Ολοκληρώθηκε στις 14:00 η συγκέντρωση  που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του  εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν που δολοφονήθηκε άγρια σαν σήμερα, πριν από 8 χρόνια, επειδή «διέπραξε το έγκλημα» να είναι Πακιστανός και να ζει και να εργάζεται στη χώρα μας.

Για τη δολοφονία του έχουν καταδικασθεί και βρίσκονται ήδη στη φυλακή μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Η συγκέντρωση στα Πετράλωνα πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί από τους διοργανωτές της, ωστόσο η πορεία δεν έγινε παρά μόνο από αντιοπροσωπεία των συγκεντρωμένων καθώς η αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην πλατεία Μερκούρη απαγόευσε στους διααδηλωτές να κινηθούν με πορεία προς το σημείο της δολοφονίας του άτυχου Σαχζάτ Λουκμάν.

Ξημερώματα της 17ης Γενάρη 2013, οι χρυσαυγίτες Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος δολοφονούν, με δύο στιλέτα – πεταλούδα και με επτά χτυπήματα στη καρδιά, τον μετανάστη εργάτη που είχε ξεκινήσει από το Περιστέρι με το ποδήλατο του για να πάει να δουλέψει στη λαϊκή.

Οι φονιάδες του Λουκμάν εντοπίστηκαν από την Αστυνομία μετά τις καταγγελίες των κατοίκων της πολυκατοικίας που τους είδαν να τον αφήνουν αιμόφυρτο και να φεύγουν ατάραχοι. Έκαναν το “γύρο του θριάμβου” στο Σύνταγμα, όπως είπε η εισαγγελέας στη δίκη τους, ενώ επάνω τους είχαν ακόμα κρυμμένα τα ματωμένα μαχαίρια.

Παρ’ όλα αυτά σε πρώτο χρόνο και πριν οι δικογραφίες για τη δράση της  17Ν  οδηγηθούν στον Εισαγγελέα το Δικαστικό Συμβούλιο είχε κρίνει ότι δεν υπήρξε κανένα ρατσιστικό κίνητρο στη συγκεκριμένη ανθρωποκτονία και πως «επρόκειτο απλώς για έναν διαπληκτισμό μοτοσικλετιστή με ποδηλάτη για ένα προσπέρασμα» που κατέληξε στο θάνατο του ποδηλάτη.

Στην συγκέντρωση – πορεία μνήνης κάλεσαν οι:  ΚΕΕΡΦΑ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, πολιτική αγωγή Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της ΧΑ, συλλογικότητες, σωματεία, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.