Εκ βάθρων αλλαγές σε όλη τη δομή της ΕΛ.ΑΣ. με νέο ευέλικτο σχήμα και κατανομή ευθυνών, νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων με «υποχώρηση» των ΜΑΤ και χρήση κυρίως των οχημάτων ρίψης νερού, αλλά και νέο σύστημα εκπαίδευσης των αστυνομικών με ασκήσεις προσομοίωσης σε καταδιώξεις κακοποιών, σε περιστατικά ομηρείας, σε θέματα επεισοδίων κ.λπ., περιλαμβάνονται ανάμεσα στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το 2021.
Κύριος στόχος του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου είναι να ενεργοποιηθούν αδρανείς αστυνομικοί, να υπάρχει καλύτερος εσωτερικός έλεγχος, με τις αστυνομικές αρχές ν’ αποφεύγουν την άσκοπη βία και να προχωρούν σε στοχευμένες ενέργειες. Με βασικό ενδιαφέρον – όπως λένε στελέχη του υπουργείου – «να μην γίνονται όλα από δύο-τρία πρόσωπα, να υπάρχει μεγάλη ανευθυνότητα από διοικητές περιφερειακών υπηρεσιών και αστυνομικών τμημάτων, να υπάρχει η λογική του… ωχαδερφισμού και της αστυνομικής παρέας που ο ένας καλύπτει και δεν αποτρέπει τις παράτυπες ή παράνομες ενέργειες του συναδέλφου του». Φέρνοντας μάλιστα σαν παράδειγμα την περίπτωση του αστυνομικού των ΜΑΤ που πέταξε τα λουλούδια από το σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, χωρίς ο υπεύθυνος της διμοιρίας ή άλλος συνάδελφός του να τον αποτρέψουν.
Συμπληρώνοντας την περίπτωση δύο αστυνομικών των ΤΕΕΜ (πυροτεχνουργοί) που, ενώ ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, βρέθηκαν σε καφενείο να παίζουν χαρτιά, ενώ σε πατάρι του καταστήματος έκρυβαν σημαντική ποσότητα εκρηκτικών. Χωρίς ο αρμόδιος αξιωματικός να γνωρίζει πού βρίσκονταν και ποιες ήταν οι περίεργες επιλογές τους. Ετσι, λοιπόν, θα επιζητούνται ευθύνες και από κατώτερους αξιωματικούς, με πληρέστερο εσωτερικό έλεγχο.
Επιπλέον θα συνεχιστεί η προετοιμασία για τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) που θα αποτελείται αρχικά από 1.000 άτομα και θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. Οι μεταβολές αυτές θα εμφανίζονται σταδιακά και αφού υπάρξει σχετική υποχώρηση της πανδημίας. Σε μια κατάσταση στην οποία αναλώνονται καθημερινά μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις και στην οποία επικεντρώνεται προς το παρόν το ενδιαφέρον και της λεωφόρου Κατεχάκη.
Νερό αντί για χημικά στα επεισόδια
Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα παρουσιάσει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την «ήπια διαχείριση των συναθροίσεων» των πολιτών, σε συνέχεια του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε προ μερικών μηνών. Το σχέδιο αυτό θα έχει κύριο στόχο «να υπάρχει κλιμάκωση των ενεργειών από την ΕΛ.ΑΣ. στη διαχείριση των διαδηλώσεων, να υπάρχουν ομάδες όπως η ΟΔΟΣ, τα ΥΜΕΤ κ.ά. αλλά και ειδικοί διαμεσολαβητές που θα χωροθετούν τις διαδηλώσεις, θα εξαντλούν κάθε περιθώριο για την αποφυγή επεισοδίων και θα μπορούν να λειτουργούν σαν πρώτη «γραμμή» για την αντιμετώπιση των τυχόν επεισοδίων. Με στόχο τα ΜΑΤ να είναι σε τρίτο ρόλο, να έχουν νέους κανονισμούς δράσης, να μη χρησιμοποιούν πάρα μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Με κύρια αλλαγή τη χρήση των οχημάτων καταιονισμού για την αντιμετώπιση των επεισοδίων προκειμένου «να μη δίνεται μια εικόνα διαρκούς χημικού πολέμου από τα ΜΑΤ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη. Μάλιστα τα συγκεκριμένα οχήματα θα βρίσκονται στις πρώτες σειρές της διάταξης των αστυνομικών δυνάμεων και όχι οπισθοφυλακή και σε απόσταση χιλιομέτρων όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Το νέο αστυνομικό μοντέλο
