Τον γύρο του κόσμου κάνει η γενναία απόφαση της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, να τολμήσει, να σπάσει τη σιωπή της, και να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που, όπως καταγγέλλει, έχει υποστεί από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.
Αρκετά διεθνή, έγκριτα Μέσα Ενημέρωσης αναμεταδίδουν την είδηση και λεπτομέρειες των γεγονότων που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα, πυροδοτώντας την ίδια στιγμή ντόμινο εξελίξεων στον ελληνικό αθλητισμό -και όχι μόνο- με άγνωστες προεκτάσεις.
Το κύμα αντιδράσεων μάλιστα φαίνεται πως οδηγεί σε εισαγγελική παρέμβαση, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, να διατάσσει τις επόμενες ώρες αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για το τί ακριβώς έγινε. Η Ολυμπιονίκης, δε, πιθανότητα θα κληθεί καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται να τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.
CNN: Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για σεξουαλική κακοποίηση προκαλεί δημόσια κατακραυγή
Με τίτλο «Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για σεξουαλική κακοποίηση προκαλεί δημόσια κατακραυγή» το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN -κατατάσσοντάς τη μάλιστα στις προτεραιότητες του- περιγράφει αναλυτικά την υπόθεση ξεκινώντας από την καταγγελία της χρυσής Ολυμπιονίκη.
«Μία από τις πιο γνωστές αθλήτριες της Ελλάδας, η Μπεκατώρου κέρδισε χρυσό μετάλλιο ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στη συνέχεια χάλκινο, τέσσερα χρόνια αργότερα, στους αγώνες του Πεκίνου. Τώρα, 43 ετών, ο Μπεκατώρου είπε ότι ένας αξιωματούχος της Ομοσπονδίας προέβη σε «άσεμνη πράξη» αφού την προσκάλεσε προηγουμένως στο δωμάτιο ξενοδοχείου για να συζητήσει σχετικά με την προετοιμασία πριν από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Η αθλήτρια υποστήριξε ότι η πράξη δεν ήταν συναινετική» σημειώνει χαρακτηριστικά το CNN.
Στη συνέχεια, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται στην αρχική αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας -η οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες εστιάζοντας στη χρονική συγκυρία που έγιναν- κάνοντας λόγο για «κατακραυγή που επακολούθησε από αθλητές, πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα». Υπογραμμίζει, πάντως, πως ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση -την επόμενη ημέρα- από την Ομοσπονδία, κατά την οποία έγινε γνωστό ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του καταγγέλλοντος ως θύτη, Αριστείδη Αδαμόπουλου.
Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, το CNN αναπαράγει τη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση, και επισημαίνει ότι αναμένεται παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ εστιάζει στις παραιτήσεις παραγόντων της Ομοσπονδίας.
BBC: Έλληνας παράγοντας της ιστιοπλοΐας παραιτείται μετά την καταγγελία Ολυμπιονίκη για σεξουαλική κακοποίηση
Στο ίδιο μήκος κύματος το BBC, με τίτλο «Έλληνας παράγοντας της ιστιοπλοΐας παραιτείται μετά την καταγγελία Ολυμπιονίκη για σεξουαλική κακοποίηση», εστιάζει στην παραίτηση του Αριστείδη Αδαμόπουλου ύστερα από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις μιας από τις κορυφαίες αθλήτριες της χώρας.
«Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Η Σοφία Μπεκατώρου είπε ότι ένα μέλος της Ομοσπονδίας προέβη σε «άσεμνη πράξη» αφού την προσκάλεσε στο δωμάτιο ξενοδοχείου το 1998. Ο κ. Αδαμόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και είπε ότι παραιτήθηκε λόγω της «μεγάλης αρνητικής δημοσιότητας» των ισχυρισμών για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή» υπογραμμίζει το δημοσίευμα του BBC.
Στη συνέχεια, το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται εκτενώς στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, αναπαράγοντας τις δηλώσεις της, και εστιάζοντας στον λόγο που επέλεξε να μιλήσει τώρα.
Μάλιστα, όπως και το CNN, επικρίνει την αρχική αντίδραση της Ομοσπονδίας ότι «δεν είχε λάβει καταγγελία, ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση ως δυσάρεστο περιστατικό, προκαλώντας δημόσιες και πολιτικές αντιδράσεις».
Reuters: Το ελληνικό υπουργείο προτρέπει για έρευνα μετά από καταγγελίες Ολυμπιονίκη για σεξουαλική κακοποίηση
Τέλος, το πρακτορείο Reuters, παρουσιάζοντας την είδηση με τίτλο «Το ελληνικό υπουργείο προτρέπει για έρευνα μετά από καταγγελίες Ολυμπιονίκη για σεξουαλική κακοποίηση», αναφέρεται εκτενώς στην εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου -χωρίς να κατονομάζει τον φερόμενο ως κατηγορούμενο- τονίζοντας πως η αθλήτρια «δεν αποκάλυψε την κακοποίησή της εκείνη την περίοδο [σ.σ. το 1998], φοβούμενη ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για το όνειρο της ζωής της και θα δίχαζε την ελληνική ιστιοπλοϊκή ομάδα».
Το ρεπορτάζ, δε, συνεχίζεται με αναφορά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, το μήνυμα συμπαράστασης του επικεφαλής της ΔΟΕ, Σπύρου Καπράλου, καθώς και την προτροπή του υπουργείου προς τις δικαστικές αρχές και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα να διερευνήσουν την υπόθεση.