Γενναιότητα στην αυτοκριτική ζήτησε από τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά προκειμένου όπως είπε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και υπογράμμισε ότι τις όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ τις θυμάται η κυβέρνηση όταν η κατάσταση φτάνει στο μη περαιτέρω.
Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «κάθε ένα μπρος-πίσω που έγινε, κόστισε ζωές» και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο. Σημείωσε δε ότι τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για την συνεχή προσαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης με βάση την αλλαγή των δεδομένων ουσιαστικά επιβεβαιώνει την κριτική του ΚΙΝΑΛ και χαρακτήρισε ότι είναι μεγάλο το βάρος και ιστορικές οι ευθύνες όσων κυβερνούν για τους θανάτους.
«Δεν αξιοποιήσατε στο ελάχιστο τη θετική μας στάση» σημείωσε η κα Γεννηματά, τονίζοντας ότι η κριτική και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ ξεβολεύουν την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ειδικά για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
«Περιμένω και επιμένω να μην επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη κ. πρωθυπουργέ. Δεν φταίνε οι γιατροί όπως επιχείρησε να πει ο υπουργός σας, επειδή ήταν ανέτοιμα τα νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και οξυγόνο στην περιφέρεια όπως στις Σέρρες και το Κιλκίς» τόνισε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά και αναφέρθηκε στην εξαίρεση στην πράξη της εκκλησίας από τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, για τα λάθη στην καταγραφή των κρουσμάτων (πχ Κοζάνη), στο σκληρό lockdown της Αργολίδας με τρία κρούσματα.
Αναρωτήθηκε η κα Γεννηματά αν υπάρχει ένα ενιαίο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων. «Μπορείτε να διαβεβαιώστε τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει ένα ενιαίο και αξιόπιστο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων κ. πρωθυπουργέ; Καθαρές κουβέντες» είπε η κα Γεννηματά.
Θύμισε αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών κάνοντας λόγο για άδειασμα του ενός υπουργού στον άλλο. «Δεν είναι εικόνα μιας στοιχειωδώς σοβαρής κυβέρνησης» ανέφερε η κα Γεννηματά.
Η κα Γεννηματά υπογράμμισε ότι δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις, το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και ο έγκαιρος εμβολιασμός. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας.
«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, όχι μόνο «μπρος-πίσω και στροφή».
Η κα Γεννηματά έκανε λόγο για κίνδυνο ενός «lockdown ακορντεόν» και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα με ενίσχυση της λογικής των πολλών τεστ για τον επιδημιολογικό έλεγχο. Ζήτησε τη στήριξη του ΕΣΥ με μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και ετοιμότητα για πραγματική ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό.
Χαρακτήρισε αδιανόητη την άρνηση της κυβέρνησης για την πλήρη ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαιρέτισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Χαρακτήρισε δε συντηρητική και οπισθοδρομική την θέση για διμερή διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση εμβολίων, στηρίζοντας την κυβερνητική θέση για την αγορά εμβολίων αποκλειστικά μέσω της ΕΕ. Ωστόσο άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πιέσει για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.
Για τα εμβολιαστικά κέντρα, ανέφερε ότι είναι λάθος η συμμετοχή των νοσοκομείων στον εμβολιασμό καθώς δημιουργεί πολλά προβλήματα και τους υγειονομικούς αλλά και τους εμβολιαζόμενους, ιδίως τους υπερήλικες.
Ζήτησε αν δεν επαρκεί το προσωπικό για τον εμβολιασμό στην ΠΦΥ να υπάρξουν συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.
Πάντως η κα Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη για αργούς ρυθμούς στον εμβολιασμό, αποδίδοντας τους ρυθμούς αυτούς σε προβληματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και όχι στην έλλειψη εμβολίων λέγοντας χαρακτηριστικά «εμβόλια υπάρχουν».
Ωστόσο σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ότι τα εμβόλια δεν αρκούν από μόνα τους για να φέρουν την «ελευθερία» λέγοντας ότι εγγυητής της δημόσιας υγείας είναι το ΕΣΥ και επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση ότι δεν το στηρίζει στην πράξη με αποτέλεσμα η πανδημία να κοστίζει σε ζωές, στην οικονομία, στα δημόσια ταμεία, σε απλήρωτες συντάξεις, στα σχολεία τις οικογένειες, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων και ιδιαιτέρως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους.