Το χρονικό όριο των δύο ωρών για τα ψώνια δεν ισχύει μόνο για τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και για τα σούπερ μάρκετ.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύεται τόσο από τον τρόπο γραφής της ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΚΥΑ για το άνοιγμα της αγοράς, όσο και από το πολύ απλό γεγονός ότι τόσο για τα σούπερ μάρκετ όσο και για το λιανεμπόριο ο καταναλωτής καλείται να στείλει SMS με τον ίδιο κωδικό (το νούμερο 2) και άρα δεν γίνεται να ισχύουν διαφορετικά χρονικά όρια για τον ίδιο κωδικό.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τα νέα μέτρα, αναφέρεται: «Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του».

Επίσης, στην ΚΥΑ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας ανά πεδίο δραστηριότητας περιλαμβάνονται και τα σούπερ μάρκετ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ, οπότε οι καταναλωτές υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσεις τις αγορές τους εντός 2 ωρών.

Έτσι λοιπόν, ο καταναλωτής που πηγαίνει να στο σούπερ μάρκετ οφείλει και αυτός να διατηρεί το μήνυμα που έχει στείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής.

Ποια προϊόντα επιστρέφουν στα ράφια

Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, επέστρεψαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεκάδες προϊόντα που είχαν αποσυρθεί κατά τη διάρκεια του lockdown για να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αναλυτικά τα προϊόντα που επιστρέφουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι τα εξής:

  • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41)
  • Τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42)
  • Εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43)
  • Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51)
  • Χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53)
  • Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54)
  • Έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35)
  • Σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59)
  • Βιβλία (ΚΑΔ 47.61)
  • Παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65)
  • Ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71)
  • Υποδήματα και δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72)

Οι 12 όροι για να παραμείνει ανοιχτή η αγορά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συνοψίζει τους όρους που καθορίζουν την ορθή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.3060/15-1-2021 (ΦΕΚ 89Β΄) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην ΚΥΑ καθορίζονται και επίσημα τα προαπαιτούμενα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής από 18 μέχρι 25 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της πιο πάνω απόφασης, ισχύουν πλέον τα εξής:

  1. Το λιανεμπόριο ανοίγει, από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
  2. Το ωράριο λειτουργίας επεκτείνεται προαιρετικά από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις.
  3. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών δεν είναι τελικά 4 για τα πρώτα 100 τ.μ., ανεξαρτήτως τετραγωνικών, όπως είχε αποτυπωθεί στο γράφημα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης τελικά επιτρέπεται αυστηρά μόνο ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος. Εξαιρούνται οι βοηθητικοί χώροι, οι αποθήκες, τα γραφεία και οι χώροι στάθμευσης. Έτσι, αν ένα κατάστημα είναι 48 τ.μ. τότε αναλογεί μόνο ένας πελάτης στον κύριο χώρο του, ενώ αν είναι 70 τ.μ. επιτρέπονται ταυτόχρονα δύο.  Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.
  4. Προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, για την κατά το δυνατόν αναπλήρωση του χαμένου έως τώρα τζίρου και στο πλαίσιο των εκπτώσεων.
  5. Επιβάλλεται για όλους στην πρόσοψη η υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.
  6. Η απόσταση που θα τηρείται μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία, είναι 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.
  7. Τα περίπτερα επιστρέφουν στην 24ωρη δυνητική λειτουργία.
  8. Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) εξακολουθούν να λειτουργούν, τηρώντας τις κάτωθι προϋποθέσεις:⇒ Ωράριο από τις 7.00 έως τις 8 μ.μ.
    ⇒ Κι εδώ χωρητικότητα ενός ατόμου ανά 25 τ.μ.  Ομοίως ο συνολικός αριθμός που προκύπτει αναρτάται σε εμφανές σημείο της πρόσοψης και αφορά μόνο στους πελάτες και όχι στον επιχειρηματία και στο προσωπικό.
    ⇒ Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρα μεταξύ των πελατών στα ταμεία.
    ⇒ Και για τα καταστήματα αυτά παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

9. Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου (κόκκινες) τα εμπορικά καταστήματα θα εφαρμόζουν τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away) και με τις προϋποθέσεις που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

10. Σε γενικότερη βάση, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν θα πρέπει:

⇒ Να χρησιμοποιούν μόνο το αναγκαίο προσωπικό.

⇒ Να παρέχουν ειδική άδεια στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

⇒ Να εφαρμόζουν υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο βαθμό, εφόσον το επιτρέπει η φύση των καθηκόντων.

⇒ Να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και διενέργεια συναντήσεων με συμμετοχή το πολύ 7 ατόμων.

11. Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας.  Εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Από την υποχρέωση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού εξαιρούνται επίσης όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα και τα παιδιά κάτω των 4 ετών.

12. Η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας διατηρείται.  Επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για λόγους εργασίας και με τις αναγκαίες βεβαιώσεις.