Την απόσυρση της διάταξης για το ειδικό σώμα Φύλαξης και προστασίας των Πανεπιστημίων, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, που συνεδρίασε χθες.
Οπως σημειώνεται, η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη.
Η Σύγκλητος εκφράζει, επίσης τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας της εξίσωσης των πτυχίων των Πανεπιστημίων με αυτά των κολλεγίων.
Η αστυνομία δεν χρειάζεται στα Πανεπιστήμια – Να αποσυρθεί η διάταξη
Ειδικότερα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπ΄ αριθ. 181/14.1.2021 συνεδρίασή της συζήτησε διεξοδικά το μείζον θέμα Φύλαξης και Προστασίας των Πανεπιστημίων επί τη βάσει του προς ψήφιση νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας περί σύστασης Ομάδων Προστασίας και Φύλαξης των ΑΕΙ. Μετά το πέρας της συζήτησης η Σύγκλητος απεφάσισε ομοφώνως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται Υπηρεσία Προστασίας και Φύλαξης των Πανεπιστημίων, χωρίς όμως αυτή να έχει στην δικαιοδοσία της προανακριτικές αρμοδιότητες και να μην υπάγεται στην Αστυνομία. Οι εν λόγω Ομάδες πρέπει να υπάγoνται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρύτανη.
Στην απόφαση της Συγκλήτου επισημαίνεται επίσης, ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία, πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και να μπορεί να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες.
Αναποτελεσματικά χαρακτηρίστηκαν μέσα όπως, η ελεγχόμενη πρόσβαση, οι κάρτες εισόδου κ.α. καθότι δεν εκκρίθηκαν ότι θα προσφέρουν ιδιαίτερα, ενώ αντιθέτως θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο θόρυβο.
Επίσης, άνευ νοήματος κρίθηκε και η αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών όταν αυτές δεν εφαρμόζονται. Αντιδεοντολογικό με βάση την υφιστάμενη κουλτούρα των Πανεπιστημίων και αντιπαραγωγικό χαρακτηρίστηκε το σχήμα Ομάδων Προστασίας και Φύλαξης που να υπάγεται στην Αστυνομία.
Η Αστυνομία δεν χρειάζεται στα Πανεπιστήμια γιατί η παρουσία της δεν θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα. Με βάση τα παραπάνω, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την σχετική διάταξη.
Για τα Κολέγια
Παράλληλα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με ομόφωνη απόφαση εκφράζει τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας βάσει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων Κολεγίων από τα Επιμελητήρια (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τ.Ε.Ε., Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Ο.Ε.Ε) και μάλιστα χωρίς εξετάσεις, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των Ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού, Γεωτεχνικού και Οικονομολόγου στην Ελλάδα.
«Διαμαρτυρόμαστε έντονα τόσο για την επιλεκτική ευαισθησία της Ελληνικής Πολιτείας ως προς την εναρμόνιση με τις Κοινοτικές Οδηγίες, όσο και για την υποβάθμιση του επιστημονικού κύρους των Μηχανικών, Γεωτεχνικών και Οικονομολόγων και την υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και μάλιστα αιφνιδιαστικά χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ενιαίο αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού και γεωπόνου και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές του κλάδου που απαιτούν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου για την απονομή της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού», αναφέρει.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει την εν λόγω διάταξη και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με τα Επιμελητήρια (Τ.Ε.Ε., ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Ο.Ε.Ε) σε όλες τις ενέργειες που θα αναλάβουν για να μην προχωρήσει η εγγραφή των αποφοίτων Κολλεγίων στα επιμελητήρια μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Για την εξεταστική
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην υπ’ αριθ. 180/29.12.2020 έκτακτη συνεδρίασή της, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Καθηγητή Δ. Μαντζαβίνου, την τρέχουσα υγειονομική κρίση, τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας Covid-19, καθώς και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο χειμερινού εξαμήνου του Ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 (https://www.upatras.gr/el/node/9793).
Η ενημέρωση για τη σεισμική δραστηριότητα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, η περιοχή του Δυτ. Κορινθιακού βρίσκεται σε κατάσταση έντονης σεισμικής δραστηριότητας από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020.
Η δραστηριότητα αυτή εκδηλώνεται με σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια ακτή του Δυτ. Κορινθιακού. Το Εργαστήριο Σεισμολογίας, παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή μέσω του δικτύου σεισμογράφων που διαθέτει.
Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση του Εργαστηρίου, η ημερήσια καταγραφή σεισμικότητας από το σεισμολογικό σταθμό της Σεργούλας, έδειξε πως σεισμός της Κροατίας που έγινε την 29η Δεκεμβρίου 2020, περίπου 11:19 UTC επηρέασε την περιοχή αφού κατεγράφη έντονη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, αμέσως μετά τη διέλευση των κυμάτων του συγκεκριμένου σεισμού. Έως τώρα, δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή.
Η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί με μικρούς σεισμούς ώστε να υπάρξει σταδιακή εκτόνωση ή να προκαλέσει ακόμα και σεισμό της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.