Η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της τρέχουσας, κρίσιμης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και τους αρμόδιους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Η εικόνα των μαζικών συναθροίσεων του Σαββατοκύριακου στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους υπεύθυνους για τη διαχείριση της κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα, επιβεβαιώθηκαν ανησυχίες του προηγούμενου διαστήματος και ενισχύθηκε η απόφαση να εφαρμοστεί μία διαφορετική τακτική στο επικοινωνιακό πεδίο.
Αντιφατικά μηνύματα
Τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμφθηκαν από κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες εβδομάδες, φάνηκε ότι ήταν επιζήμια και κρίθηκε ότι παρόμοια φαινόμενα θα πρέπει να τερματιστούν. Ειδικώς έπειτα από το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενώ αναμένεται η αποτύπωση της επιδημιολογικής επίπτωσης της εορταστικής περιόδου, σχεδόν όλοι στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι ένα πισωγύρισμα σε αυτό το πεδίο, θα έχει πολύ βαριά πολιτική επίπτωση και πάντως θα πλήξει την κυβέρνηση.
Με αυτούς τους φόβους και τις ανησυχίες, το κύριο μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να σταματήσει η εκπομπή συγκεχυμένων μηνυμάτων ως προς τα μέτρα και την διαχείριση της κρίσης. Επιχειρείται πλέον να σταματήσει η πολυφωνία των προηγούμενων εβδομάδων, να τερματιστεί, ή πάντως να ελεγχθεί, η συνεχής παρουσία και οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στα ΜΜΕ ως προς τα επόμενα βήματα και να καταστεί δυνατός ένας κεντρικός επικοινωνιακός χειρισμός.
Κάθε Παρασκευή οι αποφάσεις
Ως προς αυτά, χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο απάντησε σε αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας. Ρωτήθηκε πολλές φορές για το ενδεχόμενο λήψης, άρσης ή τροποποίησης μέτρων και απάντησε επανειλημμένως με τον ίδιο σχεδόν τρόπο: «Παίρνουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι αναλύουν τα δεδομένα, μέρα με τη μέρα, την Παρασκευή θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις και θα προχωρούμε».
Αυτό που πάντως δε σταματά, είναι η παρουσία των επιδημιολόγων και μελών της επιτροπής των ειδικών στα ΜΜΕ. Δίχως καμία εξαίρεση, όσοι μίλησαν τη Δευτέρα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις μαζικές συναθροίσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου σε παραλίες και πάρκα και επισήμαναν ότι καμία απόφαση δεν μπορεί ουσιαστικά να ληφθεί πριν από την πάροδο των επόμενων δύο εβδομάδων.