Βελουτέ μπρόκολο και σπανάκι με μους φέτας και καρύδια

Μία σούπερ γευστική σούπα που θα πείσει ακόμα και αυτούς που είναι επιφυλακτικοί με το μπρόκολο.

Προετοιμασία 15’, Μαγείρεμα 15′

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

150 γρ. φέτα

150 γρ. ανθότυρο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 λεμόνι ακέρωτο (χυμός και ξύσμα)

1 μπρόκολο

1 κ. σπανάκι

1 σκ. σκόρδο (χωρίς την πράσινη φύτρα)

60 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κλαράκια άνηθο

12 καρύδια

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε στο μούλτι τα δύο τυριά. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και πιπέρι, το ξύσμα από μισό λεμόνι και το χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη μους λευκών τυριών.

Ξεχωρίζουμε τους ανθούς από τον κορμό στο μπρόκολο και πλένουμε. Ξεφλουδίζουμε τον κορμό από τις εξωτερικές ίνες και κόβουμε σε κύβους ενός εκατοστού.

Ξεχωρίζουμε τα φύλλα σπανακιού και τα πλένουμε καλά ώστε να φύγει το χώμα. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν δύο λίτρα νερό. Αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα το μισό σκόρδο και τους ανθούς από το μπρόκολο. Μετά από 4 λεπτά μαγείρεμα προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Σουρώνουμε κρατώντας τον ζωμό.

Βάζουμε τα λαχανικά στο μούλτι μαζί με ζωμό και χυμό από μισό λεμόνι. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό και ελαιόλαδο για να έχουμε ωραία βελούδινη υφή. Περνάμε τη σούπα από σήτα και τη διατηρούμε ζεστή για το σερβίρισμα.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο τους κύβους από τον κορμό του μπρόκολου με το υπόλοιπο σκόρδο και τα καρύδια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.

Σερβίρισμα

Βάζουμε στη μέση κάθε πιάτου λίγη από τη μους λευκών τυριών και περιχύνουμε με τη ζεστή σούπα. Προσθέτουμε μερικούς κύβους από τον κορμό του μπρόκολου και καρύδια σαν γαρνιτούρα, λίγες κορυφές άνηθο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Συμβουλές

Είναι πολύ σημαντικό να μην παραμαγειρευτούν τα λαχανικά γιατί θα  χάσουν το έντονο πράσινο χρώμα. Ο ζωμός κρατάει όλη τη γεύση των λαχανικών – μην ξεχαστείτε και το στραγγίξετε στον νεροχύτη. Μπορείτε να προσθέσετε κρουτόν σκόρδου, σοταρισμένη παντσέτα ή και κομμάτια καπνιστού ψαριού σαν γαρνιτούρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.