Το bitcoin είναι «παιδί» τριών γονέων: Της κρίσης που εκδηλώθηκε το 2008 και της ανάγκης να βρεθούν νέα κερδοσκοπικά εργαλεία, της ευρηματικότητας των επενδυτών και των ανθρώπων της αγοράς και, τέλος, της ψηφιακής εποχής που προσφέρει δυνατότητες οι οποίες μέχρι πριν δύο δεκαετίες θα φάνταζαν αδιανόητες.
Ωστόσο, ο «νονός» του παραμένει άγνωστος, μιας και πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αμφιβάλλουν για το κατά πόσο το όνομα Σατόσι Νακαμότο αντιστοιχεί σε πραγματικό πρόσωπο.
Σε κάθε περίπτωση, από τότε που έκανε την εμφάνισή του – το «bitcoin.org» κατοχυρώθηκε στις 11 Αυγούστου 2008, πριν καν σκάσει η «βόμβα» της κατάρρευσης της Lehman Brothers – δεν έχει πετύχει και λίγα. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που ενώ μέχρι κάποιο σημείο οι κεντρικοί τραπεζίτες σχεδόν σε όλο τον πλανήτη του είχαν κηρύξει τον πόλεμο και επιχείρησαν να το… εξαφανίσουν, τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να αποδεχτούν την ύπαρξή του και να προσπαθήσουν να του επιβάλλουν ένα στοιχειώδες ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ας προσπαθήσουμε να το διατυπώσουμε με απλά μαθηματικά: Εάν κάποιος είχε τοποθετήσει 1.000 δολάρια σε bitcoin το 2013, όταν η «ισοτιμία» του έφτασε στα 400 δολάρια και άρχισε να γίνεται γνωστό παγκοσμίως, τότε στις αρχές του 2021 θα είχε στο χαρτοφυλάκιό του σχεδόν 35.000 δολάρια. Λογικό και αναμενόμενο είναι, λοιπόν, ότι κάποιοι έχουν κάνει ολόκληρες περιουσίες και έχουν γίνει εκατομμυριούχοι ή και δισεκατομμυριούχοι στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.
Στοχεύει πολύ ψηλά
Αν, μάλιστα, πιστέψουμε τους αναλυτές της JP Morgan, τότε ενδέχεται μακροπρόθεσμα να δούμε την «ισοτιμία» του bitcoin να εκτοξεύεται και στα 146.000 δολάρια, δηλαδή να τετραπλασιάζεται σε σύγκριση με το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Κάτι που σημαίνει ότι το «πάρτι» που έχει προκαλέσει στις αγορές είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, προσελκύοντας ολοένα περισσότερους θαμώνες.
Ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι το γεγονός ότι η συνολική «αξία» του bitcoin στις παγκόσμιες αγορές ανέρχεται σε 575 δισ. δολάρια. Εάν δε επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της JP Morgan, τότε δεν αποκλείεται να το δούμε να συναγωνίζεται στα ίσια τον χρυσό, στον οποίο ο ιδιωτικός τομέας έχει επενδύσει 2,7 τρισ. δολάρια.
Φυσικά, ουδείς διακινδυνεύει να κάνει προβλέψεις. Διότι εάν το μότο «οι επενδύσεις δεν εξασφαλίζουν εγγυημένη απόδοση» ισχύει μια φορά για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, για το bitcoin και τα λοιπά κρυπτονομίσματα (ethereum, tether, dogecoin κλπ) ισχύει εκατό! Η ίδια η πορεία του και τα απότομα σκαμπανεβάσματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές πέρα από κάθε αμφιβολία.
Το 2017, για παράδειγμα, μετά από μια φρενήρη ανοδική πορεία, κάθε bitcoin έφτασε να «αξίζει» 20.000 δολάρια. Στο τέλος της επόμενης χρονιάς, όμως, είχε κάνει μια εντυπωσιακή «βουτιά», φτάνοντας στα 3.200 δολάρια – και κάνοντας πολλούς να ισχυριστούν ότι «μόδα ήταν και πέρασε». Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά δύο χρόνια, όμως, για να τους διαψεύσουν οι εξελίξεις.
Τον περασμένο Οκτώβριο, συγκεκριμένα, το bitcoin είχε σκαρφαλώσει στα 10.600 δολάρια και, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, έκανε το μεγάλο άλμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, η «ισοτιμία» του υπερτριπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα στις 3 Ιανουαρίου να αποτιμάται στα 34.000 δολάρια – για να υποχωρήσει κατά 10% την αμέσως επόμενη ημέρα, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.
Προσοχή στις παγίδες
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι το bitcoin και ο «γαλαξίας των κρυπτονομισμάτων» αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για τους επενδυτές και κερδοσκόπους, ακόμη και για τα πιο σοβαρά funds που εξετάζουν τρόπους να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Προσοχή, όμως, στις παγίδες. Διότι όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανάλυσή του το περιοδικό The Economist, «ο ενθουσιασμός των κερδοσκόπων υποδηλώνει ότι τα κρυπτονομίσματα θα υπολείπονται των υψηλών στόχων των ιδρυτών τους».
Αλλά, βεβαίως, οι γκουρού των αγορών το γνωρίζουν καλά αυτό. Αλίμονο στους αδαείς που ελπίζουν ότι ξαφνικά βρήκαν την κότα που γεννά διαρκώς χρυσά αυγά.