Ο πικρός λογαριασμός της πανδημίας του κορωνοϊού

Διερωτηθήκατε πόσο μας έχει στοιχίσει έως τώρα η κρίση της πανδημίας;

Έχετε ποτέ διερωτηθεί πόσο μας έχει στοιχίσει έως τώρα η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού; Με τα έκτακτα μέτρα, με την απώλεια εργασίας, με το κλείσιμο της οικονομίας και γενικά με το lockdown; Σύμφωνα με στοιχεία που έχω από επίσημες κυβερνητικές πηγές τα μέτρα έως τώρα στοίχισαν 24 δισ. ευρώ.

Η απώλεια πλούτου της χώρας εκτιμάται ότι έφθασε (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) στα 19- 21 δισ. ευρώ. Μόνον για την Υγεία το κονδύλι που δόθηκε για περιορισμό του covid ξεπέρασε στον ένα χρόνο τα 786 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η κρίση συνεχίζεται και θα χρειαστούμε ακόμα καιρό για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις και η ανεργία από τα lockdowns θα μας ταλανίζουν για πολύ καιρό ακόμα. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει την ύφεση σε -10,5%, ποσοστό όμως που μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει ακόμα η πανδημία.

Έως τώρα εισπράξαμε τη βοήθεια που μας αναλογεί από τα κοινοτικά ταμεία συν 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SUR. Το 1 δισ. ευρώ το πήραμε με μορφή δανεισμού με 0% επιτόκιο για πέντε χρόνια και το άλλο δισ. με επιτόκιο 0,3% για 30 χρόνια.

***

Το γεύμα Μητσοτάκη – Ράμα

Γεύμα στην οικία του παρέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα. Στο γεύμα παρακάθησαν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Αν ρωτάτε τι γευμάτισαν στην οικία Μητσοτάκη, σας πληροφορώ ότι το πρώτο πιάτο περιελάβανε φιλέτο γλώσσας με γαρίδες, το κύριο πιάτο ήταν φιλέτο μοσχαρίσιο με πατάτες τηγανητές, κόκκινο κρασί και διάφορα γλυκά. Τι συζήτησαν; Έκαναν μια συνολική ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδας Αλβανίας, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας.

****

Όταν τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές

Σας έχω καλά (και φρέσκα) νέα από τον πόλεμο που διεξάγεται κατά του Covid-19. Για πρώτη φορά από την έλευση του δευτέρου κύματος της πανδημίας οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία είναι λιγότερα από τα εξιτήρια. Έως προχθές ήταν τα ίδια, ενώ από χθες τα εξιτήρια έγιναν περισσότερα. Υπάρχει δηλαδή μια σταθερότητα, αν και τα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως με ενημερώνουν οι λοιμωξιολόγοι πέφτουν μεν, αλλά πολύ αργά. Επιπλέον σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν κλίνες κενές στις ΜΕΘ. Πάμε τώρα σε μερικές «παραφωνίες» που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

***

Οι λοιμωξιολόγοι και η τηλεόραση

Μαθαίνω ότι πλέον προκαλούν σύγχυση οι πολλές τηλεοπτικές δηλώσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις των λοιμωξιολόγων. Είναι και πολλοί, κάπου 31 και οι περισσότεροι εμφανίζονται καθημερινά στα κανάλια. Είναι επιστήμονες και μόνον έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Συμβαίνει αρκετές φορές να μην υπάρχει συντονισμός δηλώσεων και εκτιμήσεων από πλευράς τους με αποτέλεσμα να βγαίνουν στον αέρα πολλές απόψεις αντικρουόμενες.

Και βεβαίως, λένε οι ειδικοί, δεν χρειάζεται ορισμένοι να κοινοποιούν δημοσίως τις θέσεις ή τις ενστάσεις τους για διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα ,στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων ή εάν θα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι το lockdown. Μου λένε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι μεμονωμένες γνώμες, ούτε οι προτάσεις ούτε οι τυχόν διαφωνίες στη λήψη αποφάσεων αλλά αυτό που μετρά είναι η τελική πρόταση. Να σημειώσω ότι η τελική πρόταση λαμβάνεται πάντοτε μετά από ψηφοφορία.

***

Η υπερέκθεση των υπουργών στην TV

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις μαθαίνω ότι καθόλου δεν συμφωνούν στην κυβέρνηση με την υπερέκθεση ορισμένων υπουργών στα τηλεοπτικά κανάλια. Και κυρίως δυσανασχετούν όταν βλέπουν ή ακούν κυβερνητικά στελέχη να ομιλούν επί παντός επιστητού. Οι οδηγίες που για άλλη μια φορά του δόθηκαν είναι να εμφανίζονται με φειδώ στην τηλεόραση και να ομιλούν μόνον για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

***

Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν… ομπρέλα

Το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει προγραμματικού διαλόγου τα κείμενα – παρεμβάσεις πέφτουν στο τραπέζι (και στο γραφείο του κ. Τσίπρα) σαν τη βροχή. Ίσως για αυτό το λόγο χρειάζονται και τη «ομπρέλα», όχι για να προστατευθούν από την βροχή ή από τα κείμενα αλλά για να προστατεύσουν όπως λένε τις ιδέες τους. Χρειάζονται ομπρέλες, παρά το γεγονός ότι «βρέχει και ιδέες» στον ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει και ο σύντροφος Βίτσας. Αλλά εάν όντως βρέχει και ιδέες τι χρειάζονται την ομπρέλα;

