Πέρυσι, πρόπερσι, και κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς οι ευχές για υγεία έρχονταν μάλλον σε δευτερεύουσα θέση ή λέγονταν μηχανικά.
Με τον κορωνοϊό όμως αναδείχθηκε η σημασία της καλής υγείας ως ευχής για τον νέο χρόνο. Κι όταν θα έρθει η ώρα του αποχαιρετισμού του 2020 από κάθε πλευρά της γης, η υποδοχή του νέου χρόνου θα γίνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Χωρίς πυροτεχνήματα, χωρίς τρελά γλέντια και γιορτές, χωρίς γκαλά και πρωτοχρονιάτικα σόου στα κέντρα των πρωτευουσών, αλλά σε περιορισμένο κύκλο, με μάσκες και κρατώντας αποστάσεις. Ορισμένοι θα γιορτάσουν μόνοι, γιατί έτσι επιτάσσει η πανδημία.
Υποδοχή του νέου χρόνου με την Βίκυ Λέανδρος
Ξεκινώντας από τη Γερμανία το μεγάλο πρωτοχρονιάτικο πάρτι στην Πύλη του Βρανδεμβούργου ακυρώθηκε, αντ΄ αυτού το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF θα μεταδόσει ένα τηλεοπτικό σόου χωρίς κοινό, όπου μεταξύ άλλων, θα συνοδεύσει τους Γερμανούς στον νέο χρόνο η Βίκυ Λέανδρος.
Παρά το ότι η αρμόδια υπηρεσία στο κέντρο του Βερολίνου έχει επιτρέψει τη ρίψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, ένα τέτοιο υπερθέαμα σε περίοδο πανδημίας δεν θα γίνει.
Η χώρα βρίσκεται σε δεύτερο αυστηρό λοκντάουν και η συζήτηση για το νόημα αυτού του τρόπου υποδοχής του νέου χρόνου ακυρώθηκε από μόνη της.
Με υπερπλήρεις τις μονάδες εντατικής, με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά και χιλιάδες κρούσματα, η χαλάρωση ηθών και εθίμων ως απότοκο κατανάλωσης οινοπνευματωδών, τα κρούσματα βίας και το κόστος από την ενεργοποίηση της αστυνομίας, καθιστούν ανεπίτρεπτη την επιστροφή της χώρας σε ξέφρενους ρυθμούς σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ότι η νέα χρόνια μπαίνει πρώτα στα νησιά Σαμόα, μετά περνά ατην Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, και μέσω Ευρώπης φτάνει στη νότια Αμερική, τις ανατολικές ακτές, την Καλιφόρνια και τη Χαβάη.
Το Σίδνεϋ δεν πρόκειται να αλλάξει «συνήθειες» και θα καλωσορίσει το 2021 παραδοσιακά με πυροτεχνήματα κατά μήκος της εμβληματικής γέφυρας της αυστραλιανής μητρόπολης χωρίς όμως θεατές στο λιμάνι.
Η Ταιβάν, που δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα μέχρι τώρα, σχεδιάζει ρίψη πυροτεχνημάτων στην Ταϊπέι από τον ουρανοξύστη Taipei 101. Το υπερθεάματα με 16.000 πυροτεχνήματα θα διαρκέσει 5 λεπτά.
Αλλά και η Κίνα, που γιορτάζει πρωτοχρονιά τον Φεβρουάριο, προγραμματίζει μικρής κλίμακας εκδηλώσεις.
Στο υψηλότερο οίκημα του κόσμου, στο Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, σχεδιάζονται εντυπωσιακά σόου με πυροτεχνήματα και λέιζερ. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει το θέαμα από κοντά, πρέπει να κλείσει τραπέζι σε ακριβά εστιατόρια υπό συνθήκες αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Στη Βραζιλία, το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο πάρτι στην Κόπα Καμπάνα ακυρώθηκε. Η συνοικία αποκλείστηκε, πρόσβαση έχουν μόνο οι κάτοικοι. Απαγόρευση ρίψης πυροτεχνημάτων ισχύει και για την παραλία της Κόπα Καμπάνα, ακόμη και για ξενοδοχεία.
Ας είναι καλά το διαδίκτυο
Στη Μόσχα παρά την πανδημία οι κάτοικοι μετά τις παραδοσιακές κωδωνοκρουσίες στον πύργο Σπάσκι ο μοσχοβίτικος ουρανός θα γίνει ημέρα από τα πυροτεχνήματα. Αλλά και εδώ ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Μπαρ, εστιατόρια και ντίσκο θα πρέπει να κλείσουν το αργότερο στις 11 το βράδυ. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπγιάνι κάλεσε τους κατοίκους να γιορτάσουν στο σπίτι για να αποφευχθεί τυχόν διασπορά του ιού.
Η Ολλανδία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που απαγόρευσαν βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Το κεντρικό σόου ακυρώθηκε για να αποφευχθεί κοσμοσυρροή και αντικαταστάθηκε με σόου φωτός.
Στις Βρυξέλλες θα γίνει σόου με λέιζερ, από τις 22.00 κάθε κατεργάρης στο … σπίτι του. Αλλά και στη Βιέννη το μεγάλο πάρτι ακυρώθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου.
Στο Λονδίνο ο δήμαρχος Σαντίκ Χαν προνόησε για την ακύρωση του σόου από τον Σεπτέμβριο. Από τότε τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται.
Οι επαφές εκτός σπιτιού επιτρέπονται με ένα ακόμη πρόσωπο από άλλη οικογένεια. Επισκέψεις σε σπίτια απαγορεύεται. Πρωτοχρονιάτικα event ακυρώθηκαν. Μόνο το BBC θα μεταδώσει ένα ζωντανό σόου, που θα επικεντρωθεί στα θετικά σημεία της χρονιάς, όπως η μεγάλη καμπάνια χορηγιών για το βρετανικό ΕΣΥ του βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολέμου Τομ Μουρ, τον οποίο η βασίλισσα έχρισε ιππότη σε ηλικία 100 χρονών.
Στην Βαρκελώνη, αντί για χτύπημα καμπάνας τα τελευταία δώδεκα δευτερόλεπτα της χρονιάς με τους Ισπανούς να τρώνε από μια ρόγα σταφυλιού, θα αντικατασταθούν με 12 πυροτεχνήματα. Ακριβώς τα μεσάνυχτα ξεκινά δεκαπεντάλεπτο σόου πυροτεχνημάτων που οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν από το σπίτι τους χωρίς συνωστισμούς.
Στην Ιταλία η κυβέρνηση αποφάσισε απαγόρευση εξόδου για την παραμονή πρωτοχρονιάς. Για αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου η Ρώμη θα μεταδώσει διαδικτυακά σόου με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.
Κάπως έτσι θα κυλήσουν οι πρώτες ώρες της νέας χρονιάς. Με ένα πρωτόγνωρο τρόπο τα δις κατοίκων της γης προϋπαντούν το 2021 με την κοινή ευχή για υγεία. Κάποτε τόσο αυτονόητο και τώρα τόσο πολύτιμο.
Γκρέγκορ Τολ, dpa
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου