Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογεί η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση της Folli Follie, λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας και του προφυλακισμένου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, στην οποία εμπλέκονται ονόματα πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πρόσωπα
Η δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αμελλητί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 86), αφορά τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας κατά το άρθρο 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από υπουργούς, βουλευτή και φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς και νυν βουλευτές Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, και τον βουλευτή Σταύρο Αραχωβίτη, για τον οποίο ζητείται η άρση της βουλευτικής ασυλίας του (δεν ήταν υπουργός την επίμαχη περίοδο) προκειμένου να προχωρήσει η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ως τυχόν συμμέτοχου σε πράξεις πρώην υπουργών και φυσικών προσώπων.
Η εισαγγελική έρευνα
Οσον αφορά την εμπλοκή του ονόματος του πρώην βουλευτή του κόμματος Μάκη Μπαλαούρα, επιλαμβάνεται απευθείας η τακτική Δικαιοσύνη, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων. Σημειώνεται εξάλλου ότι η εισαγγελική έρευνα ως προς αυτό το σκέλος αφορά και μη πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τους ιδρυτές της εταιρείας και τον διευθυντή ασφαλείας που φέρονται να είχαν γνώση των επίμαχων αποκαλυπτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων στα οποία υπάρχουν αναφορές σε «ισχυρούς συμμάχους» (της Folli Follie) την περίοδο που βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών. Μία ακόμα σημαντική πτυχή της υπόθεσης είναι η ανάσυρση από το αρχείο της δικογραφίας που αφορούσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την επίμαχη περίοδο (Μάιος 2018), όταν η μετοχή της εταιρείας βρισκόταν ακόμα στο Χρηματιστήριο.
Πολιτικές αναταράξεις
Οι δικαστικές εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση προκαλούν, μετά και τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, πολιτικές προεκτάσεις που αναμένεται να πυροδοτήσουν αναταράξεις. Οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μεγάλες, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ποινική δίωξη του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας και παντός άλλου υπευθύνου για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης, της εξύβρισης, καθώς και για όποιο άλλο ποινικό αδίκημα προκύψει κατά την εξέλιξη της προκαταρκτικής και προανακριτικής διαδικασίας.
Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση με στόχο να αλλάξει την ατζέντα που έχει διαμορφωθεί υπό το βάρος των χειρισμών της στο μέτωπο της πανδημίας και της οικονομίας. Από την αξιολόγηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή και σε συνδυασμό με την πορεία της δικαστικής έρευνας, θα κριθεί τελικά η αναγκαιότητα ή μη σύστασης προανακριτικής επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.
Κλίμα έντασης
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό θερμόμετρο θα αγγίξει το «κόκκινο» καθώς η σύγκρουση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται σφοδρή. Αν και ουδείς σπεύδει να προεξοφλήσει τι θα συμβεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ωστόσο, κάποιοι δεν είδαν ως τυχαία την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μπούγα στο πόστο του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, συνδέοντάς την με την προοπτική ενδεχόμενης σύστασης προανακριτικής επιτροπής τόσο για τη Folli Follie όσο και για την υπόθεση Καλογρίτσα, στην οποία εμπλέκεται το όνομα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά. Και αυτό καθώς ο κ. Μπούγας διαθέτει συσσωρευμένη εμπειρία ως πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής στην πολύκροτη υπόθεση Παπαγγελόπουλου, η οποία βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίο παραπέμφθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Η παράμετρος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες
Σε κάθε περίπτωση, «όλα θα κριθούν από το υλικό που περιέχεται στη δικογραφία», όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι κύκλοι. Σε όλα αυτά προστίθεται άλλη μια παράμετρος με ειδικό ενδιαφέρον και αφορά τις προθεσμίες παραγραφής τυχόν αδικημάτων. Οσοι ανέσυραν με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης σενάρια πρόωρων εκλογών, σημείωναν ότι ενδεχόμενο πρόωρο κλείσιμο της Βουλής θα ισοδυναμούσε με παραγραφή. Κάτι τέτοιο βέβαια εξαρτάται από τον ακριβή χρόνο που θα επιλεγεί και τα χρονικά περιθώρια που θα έχει η προανακριτική επιτροπή, εφόσον προκριθεί ως αναγκαία η συγκρότησή της για να διερευνήσει την υπόθεση. Για κάποιους αποτελεί δίλημμα για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή εν μέσω οιονεί προεκλογικής περιόδου με το μέτωπο της πανδημίας ανοιχτό, όπως σχολίαζε έμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός, σημειώνοντας πάντως ότι όλα θα κριθούν από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Δικαιοσύνη.
Από εκεί και πέρα, εάν όλα αυτά χρήζουν διερεύνησης όσον αφορά τους διατελέσαντες υπουργούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, τότε βάσει Συντάγματος η Βουλή είναι η μόνη που έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στην περίπτωση που υποβληθεί πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, απαιτούνται οι υπογραφές τριάντα βουλευτών, ενώ για τη συγκρότηση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Εφόσον διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, τότε η Ολομέλεια αποφαίνεται (και πάλι με πλειοψηφία) επί τη βάσει του σχετικού πορίσματος της επιτροπής, για την άσκηση ή μη δίωξης εις βάρος τους για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.
Προς το παρόν από την πλευρά της ΝΔ περιμένουν «τις εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη» για όλα όσα φέρονται να εμπλέκονται προκειμένου να «ευνοηθεί» η Folli Follie την επίμαχη περίοδο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι «κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακώλυσε ποτέ τον έλεγχο για το σκάνδαλο της Folli Follie» κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «έσπευσε να υιοθετήσει συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη».