Στο κόκκινο έχει ανέβει η ανησυχία για το ενδεχόμενο έξαρσης του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της χαλαρότητας την περίοδο των γιορτών.
Ήδη βιώνουμε τις πρώτες μεθεόρτιες επιπτώσεις, καθώς το τελευταία 24ωρα, καταγράφεται υψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων (816 την Τετάρτη και 928 την Τρίτη), ενώ τρομάζει η είσοδος του ιού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπου φιλοξενούνται άτομα από ευπαθείς ομάδες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την -ούτως ή άλλως – εξαιρετικά αργή, αποσυμπίεση του ΕΣΥ.
«Βλέπουν» επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας
Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουμε και τις εικόνες ανήμερα των Φώτων όπου πολλοί πιστοί αδιαφόρησαν για τα μέτρα και βρέθηκαν σε εκκλησίες, με τους επιστήμονες να θεωρούν δεδομένο, ότι οι συναθροίσεις αυτές θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική καμπύλη. Και αυτό το αποτύπωμα αναμένεται να φανεί σε περίπου 15 ημέρες, σύμφωνα με τους ειδικούς, που εμφανίζονται να έχουν ήδη επιφυλάξεις για την επιστροφή του click away και το άνοιγμα των κομμωτηρίων.
Όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την άρση του lockdown, και δημιουργούν «δεύτερες σκέψεις» ακόμη και για το επερχόμενο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να κλείσουν ξανά.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει το σενάριο να χρειαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία μετά την επαναλειτουργία τους, ωστόσο όλα είναι πιθανά εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο δείκτης μεταδοτικότητα του ιού, Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,75, ενώ για να βγούμε με βεβαιότητα από το lockdown χρειάζεται να υποχωρήσει κάτω από το 0,5.
Τον πρώτο λόγο, σε κάθε περίπτωση, έχουν οι επιστήμονες, και αύριο Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για να λάβει αποφάσεις.
Φόβοι μήπως γίνει «Θεσσαλονίκη όλη η χώρα»
Μετά τις χθεσινές εικόνες μέσα και έξω από τους ναούς, η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί η επιδημιολογική κατάσταση, εντάθηκε.
«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Σκάι, και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν. Οταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαραν, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».
«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.
«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.
Στα ύψη η ανησυχία
Οι λοιμωξιολόγοι που ανησυχούσαν για την επίδραση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στα επιδημιολογικά δεδομένα (που τώρα αρχίζουν να φαίνονται), τώρα ανησυχούν και για τα Φώτα, εκτιμώντας ότι θα αφήσουν το αποτύπωμά τους σε ένα 15ήμερο.
Εξάλλου τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν δύσκολο Ιανουάριο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά.
Την ίδια στιγμή, ο εντοπισμός μιας νέας εστίας κοροναϊού σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στο Ηράκλειο Αττικής, εντείνει την ανησυχία καθώς ενδέχεται να ανακόψει ακόμη την ήδη αργή αποσυμπίεση του ΕΣΥ.
Εφιαλτικές εκτιμήσεις για την έλευση του τρίτου κύματος
Με δεδομένη την εξαιρετικά αργή αποσυμπίεση του ΕΣΥ, εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις επιστημόνων για την έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, δηλώνει βέβαιος ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα».
«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος (Σκάι).
Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ εξήγησε.
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
«Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται…Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.
Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
Τι θα γίνει τη Δευτέρα -Σκέψεις για παράταση του lockdown
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου ν’ αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για να λάβει αποφάσεις, καθώς τυπικά την Κυριακή λήγει το σκληρό οριζόντιο lockdown που είχε επιβληθεί πριν από μία εβδομάδα.
Μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος άφησε παράθυρο για τη λήψη νέων μέτρων.
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η αυξητική τάση των κρουσμάτων και οι συνέπειες της κινητικότητας των γιορτών, πάντως δεν προοιωνίζονται καλά νέα.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αν διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου είναι καλύτερα να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα για μια ή δυο εβδομάδες ακόμη.
Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των εορτών υπήρξε αύξηση της κινητικότητας κατά 30% .Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι ο φόβος και η ανησυχία υπάρχουν συνεχώς με τα δεδομένα που υπάρχουν στην χώρα μας ενώ ήδη εμφανίστηκαν και κρούσματα με το νέο στέλεχος.
«Βγαίνουμε από ένα lockdown και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσει το click away κατά περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα σχολεία, ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, περιλάμβανε, και την επαναλειτουργία του εμπορίου με τη μέθοδο του click away από την Δευτέρα, εφόσον οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, κάτι που όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να γίνει.