Αναγεννημένη μοιάζει μετά την περιπέτεια του Covid-19 η κινεζική οικονομία. Το 2020 το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε εντέλει κατά 2,3% όταν ο υπόλοιπος κόσμος βρισκόταν σε βαθιά ύφεση. Και το εντυπωσιακότερο αν σκεφτεί κανείς ότι η χρονιά ξεκίνησε δραματικά, με βουτιά του ΑΕΠ κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο, είναι ότι το τέταρτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης εκτινάχθηκε στο 6,5%.
«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ότι η οικονομία έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, αν και η πρόσφατη αναζωπύρωση της Covid-19 σε δύο βόρειες επαρχίες της Κίνας ίσως λειτουργήσουν βραχυπρόθεσμα ανασχετικά στην ανάπτυξη», σημειώνει σε ανάλυσή του ο Γιου Σου της Economist Intelligence Unit.
Τα επίσημα στοιχεία, πάντως, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πεκίνου για την πορεία της κινεζικής οικονομίας την ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά που πέρασε, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών που μετείχαν σε έρευνα του Reuters.
Πολύ ενθαρρυντικές για το μέλλον είναι εξάλλου και οι μετρήσεις επιμέρους οικονομικών δεικτών. Ο κατασκευαστικός τομέας της Κίνας, για παράδειγμα, εμφανίζει στοιχεία ισχυρής ανάκαμψης, ενώ η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής άγγιξε το 7,3% το 2020.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Το δυνατό κομμάτι της κινεζικής οικονομίας παραμένουν οι εξαγωγές. Αλλά και οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν το τέταρτο τρίμηνο κατά 4,3%, αν και για το σύνολο της χρονιάς εμφάνισαν πτώση 3,9%.
Συγκρατημένο για το 2021 παραμένει το Γραφείο Στατιστικών Μελετών της Κίνας, που προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει «ένα δυσχερές και περίπλοκο οικονομικό περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες παραμένουν καθοριστικές».
Σχέσεις με τις ΗΠΑ
Μείζονα επιρροή στις οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα τους επόμενους μήνες και την καινούργια χρονιά συνολικά θα έχουν οι εμπορικές σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον μετά την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο.
Εξυπακούεται ότι μια πιθανή βήμα-βήμα εγκατάλειψη από τον Τζο Μπάιντεν της εξόχως συγκρουσιακής πολιτικής που εφαρμόζει ο απερχόμενος προέδρος Τραμπ έναντι της Κίνας, θα είχε αμοιβαία οικονομικά οφέλη για τις δύο μεγαλύτερες οικονομικές και εμπορικές δυνάμεις του πλανήτη.