Επαναξιολογούνται οι διοικήσεις των νοσοκομείων

Η αξιολόγηση και των 111 διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία όλης της χώρας θα αρχίσει από τη νέα χρονιά

Ας αρχίσω σήμερα με ένα θέμα που αφορά την καλή λειτουργία των νοσοκομείων και κυρίως των νοσοκομείων αναφοράς καθώς και των νοσοκομείων περιφέρειας. Πρωτίστως, θα πρέπει να ξέρετε ότι την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων την έχουν οι διοικητές αυτών, οι αναπληρωτές διοικητές και οι υποδιοικητές. Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι ορισμένοι απ΄αυτούς, δεν ανταποκρίθηκαν, όπως έπρεπε, στο ρόλο τους και στα καθήκοντά τους  με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία που διοικούν να δημιουργούνται προβλήματα.

Τι θα γίνει; Όπως μου είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από τη νέα χρονιά θα αρχίσει η αξιολόγηση και των 111 διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ξεκινώντας (κατά πάσα πιθανότητα) από τους διοικητές των νοσοκομείων περιφέρειας.  Απλώς υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον νόμο 4633/2019 άρθρο 35 όλοι οι διοικητές, οι αναπληρωτές τους και οι υποδιοικητές υπέγραψαν σύμφωνο αποδοτικότητας.

Δηλαδή υπέγραψαν ότι συμφωνούν να αξιολογηθεί η ικανότητά τους από ειδική επιτροπή… Εκείνο που θέλω να θυμίσω είναι ότι  με τον διορισμό των 111 διοικητών υπήρξαν τότε και δεύτερες σκέψεις. Για παράδειγμα έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις έξι επιλεγέντων (την πρώτη φορά) και τοποθετήθηκαν νέοι. Ακόμα ανακλήθηκε η εντολή διορισμού άλλων επτά διοικητών και αναπληρωτών διοικητών. Και τούτο παρά τις τότε ανακοινώσεις ότι το 77% των διοικητών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και διδακτορικών.

***

Ο Τόνι Μπλερ και ο ανασχηματισμός

Σε αναμμένα κάρβουνα, όπως οι ίδιοι λένε, κάθονται τούτες τις ημέρες που αλλάζει ο χρόνος οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί. Αιτία είναι ο επερχόμενος ανασχηματισμός. Η ονοματολογία δίνει και παίρνει, αλλά οι πλέον ψύχραιμοι γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις ανασχηματισμού σημειώνονται πολλές καραμπόλες, γράφονται και σβήνονται ονόματα την τελευταία στιγμή και  συνεπώς είναι αδύνατη η όποια  πρόβλεψη. Είναι, βλέπετε και οι πλέον αγωνιούντες (εκτός και εντός κυβερνήσεως) που τοποθετούν τον ανασχηματισμό σύντομα και μάλιστα κυριακάτικα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι που τούτες τις ημέρες θυμούνται τον… Τόνι Μπλερ και τα αποφθέγματά του. Για παράδειγμα ένας πρωτοκλασάτος υπουργός, αγγλοσπουδαγμένος μου θύμιζε τι έλεγε ο Βρετανός πρώην Πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό: «Όταν  κάνεις  ανασχηματισμό δημιουργείς πολλούς δυσαρεστημένους: Πρώτα απ΄όλα αυτόν που φεύγει, εν συνεχεία αυτόν που νομίζει ότι θα εισέλθει στην κυβέρνηση και τελικά μένει απέξω και αυτόν που μένει  στην κυβέρνηση που  λέει «τι είχα τι έχασα». Ο μόνος ικανοποιημένος από έναν ανασχηματισμό είναι αυτός που μπαίνει στην  κυβέρνηση για πρώτη φορά». Αυτά μου μετέφερε ότι έλεγε ο Μπλερ.

