Σε ισχύ παραμένει το lockdown για ένατη συνεχή βδομάδα στη χώρα μας, με τους λοιμωξιολόγους να παραμένουν επιφυλακτικοί και να περιμένουν τα νούμερα για τα επόμενα βήματα.
Η επιδημιολογική εικόνα που θα προκύψει μετά την περίοδο των γιορτών θα παίξει καταλυτικό ρόλο στα όσα αποφασίσουν οι ειδικοί και για το τι μέλει γενέσθαι με τα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, με τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς να ρίχνονται πρώτα στη «μάχη» του ανοίγματος.
Η ανησυχία των ειδικών ωστόσο για την Αττική παραμένει, στην οποία το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, με την Θεσσαλονίκη από την άλλη να παρουσιάζει βελτίωση.
«Βράζει» η Αττική
Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 800 κρούσματα εκ των οποίων τα 290 εντοπίστηκαν στην Αττική –δηλαδή περισσότερο από το 1/3.
Πιο έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για τις «κόκκινες περιοχές».
Μεταξύ αυτών το Περιστέρι, το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος, το Ίλιον, το Κερατσίνι και το Μενίδι βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους ειδικούς να εξετάζουν και ορισμένες περιοχές στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο.
Ενδεικτικά, στο μικροσκόπιο έχουν μπει περιοχές όπως η Χαλκηδόνα, το Γαλάτσι, ο Βύρωνας, όπως και το κέντρο της πόλης.
Η πιο επιβαρυμένη περιοχή της Αττική παραμένει ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 78 κρούσματα.
Ακολουθεί ο Πειραιάς με 50 κρούσματα, ενώ 40 περιπτώσεις εντοπίζονται στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.
Στη Δυτική Αττική, η οποία παραμένει σε καραντίνα εντοπίζονται 38 κρούσματα και 32 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.
Επιπλέον, 29 κρούσματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και τέλος 23 κρούσματα καταγράφονται στον Νότιο Τομέα Αθηνών.
Να μην γίνει η Αττική… Θεσσαλονίκη
Όλα αυτά τη στιγμή που έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας με πολλούς να προεξοφλούν ένα τρίτο κύμα έξαρσης της πανδημίας μετά τη χαλάρωση τήρησης των μέτρων στις γιορτές αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε «μάρτυρες» εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων, με πολλούς να κάνουν ήδη λόγο για τρίτο κύμα κοροναϊού, περίπου τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, επιβαρυμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας.
Μάλιστα, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα τις επόμενες μέρες οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να γίνει Θεσσαλονίκη και η Αττική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική και στον κεντρικό τομέα των Αθηνών.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχει αυξηθεί, από 450 που ήταν στις 25 Δεκεμβρίου σε 550, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα θα οδηγήσει σε αύξηση και των διασωληνωμένων ασθενών σε περίπου μία εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 25 έως 35 ετών και εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί θα μεταφέρουν τον ιό σε ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς τους.
«Είναι σαφές πως αν αφήσουμε το τρίτο κύμα να εξελιχθεί και αν δεν προσέξουμε εύκολα θα επανέλθουμε στα επίπεδα Νοεμβρίου», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.
Παράταση του lockdown για να δούμε τα αποτελέσματα
Στην ανάγκη να γίνουν λίγα και αργά βήματα έδωσε έμφαση ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, που ανέφερε ότι «το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει ακόμα», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες». «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα», ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ.
Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, με το ζήτημα, όπως διευκρίνισε ο κ. Γώγος, να αναμένεται να συζητηθεί την άλλη εβδομάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
«Πρέπει να δούμε τη συνέπεια των συνευρέσεων στις γιορτές και αυτό είναι ένας λόγος που έκανε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να προτείνει την παράταση της εβδομάδας, παρότι δεν είναι αυτή που είχε εισηγηθεί την πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πτωτική τάση θα ήταν μεγαλύτερη «αν δεν υπήρχε η δραστηριότητα των Χριστουγέννων, αλλά αυτό είναι λίγο θεωρητικό», ενώ παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες ήθελαν να δουν ταχύτερη μείωση, με δεδομένο ότι τα μέτρα είναι σε ισχύ εδώ και δύο μήνες.
«Έχουμε δώσει μία υπερβολική έμφαση στις εισηγήσεις της επιτροπής πολλές φορές με πολύ διασταλτικό τρόπο. Η κυβέρνηση δικαιούται απολύτως να λαμβάνει αποφάσεις, έχει την πιο πλήρη εικόνα των πραγμάτων διότι δεν είναι μόνο τα ιατρικά και επιδημιολογικά δεδομένα» υπογράμμισε.
Φως στο τούνελ από τον Μάιο
«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, που ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος.
«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», λέει χαρακτηριστικά.
Πάντως ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθεί για όλον τον πληθυσμό πριν το καλοκαίρι.
Στο ζήτημα των εμβολιασμών αναφέρθηκε και ο κ. Γκίκας, λέγοντας ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα ομαλοποιηθεί η εισροή εμβολίων και σιγά – σιγά θα έχουμε κάλυψη του πληθυσμού. Με φοβίζει η καθυστέρηση της παραλαβής».
Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς – Έως και 2 εκατ. τη μέρα
Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19, καθώς από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.
Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα Ελευθερία και τη διαδικασία των εμβολιασμών έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας πως μέχρι και την Παρασκευή, 08.01.2021, είχε εμβολιαστεί το 0,33% του πληθυσμού της χώρας την ώρα που ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι στο 0,23% και συνεχίζει μιλώντας για τον προγραμματισμό του Ιανουαρίου.
Στην συνέχεια ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνονται 8.000 εμβολιασμοί την ημέρα -όπως δηλαδή συμβαίνει τώρα- καθ’ όλη την διάρκεια του 2021, καθώς ο αριθμός σταδιακά θα αυξηθεί και θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα.