Ο Σωτήρης, ο Πρωθυπουργός και οι εισηγήσεις των ειδικών

Όταν ο Πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του όνομα, προκλήθηκε ένα είδος… αμόκ στο Διαδίκτυο. Δεν ήταν λίγοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν ότι έτσι τον… μειώνει επιστημονικά. Αυτό το «Σωτήρη» που ειπώθηκε σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας από καιρό σε καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ το θυμάται και επιτίθεται εναντίον του Πρωθυπουργού.

Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που αναφέρθηκε στον «Σωτήρη». Προτού σας περιγράψω τι ακριβώς είπε για τον κ. καθηγητή, σας ενημερώνω ότι ο «Σωτήρης» είναι σχεδόν καθημερινός επισκέπτης του Μεγάρου Μαξίμου. Πάει εκεί μετέχοντας σε τηλεδιασκέψεις για τον περιορισμό τις διασποράς του φονικού ιού. Ακόμα και όταν ο Πρωθυπουργός απουσιάζει (όπως συνέβη προχθές που βρισκόταν στην Πορτογαλία), ο «Σωτήρης» πηγαίνει στο Μαξίμου για σύσκεψη με τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το θέμα όμως που τέθηκε από την αντιπολίτευση είναι εάν ο Πρωθυπουργός στη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού ακούει τις εισηγήσεις του «Σωτήρη» και της ομάδας των ειδικών. Η ομάδα αυτή τελευταίως αυξάνεται και πληθύνεται. Είναι πάνω από 30 και μόλις χθες προστέθηκε ακόμα ένα μέλος. Όλες οι αποφάσεις της λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο, δηλαδή με ψηφοφορία. Καμιά φορά και ομόφωνα, αλλά πάντοτε λαμβάνεται η απόφαση που θέλει ο πλειοψηφία. Ο «Σωτήρης» είναι μέλος της Επιτροπής Ειδικών, λέει την άποψή του, ψηφίζει όπως όλοι και η πρότασή τους θα τεθεί στην κυβέρνηση για να αποφασίσει.

***
Όπως συνέβη και χθες με την εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα αλλά με κανόνες. Μαθαίνω ότι στη συνεδρίαση εμφανίστηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έλεγε στερεότυπα ότι εάν παραβιαστούν οι κανόνες «εγώ πρώτος θα πάω να τους κλείσω το μαγαζιά».

Και ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον «Σωτήρη» στην ομιλία του στη Βουλή είπε: «Σχολιάσατε ότι απευθύνθηκα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του όνομα αλλά ποτέ δεν παραβίασα τις εισηγήσεις της επιτροπής. Όμως η επιστημονική επιτροπή ξεπερνά τους 30 ειδικούς όλων των τομέων. Δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Αρθρώνουν δημόσιο λόγο και δεσμεύονται από τα αποτελέσματα ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής. Η τελική εισήγηση επιτροπής έχει ληφθεί πάντα υπόψη κυβέρνησης. Το λέω για να σταματήσει η παραφιλολογία που προσβάλλει το επιστημονικό μας δυναμικό. Σε αντίθεση με άλλες χώρες Ισπανία, Βραζιλία, ΗΠΑ, ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων», είπε.

****

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής

Ποδαρικό στη Βουλή με μαραθώνια συζήτηση έκαναν οι αρχηγοί των κομμάτων. Να σκεφτείτε ότι έως αργά το απόγευμα δεν είχαν τελειώσει τη δευτερολογία τους. Ουδείς κράτησε τον προβλεπόμενο χρόνο αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να δούμε πώς μπορεί να επανακτηθεί η αξιοπιστία της πολιτικής.

Η συζήτηση λοιπόν στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία έγινε σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό για «σοβαρή δημόσια υπόθεση», εν προκειμένω για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Οι χρόνοι, λοιπόν, που προβλέπονται είναι συγκεκριμένοι και τους ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην αρχή της διαδικασίας ζητώντας μάλιστα την έγκριση των βουλευτών προκειμένου να διπλασιαστούν, μιας και το αντικείμενο είναι πολύ σοβαρό. Και ιδού τι ακολούθησε…

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η πρωτολογία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά στην η δευτερολογία τα πέντε όπως και η τριτολογία, ενώ οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν πέντε λεπτά για την πρωτολογία και τρία λεπτά για την δευτερολογία. Ο Τασούλας πρότεινε τριπλασιασμό των χρόνων και το Σώμα το αποδέχθηκε και ορθώς –σκόντο στα θέματα της πανδημίας δεν χρειάζεται. Έτσι, ο πρωθυπουργός πήρε τριάντα λεπτά για την πρωτολογία και από δεκαπέντε λεπτά και την δευτερολογία και την τριτολογία του, ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί δεκαπέντε λεπτά για την πρωτολογία τους και εννιά λεπτά για την δευτερολογία. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι θα υπάρχει και ανοχή, αλλά για άλλη μια φορά δεν στάθηκε δυνατόν να τηρηθεί κανένα εύλογο χρονικό όριο.

