Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθώς από την έκβασή της θα κριθεί αν και κατά πόσο θα αρθεί – και σε ποιο βαθμό – το σκληρό lockdown επιτρέποντας την επαναλειτουργία μέρους του λιανεμπορίου.
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Οδηγό για τους ειδικούς και ως προς την εισήγησή τους για την επαναλειτουργία ή όχι των εμπορικών καταστημάτων επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Μπορεί από την ερχόμενη Δευτέρα να επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και σχολεία ειδικής αγωγής πλην όμως καθίσταται πιο περίπλοκη η κατάσταση για όλα εκείνα τα καταστήματα που κατέβασαν αιφνίδια ρολά την περασμένη Κυριακή.
Οι λοιμωξιολόγοι σήμερα θα κάνουν την εισήγησή τους, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα, μετά την λήξη του αυστηρού lockdown στις 11 Ιανουαρίου, αν αυτό φυσικά δεν παραταθεί.
Τι θα κρίνει τη χαλάρωση του lockdown
Άγνωστο παραμένει εάν στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και πάλι το click away για τα καταστήματα.
Από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης έχει τονιστεί πως η πρόθεση είναι να λειτουργήσει ξανά, με τα απαραίτητα μέτρα, καθώς ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις.
Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είναι προβληματισμένοι καθώς φοβούνται ότι ένα άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων ταυτόχρονα, μετά τα όσα είδαν και στα Θεοφάνια, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.
Την ίδια στιγμή, η κινητικότητα που θα υπάρξει από τη Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη σχετικά με τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο – το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται να λειτουργήσει ξανά με τη μορφή του click away και όχι ελεύθερα.
Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη σε ό,τι αφορά στο περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας σημείωσε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, μετά και τα Δημοτικά που ανοίγουν τη Δευτέρα, και μετά από μια βδομάδα θα αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι και θα αποφασίσουν. Ιανουάριος – Φεβρουάριος είναι δύσκολοι μήνες. Να δούμε και τα αποτελέσματα των ρεβεγιόν στις 10-11 του Γενάρη και θα πάμε βήμα – βήμα. Αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων μεγάλη τα νοσοκομεία δε θα τα βγάλουν πέρα. Στόχος είναι να γίνουν τα εμβόλια όπως γίνονται, να γίνονται πολλά τεστ, και αφού φτάσουμε τέλος Ιουνίου στο 60-65% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, θα μπορούμε να μειώσουμε τα μέτρα. Όλοι θέλουμε να ανοίξουν τα μαγαζιά, έχουμε μπει σε κατάθλιψη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις. Θα γίνουν πιο χαλαρά τα πράγματα, λίγη υπομονή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι μπροστά σε ένα δίλημμα.
«Από τη μία ένας πατέρας που θέλει να πάει στη δουλειά του, για να μπορέσει να φέρει φαγητό στο παιδί του, από την άλλη το παιδί του που του λέει ότι θέλει να δει τη δασκάλα και τους φίλους του. Ο καθένας από τους αυτούς, όμως, κινδυνεύει να μπει στην Εντατική. Ποιος σώζουμε;» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Εξαδάκτυλος.
Οι σοβαροί ενδοιασμοί
Ειδικά στο λιανεμπόριο, ακόμα και η μέθοδος της παράδοσης προϊόντων εκτός καταστήματος click away δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαναλειτουργήσει άμεσα, παρά την κυβερνητική βούληση.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το click away να επαναλειτουργήσει από την προσεχή Δευτέρα, εφόσον το επιτρέψουν οι ειδικοί, οι οποίοι από την πλευρά τους έχουν σοβαρούς ενδοιασμούς. Ακόμα δυσκολότερη είναι η απόφαση για έναρξη του click in shop, της επίσκεψης δηλαδή του πελάτη εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού, κάτι που παραπέμπεται χρονικά γι’ αργότερα.
Το επιχείρημα των επιστημόνων είναι ότι θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθούν τα πραγματικά κρούσματα του τελευταίου δεκαπενθημέρου και, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση από το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, στη συνέχεια να ληφθεί το επόμενο βήμα.
Τι έδειξαν τα στοιχεία για το click away
Σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία, στο διάστημα 13 έως 31 Δεκεμβρίου οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο εκτός τροφίμων αυξήθηκαν κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι ενώ η πτώση έτρεχε με ρυθμό 59%, με την έναρξη του click away περιορίστηκε στο 40%.
Οι κλάδοι που ξεχώρισαν όλο αυτό το διάστημα είναι τα βιβλιοπωλεία στα οποία καταγράφεται αύξηση 76%, ενώ σημαντική αύξηση πωλήσεων είναι τα αξεσουάρ, τα καλλυντικά και τα φαρμακεία.
Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Μέχρι την έναρξη της δραστηριότητας του λιανεμπορίου τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων είναι:
- Μηδενικό ενοίκιο τον Ιανουάριο για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή
- Επιστρεπτέα 5, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου, με πιθανή παράταση μόνο για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων – σε περιοχές με σκληρό lockdown
- Χρήση άλλων εργαλείων για την αύξηση της ρευστότητας
- Μετάθεση για αργότερα υποχρεώσεων, είτε προς την Εφορία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.