Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η χώρα καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται συνεχώς και οι ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη έλευση του τρίτου κύματος του ιού, με επίκεντρο την Αττική αυτή τη φορά.
Η διασπορά του ιού είναι εκτεταμένη σε όλη την επικράτεια, με επτά «κόκκινες» περιοχές να έχουν εισέλθει σε καθεστώς σκληρού lockdown ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να να πιέζεται με αρκετούς ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, όμως οι πολίτες δεν φαίνεται να υπακούν πλέον.
Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, αφού αναμένεται να δούμε τα αποτελέσματα της Πρωτοχρονιάς, λίγο αργότερα των Θεροφανίων και λίγες μέρες μετά και του ανοίγματος των σχολείων.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η εποχή που διανύουμε γίνεται ακόμη πιο επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς ο χειμώνας και το κρύο ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης.
Όπως έχει επισημάνει και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου «η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάρκεια του χειμώνα».
Φόβοι για την Αττική
Αυτό που τρέμουν οι ειδικοί είναι μια πιθανή έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική.
Οι επιστήμονες, εδώ και 10 μέρες, εξετάζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε ενότητας του λεκανοπεδίου. Το κέντρο της Αθήνας είναι η περιοχή που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα.
Όπως προκύπτει από την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κοροναϊός κυκλοφορεί σε 43 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 14 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρά το γενικό lockdown των δύο και πλέον μηνών στο οποίο «ζει» η χώρα μας.
Περίπου το 1/3 των κρουσμάτων συγκεντρώνει η Αττική, όπως συμβαίνει άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου η Θεσσαλονίκη κατέβηκε από το αρνητικό βάθρο της πρώτης θέσης στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Μάλιστα, ανακοινώθηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο (365) σε σύγκριση με τον χθεσινό αριθμό (180). Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα -στα νοσοκομεία της πόλης χθες νοσηλεύονταν 556 ασθενείς σε απλές κλινικές και 156 σε ΜΕΘ.
Ειδικότερα, οι νέες διαγνώσεις στο λεκανοπέδιο κατανέμονται ως εξής: 38 από την Ανατολική Αττική, 52 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 49 από τη Δυτική Αττική, 36 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 106 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 34 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 49 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, και ο Νότιος Τομέας Αθηνών.
Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το σχήμα μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Επεκτείνεται το σκληρό lockdown
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown εδώ και δύο και πλέον μήνες, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται και έτσι η κυβέρνηση καταφεύγει στη λύση της καραντίνας.
Η Λέσβος να αποτελεί την τελευταία χρονικά περιοχή που τίθεται σε καραντίνα, ενώ τον ίδιο δρόμο είχε ακολουθήσει η Βοιωτία.
Έτσι, μέχρι στιγμής, σε σκληρό lockdown βρίσκεται (έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου), ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου.
Ακόμα, έως τις 15 Ιανουαρίου σε καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.
Η κατάσταση στη χώρα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 866 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146.020, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.651 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.252 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 337 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 234 (69.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.977 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5329 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3149 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.