***
«Ομπρέλα», μου λένε, ονομάζεται μια νέα τάση αποτελούμενη κυρίως από παλαιά στελέχη η οποία «ξεφύτρωσε» στον ΣΥΡΙΖΑ με ένα κείμενο – παρέμβαση, συμβολή στον προγραμματικό διάλογο. Και εξηγούμαι: Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε στελέχη του κόμματος επιχειρούν αναδιάρθρωση των τάσεων. Τα πέντε στελέχη είναι οι Δημήτρης Τσίπρας, Εφη Καλαμαρά, Δημήτρης Παπαδημούλης, Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος να σημειώσω όταν πρόκειται για κείμενα παρέμβαση δεν απουσιάζει ποτέ. Και ξέρετε γιατί;

***

Επειδή με το κείμενο αυτό συμπορεύονται πλέον με τους 53+ του Τσακαλώτου και οι πρώην γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ (Σκουρλέτης- Βίτσας), ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Δημ. Παπαδημούλης, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στην ουσία; όπως μου λένε οι γνωρίζοντες, η «ομπρέλα» μπορεί να γίνει μια νέα τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με κορμό τους 53. Τώρα αν ρωτάτε πώς αντιδρά ο Αλέξης Τσίπρας στις νέες τάσεις μου λένε πως τις θεωρεί, «καλοδεχούμενες», αφού αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν μέσα στο κόμμα «ανασυγκροτούμενα ρεύματα» ιδεών και όχι κλειστές τάσεις.

***

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (συνοδευόμενος από τους κκ. Ηλιόπουλο και Καλογήρου) συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αμέσως μετά τη συνάντηση ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Ζήτησε επίσης τη συμμετοχή και εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων για να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια του κορωνοϊού και να δώσει σε κάθε κράτος την ευκαιρία να τις διαχειριστεί. «Η χώρα μας έχει έναν τραγικό απολογισμό μέχρι τώρα, πάνω από 5.000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως σχεδόν οι 4.500 νεκροί είναι από τον Νοέμβριο και μετά», δήλωσε.

***

Συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία

Η απάντηση στον κ. Τσίπρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν άργησε να έρθει. Αφού τον συμβουλεύει να είναι… ακριβής στις τοποθετήσεις του αναφέρει: ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μάλιστα ανέφερε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα». Ο κ. Ταραντίλης ερωτά τον κ. Τσίπρα: «Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας». Αλλά από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου υπάρχει και είδηση: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε, όπως σημειώνει, ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του.

***

Ποιος θα εποπτεύει την ΕΡΤ;

Αλλαγή φρουράς στην εποπτεία της ΕΡΤ, του ΑΠΕ αλλά και τη Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Μαθαίνω λοιπόν ότι προτάθηκε στον Θοδωρή Λιβάνιο να αναλάβει την εποπτεία αυτών των νευραλγικών οργανισμών. Να φύγουν δηλαδή από την εποπτεία του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη και να πάνε στο Μαξίμου στον κ. Λιβάνιο. Λέω Μαξίμου, γιατί ο κ. Λιβάνιος έχει ήδη εγκατασταθεί στον πρώτο όροφο του πρωθυπουργικού μεγάρου, δίπλα από το γραφείο του Γιώργου Γεραπετρίτη και δίπλα από τα γραφεία των κκ Σκέρτζου και Πατέλη. Έτσι η εποπτεία της ΕΡΤ περνά στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου.

***

Γιατί πήγε ο υπουργός Άμυνας στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εθνικής Άμυνα Νίκος Παναγιωτόπουλος. Είχε, μαθαίνω, συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τις τελευταίες νομικές λεπτομέρειες της σύμβαση για την προμήθεια των Rafale. Ως γνωστόν η σύμβαση αναμένεται να έρθει προς έγκριση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα. Έτσι η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού στο Κστελλόριζο, που επρόκειτο να γίνει αυτές τις ημέρες, αναβλήθηκε προσεχώς.

***

Η νοσηλεύτρια της χρονιάς

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» συχνά εξελίσσονται συγκινητικές στιγμές έξω από τις τρεις ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς. Αλλά αυτό που συνέβη την Παρασκευή το πρωί, έκαναν πολλούς να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Ηταν η ώρα που επρόκειτο να εμβολιαστεί η νοσηλεύτρια Σούλα Δαμίγου, μια νοσηλεύτρια με βαριά υποκείμενα νοσήματα. Είχε νοσήσει από Covid-19, διασωληνώθηκε για 15 μέρες και τελικά διέψευσε τους γιατρούς που πίστευαν πως δύσκολα θα τα καταφέρει. Μάλιστα μετά την ανάρρωσή της είχε ζητήσει να επιστρέψει στο θάλαμο Covid για να στηρίξει τις συναδέλφους της. «Είμαστε ακόμα ζωντανοί» έγραψε στη σελίδα της στο Facebook, ποστάροντας τη φωτογραφία της από τον εμβολιασμό της.

***

Οι βουλευτές – γιατροί

Ολοκληρώθηκε, μαθαίνω, η εθελοντική υπηρεσία για ιατρική φροντίδα σε νοσούντες από covid των γιατρών – βουλευτών και επιστρέφουν από τη Δευτέρα στη Βουλή. Οπως μου εξήγησε ο Χρήστος Κέλλας, βουλευτής της ΝΔ που πήγε εθελοντής στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, η σύμβαση ήταν για ένα μήνα και έληξε στις 8 Ιανουαρίου. Σε αυτό τον μήνα όσοι γιατροί βουλευτές πήγαν εθελοντές βρίσκονταν καθημερινώς για ένα οκτάωρο στο νοσοκομείο προσφέροντας υπηρεσίες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.