Οι κινηματογραφιστές (και πάλι) γκρινιάζουν

Η υγιής κινηματογραφική πολιτική που έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό να χαράσσει η ελληνική Πολιτεία μέσω του ΕΚΟΜΕ, δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς εργαζομένους στον οπτικοακουστικό χώρο

Οι κινηματογραφιστές (και πάλι) γκρινιάζουν

Την υπογραφή τους σε επιστολή διαμαρτυρίας για «ενέργειες της Πολιτείας που στερούν πολύτιμους πόρους από την παραγωγή των κινηματογραφικών ταινιών θέτοντας σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας και έναν ολόκληρο οικονομικό κλάδο της χώρας» έβαλαν την Δευτέρα 673 επαγγελματίες του ελληνικού οπτικοακουστκού χώρου.

Οι επαγγελματίες αντίτιθενται σε ορισμένα νευραλγικά σημεία της τελευταίας τροπολογίας του νόμου τα οποία εξυπηρετούν, κυρίως, παραγωγές τους εξωτερικού. Σε πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείο Πολιτισμού ψηφίστηκε άρθρο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αλλάζει την ουσία του επενδυτικού κινήτρου cash rebate.

Σύμφωνα με την επιστολή η τροπολογία αυτή καθιστά πια επιλέξιμες για ενίσχυση από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και δαπάνες που αφορούν τιμολόγια αλλοδαπών συντελεστών και εταιρειών. Αμοιβές αποδίδονται, καταναλώνονται, και φορολογούνται στο εξωτερικό, οπότε έναντι των Ελλήνων επαγγελματιών, ευνοούνται συνάδελφοι τους από άλλες χώρες.

Σε συνάρτηση με το παραπάνω, ζήτημα προκύπτει επίσης από την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στην εθνική νομοθεσία. «Το άρθρο 17 του νέου σχεδίου νόμου επιχειρεί αυθαίρετα να στερήσει σημαντικούς πόρους από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, από τις αλλοδαπές ταινίες ελληνικής μειοψηφικής συμπαραγωγής και από τους παραγωγούς των ταινιών και να εκχωρήσει αυτούς τους πόρους σε τηλεοπτικά προγράμματα ή στο ΕΚΟΜΕ».

Η επιστολή αναφέρεται επίσης στο ότι η ΕΡΤ εδώ και μερικούς μήνες ζητά από τους παραγωγούς να υπογράψουν συμβάσεις συμπαραγωγής κινηματογραφικών έργων με τις οποίες θα αποκτά αυτόματα και χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση, αποκλειστικά δικαιώματα. «Είναι ένα πλαίσιο μονοπωλιακών τάσεων που περιορίζει στο ελάχιστο τις δυνατότητες των παραγωγών και των διανομέων να διακινήσουν τις Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες εντός της Ελληνικής επικράτειας» αναφέρει η επιστολή.

Από την πλευρά του, το ΕΚΟΜΕ, μέσω του κου Πάνου Κουάνη, Προέδρου και Δ/νοντα Σύμβουλου του οργανισμού αναφέρει τα εξής: «Η προσπάθεια βελτίωσης ενός επιτυχημένου προγράμματος που δημιουργήθηκε με πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση της εγχώριας οπτικοακουστικής αγοράς, μόνο οφέλη μπορεί να ενέχει για του επαγγελματίες του κλάδου. Το ΕΚΟΜΕ εργάζεται αδιάλειπτα εδώ και τρία χρόνια με μοναδικό κίνητρο τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και εργαζομένων και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι εμφανή και αποδεκτά από το σύνολο της κοινωνίας. Το ΕΚΟΜΕ συνεχίζει να εργάζεται με γνώμονα την διασφάλιση της συνεχούς χρηματοδότησης των επενδυτικών κινήτρων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προσαρμογή στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς και την υιοθέτηση πρακτικών που να διασφαλίζουν την αύξηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επαγγελματιών του κλάδου στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί τέλος ότι πολλοί από τους υπογράφοντες αυτής της αναχρονιστικής επιστολής έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν τόσο με την ΕΡΤ όσο και με το ΕΚΟΜΕ χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα και προς όφελός των.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.