Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown, τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα, ύστερα και από τις τελευταίες επιστημονικές εκτιμήσεις για επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης τις επόμενες μέρες.
Αν και τα στοιχεία για τη συνολική επίπτωση της χαλαρότητας των γιορτών δεν είναι ακόμη σαφή, ήδη διαπιστώνεται μια τάση επιστροφής σε τετραψήφια νούμερα νέων μολύνσεων και οι ειδικοί περιμένουν έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, το επόμενο 15ήμερο.
Κάτι που αν συνδυαστεί με την επώδυνα αργή αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, ανεβάζει την ανησυχία στο κόκκινο και δικαιολογεί τις ενστάσεις στην άρση του σκληρού lockdown, από την ερχόμενη Δευτέρα.
Να μην ανοίξουν τη Δευτέρα τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, αλλά ούτε και τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια εισηγείται και επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Η συνεδρίαση είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι ζητούν παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μια εβδομάδα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου
Το μόνο που σίγουρα ανοίγει τη Δευτέρα είναι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, με αρκετούς επιστήμονες να σημειώνουν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου ενέχει σημαντικό ρίσκο.
Κατά συνέπεια, φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο ένα άμεσο άνοιγμα και του λιανεμπορίου, ακόμη και με τη μέθοδο του click away.
Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με αρκετά από τα μέλη της, ήδη να έχουν ταχθεί υπέρ της παράτασης του lockdown για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες καθώς επίσης και τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.
Σε ότι αφορά τις αποφάσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, αυτές αναμένεται να ληφθούν μετά τα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε και θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το αποτύπωμα των γιορτών στην πανδημία. Όλες οι πληροφορίες ωστόσο συγκλίνουν ότι θα προηγηθεί η Γ’ Λυκείου, με τους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις πιθανόν στις 18 Ιανουαρίου.
«Φρένο» στο click away
Οι επιστήμονες, πριν δώσουν το οποιοδήποτε «πράσινο φως», θέλουν να μεσολαβήσουν κάποιες κρίσιμες μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα φανούν και οι τελευταίες επιπτώσεις της κινητικότητας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και του πρώτου ανοίγματος των σχολείων.
Οι εισηγήσεις των ειδικών, αναμένεται να αποτελέσουν τον κορμό της απογευματινής τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σήμερα στις έξι το απόγευμα, απαντώντας στην αγωνία του εμπορικού κόσμου.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, οι Αρχές αναμένουν τις προτάσεις της επιτροπής των ειδικών για να προχωρήσουν στις ανακοινώσεις.
«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι όταν θα επανεκκινήσει το λιανεμπόριο, θα γίνει με το click away. Επομένως, το click away είναι σε ερώτημα, για το αν η κινητικότητά του μπορεί να χωρέσει τη Δευτέρα», είπε ο κ. Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συγκεκριμένος τρόπος ανοίγματος του λιανεμπορίου, μαζί με τα κομμωτήρια, έδωσε μια κινητικότητα που έφτασε το 15% κατά τη διάρκεια των εορτών.
Μιλώντας στο Open, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως το click in shop έρχεται δεύτερο μετά το click away και δεν είναι σε προτεραιότητα.
Μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων πάντως βάζουν φρένο στα σχέδια για άνοιγμα δραστηριοτήτων, τονίζοντας μάλιστα ότι το ρίσκο είναι μεγάλο ακόμη και για το άνοιγμα των σχολείων.
Με δεδομένο ότι πολλά μέλη της, έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της παράτασης του lockdown, τότε, όπωως όλα δείχνουν, η Επιτροπή δεν θα δώσει το πράσινο φως ούτε για την επανέναρξη του click away, ούτε φυσικά για το άνοιγμα κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων, ανθοπωλείων και όλων όσα λειτούργησαν κατά την εορταστική περίοδο.
«Θα πάρουμε σήμερα απόφαση για το λιανεμπόριο. Δεν μπορεί κανείς να έχει προσωπική άποψη όταν προσπαθεί να σκεφτεί και επιστημονικά μέσα σε όλα. Καταλαβαίνω ότι είναι θέμα οικονομίας. Πρέπει όμως να δούμε την κινητικότητα και πόσο αυξήθηκε με το click away», σημείωσε μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου.
«Οι επιδημιολόγοι μας δίνουν τέτοιους δείκτες και έτσι θα αποφασίσουμε. Οι τάσεις είναι αυξητικές. Δεν βασιζόμαστε τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, γιατί δεν είναι ίδιος και ο αριθμός των τεστ. Βασιζόμαστε στους νεκρούς και τους διασωληνωμένους. Οι διασωληνωμένοι έχουν κάνει μια οριζοντίωση κοντά στους 400. Από την άλλη μεριά τα εξιτήρια είναι περισσότερα, που αυτό δίνει μια αισιοδοξία. Από την άλλη έχουμε τα λύματα. Θέλουμε όλα τα δεδομένα μαζί για να πάρουμε μια υπεύθυνη απόφαση. Εμείς γνωμοδοτούμε και η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει τελικά τι θα γίνει. Φαίνεται δύσκολο να ανοίξει το click away τη Δευτέρα», συνέχισε η ίδια.
