Στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο ΕΕ και Κίνας για την προστασία των επενδύσεων, η οποία εκκρεμεί από το 2014 και η οποία είναι πιθανό να επισημοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για το «δίλημμα της Κίνας» και σημειώνει: «Η Κίνα είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας της παγκόσμιας οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ. Για τον λόγο αυτό είναι λογικό να τεθούν οι επενδύσεις σε αμφότερους τους οικονομικούς χώρους σε ασφαλή νομική βάση.
Ακριβώς αυτός ο στόχος η ΕΕ θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί με τη συμφωνία, στα βασικά σημεία της οποίας συμφωνεί και η Κίνα. Ωστόσο (ελπίζουμε) κανείς στις Βρυξέλλες δεν είναι τόσο αφελής για να πιστεύει ότι η ασφάλεια δικαίου είναι το ίδιο πράγμα στην Κίνα και την Ευρώπη.
»Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο «παλιό» Χονγκ Κονγκ, δηλαδή πριν από την έγκριση του «νόμου περί ασφάλειας». Στη λεγόμενη κινεζική «ενδοχώρα», ο νόμος ήταν και είναι τελικά μόνο αυτός που ορίζει η ηγεσία του Kόμματος προς το δικό του συμφέρον (…) Η Κίνα έχει επίσης υποσχεθεί να αναλάβει «προσπάθειες» για την επικύρωση διεθνών συμβάσεων κατά της καταναγκαστικής εργασίας. Οι κρατούμενοι στην Σινγιάνγκ θα ακούσουν τα νέα με ενδιαφέρον. Αλλά τι θα κάνει η ΕΕ αν όλες οι «προσπάθειες» της Κίνας σε αυτό το πεδίο δεν οδηγήσουν πουθενά».
Πηγή: Deutsche Welle