***

Ο εν λόγω υπουργός που προτιμά για τις μετακινήσεις του τη μοτοσικλέτα δεν λέει μόνον αποφθέγματα του Μπλερ, ακολουθεί και ορισμένες συμβουλές που έλεγαν οι βρετανοί πολιτικοί  πριν από κάθε ανασχηματισμό: Για παράδειγμα, απερχόμενοι υπουργοί συμβουλεύουν τους διαδόχους τους στο υπουργείο να αφήσουν την επίπλωση του γραφείου ως έχει, ούτε τις φωτογραφίες των παιδιών τους να τοποθετήσουν, ώστε να μην έχουν κανένα συναισθηματικό δέσιμο  με το γραφείο και κατ΄επέκταση με το υπουργείο μαζεύοντάς τα προσωπικά τους αντικείμενα την ώρα που φεύγουν…

***

Lockdown στους VIP εμβολιασμούς

Όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε κεντρική κυβερνητική παρέμβαση η αρνητική εντύπωση που προκλήθηκε από τους εσπευσμένους εμβολιασμούς στελεχών του κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις ομάδες που μπορούν να χαρακτηριστούν «πρώτης γραμμής». Έτσι, όπως πληροφορούμαι εγκύρως, από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε εντολή να σταματήσει η παρέλαση χαμηλόβαθμων στελεχών από τα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς και οι σχετικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα (selfies).

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς δεν έκανε εμβόλιο και δηλώνει: «Έχω την τύχη να ανήκω στις μη ευπαθείς ομάδες, από 18 έως 60, άρα θα εμβολιαστώ από τους τελευταίους, μαζί με το μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού».

***

Οι 885 ασθενείς των ΜΕΘ  που βγήκαν νικητές από τον Covid

Και όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες. Ακόμα 443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Το πιο αισιόδοξο;  885 ασθενείς έχουν ήδη  εξέλθει από τις ΜΕΘ.

***

Μετά από 7 χρόνια η πρώτη συνέντευξη της Παπαρήγα

Είναι γνωστό πως η Αλέκα Παπαρήγα δεν δίνει πια συνεντεύξεις. Γράφει άρθρα, μιλάει σε συγκεντρώσεις του ΚΚΕ και σε συνεδριάσεις της Βουλής ιδιαίτερα σε επίμαχα νομοσχέδια, αλλά συνεντεύξεις δεν δίνει, πολύ περισσότερο τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Έκανε όμως μια εξαίρεση, γιατί της το ζήτησε η ΚΝΕ. Έτσι η Αλέκα Παπαρήγα βρέθηκε καλεσμένη στο Podcast της ΚΝΕ στην πρώτη της συνέντευξη μετά από 7 χρόνια με τίτλο: “flashback δεκαετίας”.

Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που είχε στείλει το κοινό, καυτηριάζοντας με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο την περίοδο 2010-2012 με τα μνημόνια, τους αγανακτισμένους κ.λπ., τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε επίσης αν το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά, γιατί ζηλεύει τη σημερινή ΚΝΕ κ.ά. Δεν θα σας πω περισσότερα, δείτε τη συνέντευξη που έχει ανέβει στο Κανάλι της ΚΝΕ στο Youtube.

***

Η Δόμνα στην παραγκούπολη του Περάματος

Σε αυτές τις γιορτινές ημέρες θα σας πάω σε ένα μέρος όπου οι κάτοικοί του δεν έχουν κάτω από τον ήλιο μοίρα. Θα σας πάω στην παραγκούπολη του Περάματος, όπου ο Πρωθυπουργός έστειλε χθες  την υφυπουργό Εργασίας και Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου  να σταθεί δίπλα στους κατοίκους και κυρίως στα ανήλικα παιδιά και να καταγράψει τα προβλήματά του. Η υφυπουργός έφυγε με φανερή θλίψη στο πρόσωπό της και με ένα… βιβλίο γεμάτο προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση. Συνάντησε ανήλικες εγκύους με σύνδρομο down που μένουν σε παράγκες χωρίς ρεύμα.

Συνάντησε μια 16χρονη με νοητικά προβλήματα έγκυο έξι μηνών, που γνώρισε τον πατέρα του παιδιού της πριν από επτά μήνες. Είδε τη φτώχια, τη μιζέρια, τη δυστυχία. Είδε πως ζουν άνθρωποι  χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Έκατσε τέσσερις ώρες μαζί τους, τους είπε για τα επιδόματα που δικαιούνται, γιατί όπως διαπίστωσε αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν γνώση ούτε για επιδόματα ούτε για χρήματα που δικαιούνται. Δεν έχουν ούτε 20 ευρώ για να πάνε σε κάποιον λογιστή να τους συντάξει την αίτηση ώστε να πάρουν τα χρήματα τα οποία και δικαιούνται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.