Σαν χτες πριν ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανακοίνωσε πως 59 περιπτώσεις πνευμονίας που ενδεχομένως συνδέονται με κάποιον νέο κορωνοϊό εντοπίστηκαν στη Γουχάν. Ένα χρόνο μετά ο κορωνοϊός έχει σαρώσει στο πέρασμα του τόσο την Ασία, όσο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Εξαιτίας του Covid-19 σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλές χώρες του πλανήτη έχουν δει την οικονομία τους να καταρρέει εξαιτίας των σκληρών απανωτών lockdown που είχαν ως αποτέλεσμα την «παράλυση» της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στα αρνητικά της πανδημίας φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην προσθέσουμε το ψυχολογικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η πανδημία σε εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι στερούνται τη δουλειά τους, πολλές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες και ανάγκες.
Ωστόσο είναι αυτονόητο πως πρώτο μέλημα όλων μας είναι (και πρέπει να είναι) η δημόσια υγεία, η προστασία των συνανθρώπων μας και ιδίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Το έτος αυτό όμως είναι διαφορετικό από το προηγούμενο καθώς πλέον βλέπουμε φως στο τούνελ του κορωνοϊού. Κι αυτό το φως ήρθε με την έναρξη του εμβολιασμού.
Πλέον οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζουν τους πολίτες τους, συνεχίζοντας βέβαια να τηρούν και όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.
Η στρατηγική δεν είναι παντού η ίδια καθώς πολλές χώρες δεν έχουν ούτε την ίδια ταχύτητα εμβολιασμού, ούτε έχουν προμηθευτεί το ίδιο εμβόλιο για τους πολίτες τους.
Ασία – Ευρώπη σημειώσατε 1- 0 στα εμβόλια
Ωστόσο ο στόχος είναι ένας και είναι κοινός! Να εμβολιαστεί με ασφάλεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού ώστε να «τελειώσουμε» τον κορωνοϊό γρηγορότερα.
Με βάση αυτό το στοιχείο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε σήμερα έναν πίνακα με την κατάταξη των χωρών που έχουν κάνει τα περισσότερα εμβόλια ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Όπως φαίνεται και στον πίνακα πρώτο με τεράστια διαφορά παραμένει το Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη εμβολιάσει 9.523,26 κατοίκους/ένα εκατ. πληθυσμού (δηλαδή πάνω από το 10% του πληθυσμού του) μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν με μεγάλες αποκλείσεις από την πρώτη χώρα.
Η θέση της Ελλάδας
Η χώρα μας βρίσκεται στην 18η θέση, μία θέση κάτω από την Ουγγαρία και δύο από την Γερμανία έχοντας κάνει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 507,53 δόσεις εμβολίου ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Μάλιστα όπως φαίνεται και στον πίνακα, η χώρα μας δεν παρουσιάζει μεγάλη διαφορά σε σχέση με κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως την Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία , την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Γαλλία, την Πορτογαλία, κ.α) καθώς η διανομή των εμβολίων της Pfizer στα κράτη μέλη της ΕΕ έγιναν το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο πλέον είναι εμφανές πως η ταχύτητα χορήγησης των δόσεων δεν μπορεί να μείνει σταθερή.
Ανεβάζουν ρυθμούς τα κράτη μέλη της ΕΕ
Τόσο η Ελλάδα όσο και οι περισσότερες χώρες του κόσμου προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Παραδείγματος χάριν, η Βρετανία, η οποία έχει ακολουθήσει τον δικό της δρόμο και βρίσκεται ήδη ψηλά στη παραπάνω λίστα, σκοπεύει να αυξήσει κι άλλο τους ημερήσιους εμβολιασμούς.
Συγκεκριμένα η Βρετανία εμβολιάζει 200.000 ανθρώπους την ημέρα κατά του Covid-19 και σκοπεύει να αυξήσει τους εμβολιασμούς σε 2 εκατομμύρια την εβδομάδα, τον ρυθμό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι πιο ευάλωτοι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας.
«Μέχρι τώρα έχουμε εμβολιάσει περίπου το ένα τρίτο των άνω των 80 ετών σ’ αυτή τη χώρα, έτσι κάνουμε σημαντική πρόοδο, όμως μπορούμε να προχωρήσουμε και περισσότερο. Αυτή την εβδομάδα ανοίγουμε κέντρα μαζικού εμβολιασμού», πρόσθεσε.
Περισσότερους εμβολιασμούς αναμένεται να αρχίσει και η Γερμανία, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο έπειτα από την παραδοχή από το Βερολίνο πως προμηθεύεται περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά του κοροναιού, σε κατ’ ιδίαν συμφωνίες με την BioNTech (και με την CureVac), κάτι που προκάλεσε ακόμη την κριτική από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το πλάνο εμβολιασμού στην Ελλάδα – Πώς θα αυξηθούν οι αριθμοί
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει στο ίδιο έργο απλά θεατής, καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί το πλάνο για αύξηση των ημερήσιων δόσεων εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα σήμερα εμβολιάζονται μέχρι στιγμής περίπου 5.000 άτομα την ημέρα
Ωστόσο όπως είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη «αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές με αποτέλεσμα η δυνατότητα εμβολιασμού να αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω».
Αυτή η δυνατότητα εμβολιασμού, ωστόσο, δεν θα παραμείνει στις 8.000 την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς οποίος τόνισε πως πιο μαζικοί εμβολιασμοί θα είναι εφικτοί στη χώρα μας όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων.
«Ξεκινήσαμε από μερικές εκατοντάδες εμβόλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, ανεβήκαμε στις 5.000+ στις 4/1, χθες υπερβήκαμε τις 8.000 και από 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικές γραμμές, θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως (~48 εμβόλια/ημερησίως/εμβολιαστική γραμμή) για τον υπόλοιπο Ιανουάριο με στόχο την εξάντληση της πλειονότητας των διαθεσίμων εμβολίων του πρώτου μήνα», υποστήριξε χθες σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε επίσης πως στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα (Pfizer και Moderna) έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις δηλαδή 212.312 εμβόλια.
Ο αριθμός αυτός ήδη διατίθεται στο υγειονομικό προσωπικό νοσοκομείων, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων καθώς και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.
Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού των 85 ετών και άνω
Μάλιστα από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του νέου κοροναϊού των ατόμων άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου.
Οι 60.000 εγγεγραμμένοι υπερήλικες στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα τη Δεύτερα μήνυμα στο κινητό τους με το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα εμβολιαστούν καθώς και με τις προτεινόμενες ημερομηνίες εμβολιασμού. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου. Επίσης, μέχρι 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιασθούν περίπου 120.000 άτομα.