Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τουρκική στο πλαίσιο της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.
Μόνη διαφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Στις 25 Ιανουαρίου, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Άγκυρα ωστόσο υποστηρίζει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει εφ’ όλης της ύλης στο πλαίσιο της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» που θέτει σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη πλευρά η Αθήνα, διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι μοναδικό αντικείμενο των συνομιλιών είναι οι θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, στην πορτογαλική εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS, έστειλε το μήνυμα πως μια Τουρκία που θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενη για την Ελλάδα.
Παράλληλα κατέστησε εκ νέου σαφές πως η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε πως δεν είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί, αναφέροντας ότι η Ελλάδα ήδη το επέλυσε με την Ιταλία και την Αίγυπτο και θα το επιλύσει με την Αλβανία. Επισήμανε πως σε περίπτωση που οι δύο χώρες αν δεν φθάσουν σε συμφωνία για τις τεχνικές ιδιαιτερότητες, θα πορευτούν στη Χάγη για να τις επιλύσουν.
Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο https://t.co/FiQLrynNMg τη συνέντευξή μου στην πορτογαλική εφημερίδα @dntwit. pic.twitter.com/slghrLOt8D
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 16, 2021
Όπως παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών, με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Όμως, με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς που δεν είναι άλλο από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. @dntwit
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 16, 2021
«Η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση ως σύνολο και όχι κάθε κράτος ξεχωριστά. Συνεπώς, εάν η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να συνομιλήσουμε και, σε περίπτωση διαφωνίας, να προσφύγουμε στη Χάγη και να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, τότε (το πράγμα) θα είναι εύκολο.
»Είναι σαφές ότι, εάν η Τουρκία προσπαθήσει να το επιλύσει χρησιμοποιώντας όρους, όπως η ευθυδικία, τούτο μας οδηγεί να επισημάνουμε ότι η Τουρκία θέλει να ερμηνεύσει τα πράγματα και, υπό αυτή την ερμηνεία, να χρησιμοποιεί το casus belli, μια απειλή πολέμου εναντίον μας εάν ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων. Στην περίπτωση αυτή το ζήτημα είναι αδύνατον να λυθεί» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων
Οι συναντήσεις, του Νίκου Δένδια, με τους εκπροπώσους ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους.θα λάβουν χώρα με την ακόλουθη σειρά:
11.00 ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος
11.30 ΚΙΝΑΛ κ. Λοβέρδος
12.00 ΚΚΕ κ. Μαρίνος
12.30 Ελληνική Λύση κ. Μυλωνάκης
13.00 Μέρα 25 κα Σακοράφα
13.30 ΝΔ κ. Κουμουτσάκος