«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.
Σημείωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία με κάποιον τρόπο του λιανεμπορίου. Θα εξαρτηθεί, όμως, από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
Για τις εικόνες στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, τόνισε ότι προκαλούν προβληματισμό και δείχνουν πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι συνέπειες του λαϊκισμού και του διχασμού. Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ έχουν τα θεσμικά αντίβαρα και ανακλαστικά να ξεπεράσουν αυτή την κρίση και ότι οι θεσμοί αντέχουν.
Για νέα μέτρα προειδοποίησε ο Γεραπετρίτης
Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε προϊδεάσει για την πιθανή λήψη νέων μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Λίγες ώρες μετά τις εικόνες συνωστισμού έξω από μερικές εκκλησίες και την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα αρχίζει να επιβαρύνεται και πάλι, ήρθε ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος αντί να μιλήσει για άρση των περιοριστικών μέτρων, άφησε «παράθυρο» για τη λήψη νέων μέτρων.
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Προβληματισμένοι οι ειδικοί για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία
Προβληματισμένοι πάντως συνεχίζουν να είναι αρκετοί επιστήμονες σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, παρά την αρχική εισήγηση για επανεκκίνηση της δια ζώσης διδασκαλίας σε δημοτικά και νηπιαγωγεία τη Δευτέρα.
Ούτως ή άλλως, για το θέμα αυτό υπήρχε ήδη διχογνωμία μεταξύ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις για να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή στα θρανία, ενώ δεν ενέκριναν το οριζόντιο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων, αλλά μόνο των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει το σενάριο να χρειαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία μετά την επαναλειτουργία τους, ωστόσο όλα είναι πιθανά εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Εξάλλου, αν και προηγουμένως η διασπορά στους σχολικούς χώρους βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, ο ιός έχει αποδείξει πολλές φορές τη δυναμική του, ενώ η νέα μετάλλαξη του από τη Βρετανία – η οποία εντοπίστηκε και στην Ελλάδα – φαίνεται να «κολλάει» πιο εύκολα μεταξύ των νεότερων σε ηλικία.
Το σχέδιο και τα «αγκάθια» για το άνοιγμα δημοτικών – νηπιαγωγείων
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε καταστρώσει – μετά την εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου – σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα παιδιά – σε περίπτωση πάντα που θα ξεκινήσει και πάλι η δια ζώσης διδασκαλία – θα προσέρχονται σε διαφορετική ώρα ανά τμήμα.
Σύμφωνα με την υπουργό Νίκη Κεραμέως, θα υπάρχει δυνατότητα διαφορετικής ώρας έναρξης και λήξης των μαθημάτων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.
Η υπουργός είχε επισημάνει τις προηγούμενες ημέρες ότι θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.
Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών έχουν χτυπήσει και πάλι «καμπανάκι» στα μέλη της Επιτροπής και την κυβέρνησης.
Η Επιτροπή στη συνεδρίασή της θα εξετάσει εκ νέου το θέμα της επανέναρξης των σχολείων. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα καθυστερήσει με βεβαιότητα η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ή θα ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα ώστε να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τη Δευτέρα.