Θετική είναι η ανταπόκριση του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόσκληση Ερντογάν για μια μεταξύ τους συνάντηση θέτοντας ωστόσο την προϋπόθεση να διατηρηθεί το θετικό κλίμα που φαίνεται να δημιουργείται με την έναρξη των διερευνητικών επαφών.
Εφόσον διατηρηθεί το θετικό κλίμα
Πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «χρήσιμη» μια συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο .Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντώνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και εφόσον διατηρηθεί μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν.
Νωρίτερα σήμερα, ανοιχτός στο ενδεχόμενο να έχει μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα
Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά.
Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή της Παρασκευής αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δυο χώρες, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου.
Το αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ένα θετικό ζήτημα για εμάς. Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν. Οι εκπρόσωποί μας μπορούν να συναντηθούν, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα», είπε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας: «Είναι ένα θέμα που αξιολογούμε. Για την ώρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Θα το μελετήσουμε με τον οργανισμό εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ερντογάν είπε: «Μέχρι σήμερα, η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της προς εμάς. Από το 1963 προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα διαδικασία».
Με εποικοδομητική διάθεση η Ελλάδα
«Εχουμε πάντα μια ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση για διερευνητικές επαφές», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «Ελπίζουμε η Τουρκία θέλει αυτή την ομαλοποίηση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα ουσιαστικά βρίσκεται στο πλαίσιο της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Ευρώπη. Στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα καλό κλίμα», είπε ο κ. Ταραντίλης ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας» και «δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών».
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η θέση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» υλοποιείται, καθώς η Τουρκία έχει αποσύρει το «Ορούτς Ρέις» και, όπως τόνισε ο κ. Ταραντίλης, «πηγαίνουμε στις διερευνητικές μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχουμε θέσει, να μη γίνονται ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή που καλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα και να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.