Για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πανδημία του κορωνοϊού, αυτός «ο αόρατος και ύπουλος εχθρός», μαζί με την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών προκάλεσε ισχυρότατο πλήγμα στο σώμα της ελληνικής οικονομίας. Μεγαλύτερο και από την «κρίση των Μνημονίων». Τα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων – που ορθώς πάρθηκαν στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας – οδήγησαν μοιραία σε βαθιά ύφεση και σε αναπόφευκτα τεράστια συρρίκνωση του ΑΕΠ, η οποία προβλέπεται φέτος να υπερβεί το 10%.
Οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τον αντίκτυπο, με την πολύτιμη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία έσπευσε άμεσα να στηρίξει τους πληττόμενους κλάδους μέσα από ένα πειστικό και συμπαγές «πλέγμα προστασίας» που έδωσε βαθιές «ανάσες» και απέτρεψε τα χειρότερα για εταιρείες και νοικοκυριά. Αν και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, η ανακάλυψη μιας σειράς εμβολίων υψηλής αποτελεσματικότητας έδωσε ύστερα από αρκετό διάστημα μια ορατή διέξοδο από την κρίση και γέννησε ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο αγώνας της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που πάλεψε με τον χρόνο απέδωσε καρπούς. Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού – ο οποίος αποτελεί «στοίχημα» για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο – θα συμβάλει καταλυτικά στον τερματισμό της πανδημίας και θα επαναφέρει την ομαλότητα και την ηρεμία. Μια ηρεμία που είναι απαραίτητη για τη στέρεη λειτουργία του εμπορίου. Απαλλαγμένη από την ανασφάλεια και τα προβλήματα που προέκυψαν στις εμπορικές συναλλαγές.
Για πρώτη φορά μπορεί να μιλάμε για την «επόμενη μέρα» και τις προϋποθέσεις για ένα νέο «restart» ή αλλιώς μια νέα επανεκκίνηση της οικονομίας. Που όχι μόνο θα επουλώσει τα «τραύματα που άνοιξε η βίαιη παύση της οικονομικής δραστηριότητας», αλλά θα δημιουργήσει ένα σταθερό υπόβαθρο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μακράς πνοής.
Αυτή ακριβώς και η «ιστορική ευκαιρία» που παρουσιάζεται για τη χώρα μας. Να αναγεννηθεί και πάλι μέσα από τις «στάχτες της». Οπως ακριβώς επιχείρησε και ως ένα βαθμό άρχισε να υλοποιεί μέχρι πριν να ξεσπάσει η «λαίλαπα της COVID-19», η οποία ανέτρεψε άρδην το σκηνικό και έθεσε καινούρια διλήμματα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Ελλάδα έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο: τους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά μέχρι το 2026.
Η νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μια επέτειος που έρχεται να θυμίσει στους Ελληνες τι μπορούν να πετύχουν όταν είναι ενωμένοι και στρατευμένοι σε ένα κοινό όραμα.
Είναι αρκετά ελπιδοφόρο πως ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει και υποβάλει εθνικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο «περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την απασχόληση και κοινωνική συνοχή καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις». Αισιοδοξία πηγάζει και από την προσήλωση που επιδεικνύει το κυβερνητικό επιτελείο στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος φιλικού στις επενδύσεις παρά τη δυσμενή συγκυρία, μέσα από τη μείωση της γραφειοκρατίας και των φορολογικών βαρών.
Ακόμη πιο ενθαρρυντική είναι η βούληση που δείχνει η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τις Ελληνικές Εξαγωγές. Μια βούληση που αποτυπώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ψηφιακό Συνέδριο που διοργάνωσαν πρόσφατα από κοινού και με μεγάλη επιτυχία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, με αφορμή και τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη χάραξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας – ικανοποιώντας το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του εξαγωγικού κόσμου της χώρας – και παράλληλα έθεσε συγκεκριμένο στόχο: να φθάσει η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023.
Οι Ελληνικές Εξαγωγές αξίζει να βρεθούν στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού προτύπου καθώς έχουν αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια πως αποτελούν σταθερό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας αξιοζήλευτα έσοδα στα κρατικά ταμεία και διασφαλίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι έλληνες εξαγωγείς χάρη στην ικανότητα, την ευελιξία, το μεράκι και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγουν στέκονται επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό και διατηρούν τη θέση τους ακόμη και μέσα στην πανδημία.
Κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και ευελιξία. Κάτι που επισημάνθηκε από κορυφαίους έλληνες και ξένους ομιλητές στο Ψηφιακό Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τίτλο «Turn Crisis into Opportunity». Στους πρώτους εννέα μήνες του 2020 εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019, με τα τρόφιμα, τα χημικά και τα φάρμακα να ξεχωρίζουν. Οι Ελληνικές Εξαγωγές έχουν απεριόριστες δυνατότητες και με την κατάλληλη ώθηση μπορεί να «μεγαλουργήσουν» προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Μέσα από την ενσωμάτωση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών, την εφαρμογή πρότυπων παραγωγικών μεθόδων αλλά και την αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατότητων τους μπορούν να κάνουν το «άλμα προς τα μπροστά».
O μικρός άθλος που πέτυχαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες – και αναγνώρισε δημόσια ο έλληνας πρωθυπουργός – μπορεί να συνεχισθεί, συμβάλλοντας στην τόνωση της απασχόλησης και στη δημιουργία νέου πλούτου που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.
Η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.