Ενας δεύτερος κύριος άξονας στον οποίο θα κινηθεί η ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη θα είναι η αλλαγή σε όλη την ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. και στη δημιουργία ενός αστυνομικού μοντέλου πιο σύγχρονου, χωρίς στατικούς, αδρανείς αξιωματικούς που χάνονται σε υπηρεσίες… ξεχασμένες ή το έργο τους να συμπίπτει με εκείνο άλλων υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε πρόσφατα «για διαμόρφωση μιας νέας επιτελικής δομής, η οποία θα χαρακτηρίζεται από ευελιξία, προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και στον αποτελεσματικό στρατηγικό και επιτελικό σχεδιασμό. Αναδιάρθρωση των υφιστάμενων υπηρεσιών, ώστε να αποφευχθούν οι αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και η τυπική λειτουργία υπηρεσιών που δεν έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και, τέλος, αξιολόγηση και υιοθέτηση νέας μεθοδολογίας διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη συνεργάτες του υπουργού και υπηρεσιακοί παράγοντες ετοιμάζουν το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., με αλλαγές σε κύρια πόστα, κατάργηση θέσεων και συνεχή έλεγχο των επιλογών όλων των ενστόλων.
Επιπλέον ολοκληρώνεται το έργο αρμόδιας επιτροπής για την αναβάθμιση εκπαίδευσης των αστυνομικών με νέα μαθήματα, πρακτική εξάσκηση σε διάφορες καταστάσεις, νέους κύκλους σπουδών προκειμένου οι αστυνομικοί να παίρνουν σημαντικές γνώσεις σε θέματα νομικά, σύνταξης δικογραφιών και σε άλλα ζητήματα θεωρητικής κατάρτισης.
Η μάχη των drones
Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη νέα χρονιά προβλέπει εντατικοποίηση των περιπολιών και των ελέγχων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με αύξηση του προσωπικού που απασχολείται στις περιπολίες και χρήση νέων δίκυκλων μέσων (μηχανές, ποδήλατα) αλλά και σκύλων, ενέργειες με κόστος 4.850.000 ευρώ. Ακόμη προβλέπεται η τοποθέτηση 392 αστυνομικών σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και δημιουργία νέων ειδικών ομάδων. Πρόκειται για 310 αστυφύλακες και 82 αξιωματικούς που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, ενώ θα δημιουργηθούν 18 νέες ομάδες ΔΡΑΣΗ και 5 νέες ομάδες ΟΠΚΕ, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στην Αττική, με συνολικό κόστος 2.100.000 ευρώ. Ακόμη το σχέδιο της λεωφόρου Κατεχάκη προβλέπει την προμήθεια drones σταθερής πτέρυγας και τετρακόπτερων, κόστους 3.000.000 ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για εγκατάσταση στη Βουλή και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια συστήματος αντιμετώπισης επίθεσης με drones (ίσως έμφορτα με εκρηκτικά) με τη χρήση ειδικού συστήματος αποτροπής που μπορεί να εγκατασταθεί στις ταράτσες των κτιρίων.
Οι «φρουροί» των πανεπιστημίων
Τέλος, η πρόβλεψη για την αστυνομική ομάδα προστασίας των ΑΕΙ (σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), που ίσως εμφανιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο, είναι να δημιουργηθεί στα πρότυπα φρούρησης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από τη Σκότλαντ Γιαρντ αλλά και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Καναδά. Οι αστυνομικοί των ΑΕΙ θα φέρουν μόνο γκλοπ και χειροπέδες, θα ακολουθήσουν την εκπαίδευση των ειδικών φρουρών, με ειδικές οδηγίες για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους φοιτητές και στους πανεπιστημιακούς καθώς και τον τρόπο που θα πραγματοποιούν προανακρίσεις. Σύμφωνα με το αρχικό καθηκοντολόγιο, θα επεμβαίνουν σε αδικήματα αυτόφωρου χαρακτήρα, όπως κλοπές, ληστείες κ.ά.