Σκέψεις για πρόσθετα μέτρα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι μπροστά σε ένα δίλημμα.
«Από τη μία ένας πατέρας που θέλει να πάει στη δουλειά του, για να μπορέσει να φέρει φαγητό στο παιδί του, από την άλλη το παιδί του που του λέει ότι θέλει να δει τη δασκάλα και τους φίλους του. Ο καθένας από τους αυτούς, όμως, κινδυνεύει να μπει στην Εντατική. Ποιους σώζουμε;» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Εξαδάκτυλος.
Την ανάγκη να βρεθεί η σωστή ισορροπία, μεταξύ των μέτρων προστασίας για τον κοροναϊό και του ανοίγματος της αγοράς, τόνισε, ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συνέπειες των εορταστικών ημερών και πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο» διευκρίνισε, μιλώντας στον Σκάι, προσθέτοντας ότι «ενδέχεται να ληφθούν κάποια στιγμή και πρόσθετα μέτρα, ενδεχομένως λόγω Φώτων και πρέπει να είμαστε έτοιμοι».
Δύσκολοι μήνες Ιανουάριος – Φεβρουάριος
Προβληματισμένος εμφανίστηκε ως προς το άνοιγμα των σχολείων και τη λειτουργία του click away ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει και στο μπλοκάρισμα του ΕΣΥ.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το ερώτημα πλέον είναι η λειτουργία του λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι τα σενάρια για αυτό είναι δύο: από τη μία η μέθοδος του click away και άρα η μέθοδος «ακορντεόν» για να μην πιεστεί το ΕΣΥ και από την άλλη να κάνουμε υπομονή, ώστε να επαναλειτουργήσει το εμπόριο όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στο MEGA, σημείωσε:
«Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, μετά και τα Δημοτικά που ανοίγουν τη Δευτέρα, και μετά από μια βδομάδα θα αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι και θα αποφασίσουν. Ιανουάριος – Φεβρουάριος είναι δύσκολοι μήνες. Να δούμε και τα αποτελέσματα των ρεβεγιόν στις 10-11 του Γενάρη και θα πάμε βήμα – βήμα. Αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων μεγάλη, τα νοσοκομεία δε θα τα βγάλουν πέρα. Στόχος είναι να γίνουν τα εμβόλια όπως γίνονται, να γίνονται πολλά τεστ, και αφού φτάσουμε τέλος Ιουνίου στο 60-65% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, θα μπορούμε να μειώσουμε τα μέτρα. Όλοι θέλουμε να ανοίξουν τα μαγαζιά, έχουμε μπει σε κατάθλιψη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις. Θα γίνουν πιο χαλαρά τα πράγματα, λίγη υπομονή».
Σε 15 ημέρες οι αποφάσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Θα προηγηθεί η Γ’ Λυκείου
Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 15 με 20 Ιανουαρίου όταν οι λοιμωξιολόγοι θα μπορέσουν να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και να δουν τον αντίκτυπο των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να επιστρέψουν νωρίτερα στα θρανία σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές και δη στις 18 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, «η Γ’ Λυκείου είναι ενήλικα παιδιά, συμπεριφέρονται όπως όλοι μας, και για αυτά αντιμετωπίζουμε το θέμα της πιθανής διασποράς του ιού. Επειδή αυτά τα παιδιά είναι σε μια κρίσιμη θέση γιατί πρέπει να δώσουν εξετάσεις, είναι επόμενο να θέλουμε κάπως να τα βοηθήσουμε. Αποφασίστηκε ότι θα έχουν δυνατότητα να γίνεται τεστ όποτε το ζητήσουν και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να αποφασιστεί και να γίνεται κατά διαστήματα κανονικό τεστ. Έχουμε κουβεντιάσει πολύ για την Γ’ Λυκείου. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα. Θα περιμένουμε και τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη, γιατί θα δούμε τι κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Υπάρχει πιθανότητα η Γ’ Λυκείου να ανοίξει πριν τις υπόλοιπες τάξεις. Για να ξέρουμε τι διασπορά έχει γίνει από ένα γεγονός με συνωστισμό, πρέπει να περάσουν 15 ημέρες».
Από την πλευρά της η νέα υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια την Πρωτοβάθμια την Δευτεροβάθμια και την Ειδική Αγωγή, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο ΜEGA, προανήγγειλε ότι σύντομα, θα ανακοινωθεί «διαφοροποίηση» στην ύλη της τρίτης λυκείου, στην οποία «προφανώς θα υπάρχει κάποια μείωση».
Τι θα περιλαμβάνει και από ποιους θα γίνει η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό
Η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια ακόμα μια εβδομάδα και η αναβολή της επαναλειτουργίας του click away αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Έπειτα από τις σαφείς επιφυλάξεις των ειδικών και την επίπτωση της κινητικότητας των γιορτών στα επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρείται δύσκολη μια οποιαδήποτε άρση των μέτρων.
Το μόνο που σίγουρα ανοίγει τη Δευτέρα είναι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, με αρκετούς επιστήμονες να σημειώνουν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου ενέχει σημαντικό ρίσκο.
Ποιοι θα παρίστανται στη σημερινή ενημέρωση
Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.