Εδώ και καιρό ο υπουργός Άμυνας (και πρώην αρχηγός των τουρκικών στρατευμάτων) Χουλουσί Ακάρ ρίχνει με τις δηλώσεις του λάδι στη φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ακάρ που εμφανίζεται συχνά στην τουρκική τηλεόραση και μάλιστα με πουκάμισα ή με πουλόβερ με το εθνόσημο της Τουρκίας (ωσάν κανείς να αμφισβητεί την ταυτότητά του), κάνει συνεχώς όπου βρεθεί δηλώσεις κατά τις Ελλάδας. Είτε βρίσκεται απέναντι στο Καστελλόριζο, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Συρία επιτίθεται φραστικά εναντίον της χώρας μας. Του είχε γίνει έμμονη ιδέα η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αλλά ο Ακάρ ομιλεί πολύ, πράγμα ασυνήθιστο για πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και υπουργό Άμυνας. Τόσο πολύ, που γίνεται γραφικός και απρόσεκτος, αφού άλλα λέει τη μια φορά και άλλα την άλλη. Αφήστε που πολλοί  πιστεύουν ότι αποτελεί προέκταση των δηλώσεων του Ερντογάν που δεν θέλει ο ίδιος να κάνει. Τελευταίως όμως ο Ακάρ το παράκανε…
***
Ενώ βρισκόταν στη Λιβύη στράφηκε πάλι κατά της Ελλάδας, φανερά ενοχλημένος για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Τόσο που απευθυνόμενος στους Έλληνες είπε το ανεκδιήγητο, αλλά προκλητικό και επιθετικό ότι «αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν. Δεν αρκούν». Έτσι μετά από αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος του όφειλε μια απάντηση:
***
Αφού πρώτα τον συμβουλεύει να ομιλεί λιγότερο  και προσεκτικότερα για να μην εκτίθεται αναιτίως, του λέει να προσέξει ώστε να μην κάνει το ίδιο λάθος που κάνουν όσοι υπουργοί Άμυνας φλυαρούν. Εν συνεχεία του στέλνει το μήνυμα ότι «τα αεροπλάνα Rafale και το υπόλοιπο εξοπλιστικό πρόγραμμα αποτελεί την αυταπόδεικτη αξία της προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πάμε για κυριαρχία στο Αιγαίο», του είπε για να προσθέσει: «Εγώ πάντως προτιμώ να ομιλώ λιγότερο και να εργάζομαι αθορύβως για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποτρεπτικής  τους ισχύος». Έτσι απαντά ο υπουργός Άμυνας στον Τούρκο ομόλογό του.
***

Νέες τοποθεσίες για νέες βάσεις

Μπορεί στα θέματα του covid-19 και των εμβολίων να κυριαρχούν στη δημοσιότητα, αλλά αυτή την περίοδο διεξάγονται ελληνοαμερικανικές διαπραγματεύσεις για την ανανέωση τη αμυντικής συμφωνίας, της νέας MDCA ανάμεσα στις δύο χώρες. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι Αμερικανοί θέλουν με τη συμφωνία αυτή να επεκτείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα. Και να μην την ανανεώνουν κάθε χρόνο, αλλά για περισσότερα χρόνια ακόμα και σε πέντε. Όπως έμαθα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μια μεικτή επιτροπή Ελλήνων και Αμερικανών προτείνει (και αναζητεί) τοποθεσίες εντός της χώρας ώστε να υπάρξει σε αυτές περιοδικά είτε νόμιμα αμερικανική στρατιωτική συμφωνία. Μια παρουσία που ήδη υπάρχει και στο Στεφανοβίκειο Βόλου, όπου περίπου 400 Αμερικανοί έρχονται κάθε χρόνο με τα επιθετικά  Απάτσι τους.
***
Την πληροφορία αυτή που πρώτοι τη διαβάσατε από τον ΒΗΜΑτοδότη της Κυριακής επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής, με την προσθήκη ότι υπάρχουν προτάσεις και από Αμερικανούς τις οποίες εξετάζονται. Εκείνο που μαθαίνω τελευταίως είναι ότι οι Αμερικανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για νευραλγική τοποθεσία στη Βόρεια Ελλάδα, θέλοντας να την χρησιμοποιήσουν ως  βάση μεταστάθμευσης, ενώ αναζητούν και άλλες περιοχές, ακόμα και στην κεντρική Ελλάδα.  Αλλά όπως μου είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία θα λάβει υπόψη και το εξοπλιστικό πρόγραμμα  της χώρας που ήδη άρχισε να υλοποιείται.
***

