Η επιτυχής διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα σηματοδοτήσουν την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας το 2021.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού έως το τέλος του Ιουνίου ο ιός θα περιοριστεί δραστικά. Το γεγονός αυτό θα ανάψει «πράσινο» στην ταξιδιωτική κίνηση από το εξωτερικό που το 2020 υπέστη μια μείωση της τάξεως του 80%. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η ιδιωτική κατανάλωση, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι Ελληνες αποταμίευσαν περίπου 13 δισ. ευρώ. Πολλοί μάλιστα μιλούν για ένα καταναλωτικό όργιο που μπορεί να ξεσπάσει ως απόρροια του εγκλεισμού από τα lockdowns, αλλά και αυτό να μη συμβεί είναι σίγουρο πως η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί πολύ πάνω από το +1% που κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένονται και οι πρώτες εισροές από τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν 2,6 δισ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης, 1,6 δισ. από την πρωτοβουλία REACT-EU και 1,3 δισ. υπό τη μορφή δανείων.
Παράλληλα, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν περιορισμένοι. Μπορεί τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις από την πανδημία να εκτίναξαν το έλλειμμα στα 11,8 δισ. για το 2020, αλλά ελλειμματικούς προϋπολογισμούς έχουν πλέον όλα τα κράτη. Αντιθέτως, η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα παραμένει ισχυρή καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια είναι χαμηλές, το μαξιλάρι ρευστότητας διατηρείται στα 37 δισ. και η ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εγγυάται όλες τις προσπάθειες εξόδου στις αγορές από την Ελλάδα.
Το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι θετικό για την οικονομία, αρκεί να συνεχιστούν από την πλευρά μας οι μεταρρυθμίσεις και η προσέλκυση επενδύσεων καθώς το «χτύπημα» της πανδημίας στην οικονομία θέλει πολλή δουλειά και προπαρασκευή για να αποκατασταθεί.