Ο κύβος ερρίφθη και στις 12:00 της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Τις τελευταίες ώρες, φούντωσαν τα σενάρια περί αλλαγών στην κυβέρνηση, με την επισημοποίηση της νέας κυβέρνησης να έρχεται στις 12:00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα είναι σαρωτικός ανασχηματισμός, αλλά θα υπάρξουν λίγες αλλαγές υπουργών, αλλά πολύ περισσότερες σε επίπεδο υφυπουργών. Λέγεται μάλιστα ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν πολλές «καραμπόλες», με μετακινήσεις νυν υπουργών σε άλλα υπουργεία αλλά και με είσοδο κοινοβουλευτικών ανδρών και γυναικών και λιγότερο τεχνοκρατών.
Στο Μαξίμου θέλουν να ενισχύσουν περισσότερο το πολιτικό «προφίλ» της κυβέρνησης βάζοντας βουλευτές από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν αποκλείεται να δούμε στο κυβερνητικό σχήμα νέα πρόσωπα, βουλευτές που ο πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει και να δώσει στην κυβέρνηση τον χαρακτήρα ενός νέου ξεκινήματος.
Το ενδιαφέρον ασφαλώς στρέφεται στα ονόματα που θα φύγουν από την κυβέρνηση και σε ποια θα τους αντικαταστήσουν. Ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε διάφορα υπουργεία και θέλει να διορθώσει καταστάσεις που έχουν πληγώσει την εικόνα της κυβέρνησης.
Πάντως, επειδή τις τελευταίες ώρες διακινήθηκε το σενάριο της υπουργοποίησης του Ηλία Μόσιαλου, και μάλιστα να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο απομακρύνεται. Αν και ο γνωστός καθηγητής έχει συνεχείς παρεμβάσεις και ανακοίνωσε την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα από το εξωτερικό που ήταν εδώ και καιρό. Αλλά το γεγονός ότι και ο ίδιος είπε ότι καμιά χώρα εν μέσω πανδημίας δεν άλλαξε το υπουργό Υγείας, ενδεχομένως να σημαίνει ότι δεν θα φύγει ούτε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ποιοι μετακινούνται και ποιοι όχι
Από τις λίγες πληροφορίες που διέρρευσαν φαίνεται ότι στους «αμετακίνητους» υπουργούς θα είναι οι κ. Παναγιωτόπουλος στο Αμυνας, Δένδιας στο Εξωτερικών, Μενδώνη στο Πολιτισμού, ο Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Κ. Πιερρακάκης, και μάλλον ο Χρ. Σταϊκούρας.
Δεδομένη θεωρείται η αποχώρηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, με τον πιθανότερο διάδοχό του να είναι ο κ. Λιβανός. Ο κ. Πέτσας θα αναλάβει κάποιο άλλο, παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.
Στην εξίσωση του ανασχηματισμού θα πρέπει να μπει και ο παράγοντας «γυναίκες», η ενίσχυση δηλαδή του κυβερνητικού σχήματος με γυναίκες κι έχουν ακουστεί ονόματα όπως των: Γεωργίας Μαρτίνου, Ελενας Ράπτη, Μαρίας Συρεγγέλα, Ειρήνης Αγαπηδάκη, της Αννας Ευθυμίου, της Νίκης Δανδόλου, της βουλευτίνας Κορινθίας, Μαριλένας Σούκουλη-Βιλιάδη και βεβαίως της Ολγας Κεφαλογιάννη.
Τα πρόσωπα που ακούγονταν μέχρι χθες ότι θα αναβαθμιστούν ή ότι θα μπουν στην κυβέρνηση είναι: ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπαγινέτας, ο Μ. Θεμιστοκλέους από το Υγείας, ο κ Σταμπουλίδης, αλλά και βουλευτές όπως οι Μαρκόπουλος, Κατσαφάδος του Πειραιά, ο Σπήλιος Λιβανός, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Αχαϊας, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Χρ. Μπουκώρος, οι κ. Κόνσολας, Μπουγάς, Κώτσηρας, Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Στα υπόψιν και οι διεθνολόγοι Αγγ. Συρίγος, Τ. Χατζηβασιλείου, Δ. Καιρίδης.
Αγνωστος Χ, ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στα οικονομικά, Αλέξης Πατέλης, κι αν θα λάβει κάποιο καίριο πόστο στο οικονομικό επιτελείο.