Ο Μπολσονάρου, ο κορωνοϊός και τα εμβόλια

O κορυφαίος έλληνας καρδιολόγος του Σάο Πάολο Θεοφάνης Κωνσταντινίδης μιλάει για την πορεία της πανδημίας στη Βραζιλία, για την ανταπόκριση των αρχών και για τη μάχη της ιατρικής κοινότητα

Ο Θεοφάνης Κωνσταντινίδης μετανάστευσε έφηβος ακόμα μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό του από τη Θεσσαλονίκη στη Βραζιλία, ακολουθώντας τον δικηγόρο πατέρα του Νικόλα Κωνσταντινίδη, ο οποίος δραστηριοποιείτο ήδη επιχειρηματικά εκεί, κατάφερε να είναι σήμερα ένας εκ των κορυφαίων επεμβατικών καρδιολόγων της χώρας των 211 εκατομμυρίων κατοίκων και να εργάζεται σε ένα από τα σπουδαιότερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Βραζιλίας, το περίφημο Sírio-Libanês στο Σάο Πάολο. Είναι μάλιστα ο γιατρός που «εισήγαγε» από την Ελβετία τις πρώτες επεμβάσεις αγγειοπλαστικής στη Βραζιλία, ενώ την περίοδο 1974-1977 δίδαξε στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο ΑBC του Σάο Πάολο. Σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη διάρκεια της καριέρας του, με τη Βραζιλία να κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, κάτω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί μαζί τoυ για τις εξελίξεις της πανδημίας στη Βραζιλία, για την ελπίδα του εμβολίου και για τις πολιτικές Μπολσονάρου, ο οποίος μολονότι νόσησε τον Ιούλιο του 2020 με COVID-19, δεν σταμάτησε από την αρχή της πανδημίας να αμφισβητεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Απρίλιο τον ιό μια «μικρή γρίπη», την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά «καθώς αυτή είναι η ζωή», γιατί «όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα». Αμετανόητος μέχρι σήμερα, πρόσφατα δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα εμβολιαστεί, προσάπτοντας στα εμβόλια τερατώδεις παρενέργειες. «Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» επισημαίνει ο δρ Κωνσταντινίδης. «Ενώ άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή ή το Μεξικό, έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, στη Βραζιλία βρισκόμαστε τραγικά πίσω».

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.