Για αυταρχισμό κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τη δημιουργία σώματος φύλαξης.
«Η αποτελεσματική φύλαξη των ΑΕΙ είναι χρόνιο λαϊκό αίτημα. Από εκεί μέχρι την αστυνομοκρατία υπάρχει απόσταση. Η φύλαξη από Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα παίρνει εντολές από την ΕΛ.ΑΣ. αποπνέει αυταρχισμό και δημιουργεί προβλήματα» επισημαίνει μεταξύ άλλων η υπεύθυνη Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου.
Πρωτοφανές και αισθητικά απαράδεκτο
Αναλυτικά η δήλωση της κας Κεφαλίδου έχει ως εξής:
«Κανένα ΑΕΙ δεν είναι απρόσβλητο από περιστατικά βίας. Ευθύνες για την κατάσταση υπάρχουν πρώτα και κυρία στην Πολιτεία, αλλά και σε όλους που κλείνουν τα μάτια στα απαράδεκτα φαινόμενα.
»Η αποτελεσματική φύλαξή τους είναι εδώ και χρόνια λαϊκό αίτημα. Από εκεί μέχρι την αστυνομοκρατία υπάρχει απόσταση. Η επιλογή φύλαξης από Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα παίρνει εντολές από την ΕΛΛΑΣ αποπνέει αυταρχισμό και δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα.
»Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Είναι πρωτοφανές και αισθητικά απαράδεκτο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αγκαζέ με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη να εξαγγέλλουν την φύλαξη των ΑΕΙ από αστυνομικούς. Έχουμε πει ναι σε ειδικό σώμα φύλαξης, αλλά με την καθοδήγηση και την ευθύνη των ίδιων των Πανεπιστημίων.
Αναχρονιστικά μέτρα καταστολής
»Το θεμελιώδες ερώτημα για την παιδεία όμως παραμένει. Πως ανταποκρίνεται η σημερινή κυβέρνηση στην ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των πολιτικών που άφησε πίσω της η Αντι-μεταρρύθμιση Γαβρόγλου;
»Για ακόμη μια φορά το Υπουργείο ξεκινά ανάποδα. Μιλά για σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αντί να καταθέσει μια συνολική πολιτική για την εκπαίδευση στο Γενικό, Επαγγελματικό Λύκειο και Κατάρτιση (Εθνικό Απολυτήριο, ενιαία αξιολόγηση των μαθητών, τράπεζα θεμάτων, συμμετοχή της βαθμολογίας των 3 τάξεων του Λυκείου κτλ) κινείται με fast track πολιτικές που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
»Ευτυχώς τελευταία στιγμή μετά από τις αντιδράσεις κομμάτων και φορέων κατανόησαν ότι ο στοιχειώδης σεβασμός στην προσπάθεια των μαθητών της φετινής Γ΄Λυκείου σημαίνει εξασφάλιση σταθερότητας χωρίς αιφνιδιασμούς και έτσι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2022.
»Πάντως, η υιοθέτηση αναχρονιστικών μέτρων καταστολής ως απάντηση στην κατά καιρούς έξαρση βίας κ ανομίας που επικρατούν στους χώρους των ΑΕΙ αποτελεί οπισθοδρόμηση που παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών.
Δεν αποτελεί έξυπνη νομοθέτηση πόσο μάλλον μεταρρύθμιση».