Κύπρος: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εν όψει Πενταμερούς

Τι ζήτησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης κατά τη συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών

Συνέρχεται  στην Κύπρο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ την περασμένη Δευτέρα.

Η αποκάλυψη ωστόσο για τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έγινε κατά τη συνάντηση που είχε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ  δύο κράτη που θα είναι ισότιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό  φαίνεται πως επιδιώκει να πετύχει η τουρκική πλευρά μέσα από την πρότασή της που προωθεί στο Κυπριακό.
Ο Ερσίν Τατάρ επιχείρησε επιπλέον να εκμεταλλευθεί και το θέμα των εμβολίων κατά του covid-19 υποστηρίζοντας ότι συνομιλητής του κατοχικού καθεστώτος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Από την άλλη δεν θέλει την ΕΕ να συμμετέχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Η προσέγγιση του Ερσίν Τατάρ καταδεικνύει τη στόχευση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και τι ακριβώς σημαίνει η πρόταση για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.
Επιδίωξη είναι η λύση συνομοσπονδίας προκειμένου να κρατήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά τα προνόμια της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι’ αυτό και ο Τατάρ απαιτεί από την ΕΕ να του συμπεριφέρεται ως ισότιμο συνομιλητή, δηλαδή να είναι στο ίδιο στάτους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.