Με σαφές στίγμα ότι ο Πρωθυπουργός φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο πεδίο της διαχείρισης της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά την πρωινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έθεσε το ζήτημα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή μελών και της Επιτροπής των ειδικών επιστημόνων, στέλνοντας μήνυμα ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αδυνατούν να διαχειριστούν την πανδημία.
«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας»
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τα χειρότερα είναι μπροστά μας και επειδή πρέπει να τα προλάβουμε, τόνισε ότι «είναι ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει το «εγώ», κάτω από το «εμείς»».
Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για μαζικά τεστ, συνταγογράφησή τους, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών αλλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ «πριν να είναι αργά».
Ακόμη, έθεσε ένα ενδιαφέρον θέμα, καθώς ζήτησε από την κυβέρνηση «να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες με εταιρείες ή χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο». Ουσιαστικά βάζει στο τραπέζι το ζήτημα να υπάρξει πρωτοβουλία να εξασφαλιστεί η πατέντα των εμβολίων και είναι συνέχεια της πρότασης του Ανδρέα Ξανθού.
Ο πρώην υπουργός Υγείας είχε μιλήσει προ ημερών στο Mega και έθεσε το θέμα της άρσης του καθεστώτος της πατέντας και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων για τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ανακαλύψει τα εμβόλια, έτσι ώστε να δοθεί η παραγωγική δυνατότητα και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο πολύπειρος βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Δέσμη προτάσεων εν όψει τρίτου κύματος
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε δέσμη προτάσεων εν όψει του τρίτου κύματος και υπογράμμισε την ανάγκη Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή και λοιμωξιολόγων, ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας γιατί όπως τόνισε «η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα είναι να ενισχυθεί η καχυποψία και το έλλειμμα εμπιστοσύνης ακόμα και στους επιστήμονες».
Στο πλαίσιο αυτό, ο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «έχει χάσει τον έλεγχο και μάλιστα την ώρα που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τα χειρότερα να είναι μπροστά μας».
Όπως σημείωσε ο απολογισμός της πανδημίας στην χώρα μας είναι τραγικός, αφού πάνω από 5.000 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει την ζωή τους με τους 4.500 να έχουν χάσει την ζωή τους από τον Νοέμβριο και μετά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Τόνισε πως ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από την κριτική, «ιδιαίτερα σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις που διακυβεύεται η ζωή των συμπολιτών μας είναι να καταθέτει προτάσεις».
«Καταθέτω με αίσθημα ευθύνης την πρόταση προς τον πρωθυπουργό» σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τον ταυτόχρονα να αφήσει το εγώ για το εμείς «ειδάλλως είναι προφανές ότι θα αναλάβει και την ευθύνη».
Ζήτησε επιτάχυνση των εμβολιασμών
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσίπρας στο θέμα του εμβολιασμού, αφού όπως υπογράμμισε, πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία. «Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού. Προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, είναι βέβαιο ότι ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν θα έχει δημιουργηθεί η αναγκαία ανοσία στην κοινότητα για να προστατευθούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, πως η ΕΕ οφείλει «να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακοβιομηχανίες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις», ενώ επεσήμανε πως αν αυτή η πρωτοβουλία «που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός».
Σακελλαροπούλου: Ανάγκη για μίνιμουμ συνεννόησης
Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή τους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και ομοψυχίας για το μέτωπο της πανδημίας. Μάλιστα, έκανε λόγο για μία πρωτοφανή κατάσταση και μία πρόκληση για όλους, και κυρίως – όπως είπε – για τους πολίτες.
«Προέχει να προχωρήσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού ταχύτατα. Υπάρχει κόπωση και αγωνία των πολιτών αλλά πρέπει να αντέξουμε για να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» είπε, ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά τους αναγκαίους περιορισμούς που υπάρχουν οι θεσμοί και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα πρέπει να λειτουργήσουν.