Την Παραμονή των Χριστουγέννων, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσαν τη σύναψη της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας (Trade and Cooperation Agreement) που τέθηκε σε εφαρμογή με την αλλαγή του χρόνου, την 1η Ιανουαρίου. Η Συμφωνία θα διέπει τη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών από το 2021 και έπειτα.
Είναι μια καλή συμφωνία για ολόκληρη την Ευρώπη.
Για τους Βρετανούς, η Συμφωνία απαντά στα ζητούμενα του δημοψηφίσματος του 2016. Εξασφαλίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο εξής ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος με τον έλεγχο της νομοθεσίας και των συνόρων του. Για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ενωση σηματοδοτεί μια νέα σταθερότητα και μια νέα βεβαιότητα στη σχέση μας.
Η Συμφωνία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει ποτέ τα δύο μέρη, αντιστοιχώντας σε εμπορικές συναλλαγές αξίας £668 δισ. το 2019, και είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποιεί μια συμφωνία μηδενικών δασμών και ποσοστώσεων με κάποιον εμπορικό εταίρο. Πρόκειται για μοναδικό επίτευγμα, που έγινε πραγματικότητα σε μόλις έναν χρόνο, και το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους έλληνες εξαγωγείς και παραγωγούς που βασίζονται στη βρετανική αγορά και τους βρετανούς καταναλωτές.
Η Συμφωνία δεν αφορά μόνο το εμπόριο. Θέτει επίσης ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας το οποίο βασίζεται στη φιλική συνεργασία μεταξύ κυρίαρχων, ισότιμων μερών με κοινή ιστορία και αξίες, μπροστά σε μια σειρά κοινών συμφερόντων και απειλών. Η Συμφωνία θα βοηθήσει να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς: επιτρέπει τη συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την επιβολή του νόμου και τη δικαιοσύνη, καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας, όπως η κυβερνοασφάλεια. Οι επιστήμονές μας θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Horizon Europe καθώς και σε άλλα επιστημονικά προγράμματα.
Φυσικά, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Συμφωνία προϋποθέτει ότι θα υπάρξουν αλλαγές – τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους πολίτες. Για παράδειγμα, η ελεύθερη διακίνηση πολιτών καταργείται. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο μεταναστευτικό σύστημα πόντων. Ταλαντούχοι και φιλόδοξοι Ελληνες θα εξακολουθούν να μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες από την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο – και εμείς θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε και να εκτιμούμε τη συμβολή τους στην οικονομία και την κοινωνία.
Εχοντας ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες για τις διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ενωσης, είμαστε αποφασισμένοι να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με τα κράτη-μέλη. Τρέφουμε βαθιά εκτίμηση για τους δεσμούς μας με τους ευρωπαίους φίλους μας, και παρότι αυτοί οι δεσμοί θα είναι σαφώς διαφορετικοί πλέον, στόχος μας παραμένει να γίνονται όλο και πιο ισχυροί.
Οι προοπτικές στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την ίδια πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας και η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για τις αλλαγές που επήλθαν στη μεταξύ μας σχέση είναι υποδειγματική. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις για τους 40.000 βρετανούς πολίτες που έχουν κάνει την Ελλάδα σπίτι τους υπήρξαν εξαιρετικά γενναιόδωρες και φιλόξενες – σε τέτοιον βαθμό, που δεν πιστεύω ούτε για μια στιγμή ότι ακόμη και με τις αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή θα μειωθεί ο αριθμός όσων ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα για αυτό τον λόγο.
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό το νέο κεφάλαιο της μακροχρόνιας συνεργασίας και συμμαχίας μας να αρχίζει το 2021. Πριν από 200 χρόνια, η Βρετανία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στο Αγώνα της για την Ανεξαρτησία και διαδραμάτισε τον δικό της ρόλο – σε επίπεδο πολιτικό, στρατιωτικό, πνευματικό και οικονομικό – για να βοηθήσει στην επιτυχία του. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτό.
Εκτοτε, έχουμε αντιμετωπίσει μαζί πολλές προκλήσεις στο ίδιο πνεύμα συμμαχίας και συνεργασίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η καλή θέληση που γεννά η Συμφωνία και οι ισχυροί δεσμοί και η αμοιβαία εκτίμηση και συμπάθεια μεταξύ των λαών μας θα εξασφαλίσουν την αδιατάρακτη συνέχιση της συμμαχίας και συνεργασίας μας. Και έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι η νέα σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να ευδοκιμεί και να καρποφορεί στα χρόνια που έρχονται.
Η κυρία Kέιτ Σμιθ είναι πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.