***
Η συζήτηση τράβηξε για πολλές ώρες, καθώς ουδείς τήρησε τους προβλεπόμενους χρόνους –έστω και με ανοχή- κάτι που προφανέστατα αν δεν απωθεί σίγουρα κουράζει ακόμα και εκείνους τους πολίτες που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την συζήτηση για να μάθουν τις θέσεις των κομμάτων για ένα ζήτημα που αφορά την ζωή τους. Το να τηρηθούν κάποια στιγμή οι χρόνοι θα βοηθήσει την ουσία της συζήτησης και του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται στην Βουλή και άρα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Και κάτι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση κάποτε…

***

Στη Βουλή δημιούργησαν… προκάτ αίθουσα

Όσοι περάσουν από το περιστύλιο της κυρίας εισόδου της Βουλής (πύλη 51) σίγουρα δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους. Και τούτο γιατί μια ολόκληρη αίθουσα ξεπροβάλλει μπροστά τους. Και είναι τόσο μεγάλο το μέγεθός της που για να περάσει κάποιος απέναντι θα πρέπει να περπατήσει τοίχο – τοίχο. Η αίθουσα είναι κατασκευασμένη από πρόχειρα υλικά, είναι προκάτ και έχει κρύψει με το μέγεθός της το άγαλμα του Περικλέους που για να το ανακαλύψει κανείς χρειάζεται (όπως λένε οι υπάλληλοι αστειευόμενοι GPS).

Στο εσωτερικό της νέας αυτής κοινοβουλευτικής αίθουσας μπήκαν τραπέζια σε αραιή διάταξη ώστε να διατηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Τοποθετήθηκαν μικρόφωνα, καθώς και… τηλεοπτικοί προβολείς. Θα χρησιμεύσει, ειπώθηκε, ως αίθουσα συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, αφού επιστρέφεται στην προηγούμενη χρήση της η αίθουσα Τροπαίων (την οποία επειδή ήταν μεγάλη την είχαν χρησιμοποιήσει οι βουλευτές ώστε να διατηρούνται οι αποστάσεις). Η αίθουσα Τροπαίων θα φιλοξενήσει σε λίγο καιρό έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

***

Οι υπουργοί και οι εκλογές

Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού εάν μετά τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1 που έδωσε ο Κυριακός Μητσοτάκης στην οποία απέκλεισε τις εκλογές εντός του 2021, υπάρχουν ακόμα υπουργοί που εισηγούνται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ομολογώ ότι η απάντηση που μου έδωσε είχε μπόλικη δόση χιούμορ, αφού είπε με νόημα ότι πάντα οι υπουργοί ζητούν προσφυγή στις κάλπες, πλην ενός που έπαψε πλέον να ζητεί! Και βεβαίως γέλασε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ο Πρωθυπουργός δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος, αλλά το καλό της χώρας και έκλεισε εκεί την συζήτηση.

***

Κόντρα για την πατέντα των εμβολίων

«Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ειρωνικό χαμόγελο απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και με την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας να χειροκροτεί.

Αφορμή η πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ν’ αγοραστεί η πατέντα των εμβολίων από την ΕΕ, η οποία έχει χρηματοδοτήσει με μεγάλα ποσά τις εταιρείες για έρευνα, ώστε να παραχθούν και από άλλες εταιρείες με στόχο περισσότερους εμβολιασμούς και πιο γρήγορα με ζητούμενο την ανοσία.

Πάντως ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας τον περασμένο Απρίλη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστήριξε την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού.

***

Τι συμβαίνει στο Ανατολικό Αιγαίο

Ενώ ο Ερντογάν δηλώνει ξαφνικά θετικός για μια συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενώ έχει δρομολογηθεί η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης για τις διερευνητικές συνομιλίες, καλόν θα ήταν να πάμε μια βόλτα στο Ανατολικό Αιγαίο, εκεί κοντά στα Ιμια, που παρά τη φουρτουνιασμένη θάλασσα των τελευταίων ημερών, ο «πόλεμος» της μαύρης τσιπούρας και της κωλοχτύπας καλά κρατεί και κατά φαινόμενα θα συνεχιστεί έως τον Μάρτιο (όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή).

Δεν διεξάγεται όμως μόνον ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους ψαράδες, αλλά διεξάγεται και με προκλητικότητα από τις τουρκικές ακταιωρούς, αφού η Αθήνα πρόκειται να προβεί διάβημα για τις ζημιές που προκάλεσε τουρκική ακταιωρός σε σκάφος του Λιμενικού. Μόλις χθες μια άλλη τουρκική ακταιωρός (με αριθμό νηολογίου 104) παρενόχλησε μετά απόνερά της ελληνικό ψαράδικο. Το πλησίασε τόσο πολύ που οι Έλληνες ψαράδες νόμιζαν ότι θα τους εμβολίσει. Είναι όμως θαυμαστή η ψυχραιμία τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.