Οσα περισσότερα τεστ γίνονται τόσα πιο πολλά τα κρούσματα

Θα πρέπει αν ξέρετε ότι κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες μέρες σε ότι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση αλλά και τους ειδικούς να συνεχίζουν να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις τήρησης των μέτρων.
Η εν εξελίξει επιχείρηση εμβολιασμού γεννά ελπίδες καθώς διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας, όμως  έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, θα πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε πάρα πολύ για να μην αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη, ενώ ανησυχούν για το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι, όπως και οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Τα 1.047 κρούσματα (πάλι σημειώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων) οι 458 διασωληνωμένοι ασθενείς και οι 58 θάνατοι που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, μετά από σχεδόν δύο μήνες lockdown, είναι ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που υπολόγιζαν οι λοιμωξιολόγοι, όταν επιβλήθηκε η δεύτερη καραντίνα στις αρχές Νοεμβρίου.
***
 Εάν ρωτάτε γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα, η απάντηση όπως μου τη λένε οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι έγιναν περισσότερα τεστ. Τις προηγούμενες ημέρες που υπήρξε μείωση των κρουσμάτων τα τεστ ήταν λιγότερα. Όσο για τους διασωληνωμένους οι ειδικοί λένε πως ήταν αναμενόμενο ο αριθμός τους να παραμένει, ακόμα για ένα χρονικό διάστημα  υψηλός. Εκείνο που έχει σημασία είναι (και αυτό που λένε  ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη) είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές μειώθηκαν αισθητά, δηλαδή τα εξιτήρια είναι πολύ περισσότερα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
***

Παράταση των μέτρων στη Δυτική Αττική και Κοζάνη

Πάντως ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων έως τις 6 Ιανουαρίου στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης που παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο και την άρση των επιπλέον μέτρων στις περιοχές που έπεσε το ιικό φορτίο. Και αν ρωτάτε πού έγινε άρση των επιπλέον μέτρων σας λέω  στους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού.
***

Ο ανασχηματισμός

 Δύο πράγματα δεν προαναγγέλλονται έλεγαν οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι αλλά και  οι πολιτικοί: Η υποτίμηση του νομίσματος και ο ανασχηματισμός. Για την υποτίμηση του νομίσματος δεν υπάρχει πλέον τέτοιο ενδεχόμενο τη  στιγμή που βρισκόμαστε στην ΟΝΕ. Για τον ανασχηματισμό όμως;
***
Μπορεί η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου εμμέσως πλην σαφώς να τον διαψεύδει, αλλά πώς να το κάνουμε είναι το θέμα συζήτησης όχι μόνον ανάμεσα στους υπουργούς, αλλά και στους βουλευτές. Ούτε οι γιορτές έχουν ανακόψει αυτή τη συζήτηση.  Μόνον τον χρόνο του ανασχηματισμού δεν γνωρίζουν. Γνωρίζουν όμως ότι το επικρατέστερο σενάριο αυτήν την στιγμή είναι εκείνο που παραπέμπει σε ένα δομικό ανασχηματισμό, με στόχο την υλοποίηση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στην πρόσφατη και τελευταία συνεδρίαση για το 2020. Πότε θα γίνει αυτό;   Εδώ οι γνώμες διίστανται. Ορισμένοι υπουργοί για παράδειγμα (ας μην αποκαλύψω σε αυτή τη φάση τα ονόματά τους) λένε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές. Άλλοι τον Φεβρουάριο και άλλοι τον Ιούνιο.
***

Θύμα του κορωνοϊού και οι βασιλόπιτες

Τι θα γίνει με τις βασιλόπιτες. Την κορυφαία ετήσια  εκδήλωση των πολιτικών με το εκλογικό τους σώμα; Αυτές που διαρκούσαν περίπου έως το Πάσχα. Διαδικτυακά κοπή της πίτας μάλλον δύσκολο γίνεται, συνεπώς για το 2021 θα πρέπει οι πολιτικοί να ξεχάσουν τις εκδηλώσεις με τις βασιλόπιτες. Ούτε είμαι βέβαιος εάν θα υπάρξει η παραδοσιακή εκδήλωση κοπή της πίτας στην Προεδρική Φρουρά από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και κάτι ακόμα. Θα υπάρξει δοξολογία την πρωτοχρονιά; Εάν ναι, ποιοι και πόσοι θα παραστούν;
***

Κανένας σχεδιασμός για τις 120 δόσεις

Και κλείνω με είδηση της τελευταίας στιγμής. Κυβερνητική πηγή μου είπε ότι «σε αντίθεση με αυτά που γράφονται κατά καιρούς, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για 120 δόσεις σε χρέη πανδημίας». Η ίδια πηγή μου εξήγησε ότι «τα οριζόντια μέτρα στήριξης εργασίας και επιχειρήσεων  λήγουν με τη λήξη της πανδημίας. Και όταν λήξει η πανδημία τα μέτρα εξόδου θα είναι διαφορετικά και πιο στοχευμένα». Αυτά μου είπε και σας τα μετέφερα ευθύς αμέσως.