Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επιλογή διόλου τυχαία δεν είναι, καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο διαθέτει δύο χαρτοφυλάκια με πολλά ανοιχτά θέματα σε νομοθετικό, αναπτυξιακό και πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων και η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος, ένα project που αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό.
Ωστόσο, το βασικό ζήτημα που «καίει» αυτήν την περίοδο την ενεργειακή αγορά, αλλά και τους καταναλωτές, αποτελεί η άναρχη λειτουργία του target model, δηλαδή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο από την αρχή της λειτουργίας του στις αρχές Νοεμβρίου παρατηρήθηκαν εντυπωσιακά αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, γεγονός που εάν δεν ρυθμιστεί θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων και «λουκέτα» στην αγορά προμήθειας.
Στα κορυφαία ζητήματα περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του σχεδίου δίκαιης μετάβασης για τις ενεργειακές περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα μετά το σταδιακό σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 (πλην της Πτολεμαΐδας 5 η οποία θα αλλάξει καύσιμο το 2028).
Μερικές από τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει το επιτελείο του νέου υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα αφορούν στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα νέα θεσμικά πλαίσια για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα την αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο, στην εξυγίανση της ΔΕΗ και στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για τον οποίο επιδιώκεται άντληση 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, στην ατζέντα των προτεραιοτήτων έχει μπει η ηλεκτροκίνηση και η ενεργειακή εξοικονόμηση.
Εκκρεμή ενεργειακά ζητήματα θα συζητηθούν και στις συζητήσεις που θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο στις 26 του μηνός με τους επικεφαλής των δανειστών, σε συνέχεια των συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό χαρτοφυλάκιο, ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκεται η εκπόνηση των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων προκειμένου τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει σχεδιασμό όλη η χώρα (σήμερα διαθέτει μόνο το 20% της επικράτειας). Δεν είναι τυχαίο ότι από το ΥΠΕΝ έχει κατατεθεί αίτημα στο Ταμείο Ανάπτυξης για 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει τους διαγωνισμούς για την ανάθεση σε μελετητές της εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων αλλά και Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, καθώς και άλλων μελετών π.χ. για ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, οριοθετήσεις οικισμών κλπ.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και η διαχείριση αποβλήτων, ένας τομέας που η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα καθώς ακόμη πληρώνει ευρωπρόστιμα εκατ. ευρώ ετησίως για το θάψιμο των σκουπιδιών σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Μεγάλο στοίχημα για τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα είναι η κατασκευή σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης. Για αυτό, το Υπουργείο διεκδικεί περί τα 660 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα οποία θα προστεθούν περίπου 500 εκατομμύρια ιδιωτικών επενδύσεων.
Επίσης, στις εκκρεμότητες που αναμένεται να «τρέξει» ο κ. Σκρέκας περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το σχέδιο αναπλάσεων υποβαθμισμένων περιοχών, οι αναπαλαιώσεις ετοιμόρροπων κτιρίων και η προστασία της βιοποικιλότητας και των ευαίσθητων ειδών.