«Εν ψυχρώ παρέμβαση σε ανοικτές δικογραφίες με στόχο την ‘αθώωση’ των εμπλεκομένων και ερευνώμενων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis», καταγγέλλουν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την άποψη που διατύπωσε περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στο ερευνώμενο σκάνδαλο.
Πολιτική και νομική παραδοξότητα
Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Γκιόλας, Κωνσταντίνος Μάρκου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης, ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να τους ενημερώσει, αν το ελληνικό Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ θα δηλώσουν άμεσα παράσταση πολιτικής αγωγής για την υποστήριξη της κατηγορίας σε όλες τις ποινικές δικογραφίες κατά της Novartis, όπως ζητά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν, πως συνιστά πολιτική και νομική παραδοξότητα, από τη μια μεριά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να αναφέρει ότι, κρίσιμο υλικό και για τη δική του γνωμοδότηση, αλλά κυρίως και για τη βασιμότητα των αγωγών αποζημίωσης, αποτελεί μεταξύ άλλων το υλικό των ποινικών δικογραφιών που συγκέντρωσε, ερεύνησε και αξιολόγησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, και από την άλλη η κυβέρνηση να συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι το υλικό αυτό αποτελεί προϊόν «παράβασης καθήκοντος».
«Πολλές φορές και εσείς ως υπουργός της Δικαιοσύνης και σχεδόν όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, και προχθές ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Μητσοτάκης, εκφράσατε δημόσια την άποψη (μήπως παρότρυνση;) ότι δεν εμπλέκεται κανένα πολιτικό πρόσωπο στο ερευνώμενο σκάνδαλο, ενώ δεν χάνατε την ευκαιρία να δημοσιεύετε πομπώδεις διακηρύξεις περί ευλαβικού σεβασμού σας στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Εν ψυχρώ παρέμβαση σε ανοιχτές δικογραφίες
»Όμως μία τέτοια εν ψυχρώ παρέμβασή σας σε ανοικτές ακόμα δικογραφίες για ‘αθώωση’ των εμπλεκομένων και ερευνώμενων πολιτικών προσώπων με βάση ποια συνταγματική και δικαιϊκή αρχή επιτρέπεται;» είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, καλούν τον κ. Τσιάρα να απαντήσει, εάν προσήκει μία τέτοια δήλωση σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και σε κράτος δικαίου, στο οποίο η μοναδική αρχή που αποφαίνεται κυριαρχικά για την ενοχή ή αθωότητα οποιουδήποτε, είναι η Δικαιοσύνη.
Στην ερώτηση θίγονται δύο ακόμη ζητήματα: το πρώτο αναφορικά με την πορεία της ανάκρισης μετά την άσκηση διώξεων κατά στελεχών της εταιρείας και δεύτερο, το ζήτημα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διώξεις κατά στελεχών της εταιρείας;
«Πληροφορούμαστε για ταχύτατες διαδικασίες στη διερεύνηση των δικογραφιών που αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο, την εισαγγελέα Διαφθοράς, τους δημοσιογράφους (ή και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος;), δηλαδή για όσους διερεύνησαν ο καθένας στον τομέα του το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis. Όμως εδώ και δύο χρόνια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά στελεχών της εταιρίας, και δεν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο της ποινικής διαδικασίας βρίσκονται. Έχουν γίνει πράξεις τακτικής ανάκρισης στα δύο αυτά χρόνια και σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκονται οι υποθέσεις αυτές;», ρωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές.
Αναφερόμενοι δε, στο ζήτημα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος παρατηρούν πως «είναι δεδομένο ότι στην ‘καταδίκη’ της Novartis, συνέβαλαν τα μέγιστα οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όπως προκύπτει και από την ίδια τη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ.) του δικαστηρίου του Νιού Τζέρσεϋ».
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλούν τον Κώστα Τσιάρα να απαντήσει «εάν εξακολουθεί η κυβέρνηση και το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης να χαρακτηρίζουν τους μάρτυρες αυτούς ως ‘κουκουλοφόρους’ και ‘ψευδομάρτυρες’» και αν θα στηριχθούν και σε αυτούς (καταθέσεις και δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που κατέθεσαν) προκειμένου να ενισχυθεί η ευδοκίμηση των αγωγών αποζημίωσης κατά της εταιρίας.
Πηγή ΑΜΠΕ