Ενεργητικές πολιτικές Πρόνοιας για μια συμπεριληπτική ανάπτυξη χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος που έχουμε θέσει για το 2021 μετά την πρωτόγνωρη δοκιμασία της πανδημίας. Σε αυτή την πρόταση συμπυκνώνεται και συνολικά η αντίληψή μας για τη μεταρρύθμιση του προνοιακού συστήματος στην Ελλάδα. Για τη μετατροπή του από ένα παθητικό καταφύγιο των ευάλωτων συμπολιτών μας σε έναν ενεργητικό μοχλό ενδυνάμωσης και επανένταξής τους με ισότιμους όρους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Για να ξεπεράσουμε την αντίληψη που θέλει την Πρόνοια ύστατη καταφυγή στην ακραία φτώχεια και να τη μεταμορφώσουμε σε έναν σταθερό και παραγωγικό μηχανισμό διασφάλισης ισότητας ευκαιριών και προοπτικών στη σύγχρονη κοινωνία. Εχουμε εργαστεί συστηματικά και μεθοδικά σε αυτή την κατεύθυνση από την ώρα που αναλάβαμε κυβέρνηση.
Συνεχίσαμε χωρίς διακοπή, ακόμα και μέσα στην πανδημία, ενώ την ίδια στιγμή λαμβάναμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Θωρακίσαμε τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων για την ασφάλειά τους με νέο προσωπικό και αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας. Ενισχύσαμε οικονομικά με έκτακτα επιδόματα τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας – τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – και κατά το πρώτο και κατά το δεύτερο lockdown. Φροντίσαμε για την αδιάκοπη παροχή υπηρεσιών και επιδομάτων στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες με αυτόματες παρατάσεις και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Σταθήκαμε δίπλα στους αστέγους συμπολίτες μας, εντάσσοντάς τους στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και θεσμοθετώντας το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία. Σε κανένα χρονικό σημείο δεν διακόψαμε, όμως, την ταυτόχρονη δουλειά μας για τη μεταρρύθμιση της Πρόνοιας.
Μέσα στο 2021 για την παιδική προστασία υλοποιούμε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων με κεντρικό άξονα αναφοράς το πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Child Guarantee». Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 7 χώρες που έχουν επιλεγεί, ώστε σε συνεργασία με τη UNICEF να διαμορφώσουν τις πολιτικές τόσο για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας όσο και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας των παιδιών, τις οποίες στη συνέχεια θα υιοθετήσουν όλα τα κράτη-μέλη.
Εχοντας ολοκληρώσει μέσα στο 2020 την αναμόρφωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχών, ξεκινάμε τώρα μια μεγάλη καμπάνια ειδικά για τις αναδοχές. Με την προώθηση του θεσμού της αναδοχής μέσα στο 2021 κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την προστασία της παιδικής ηλικίας και την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών. Ταυτόχρονα, από το νέο σχολικό έτος οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν πιλοτικά για πρώτη φορά με ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, έχοντας κατά νου ότι η προσχολική αγωγή είναι εργαλείο βάσης για μια πορεία ισότιμων ευκαιριών στην ενήλικη ζωή. Η Ομάδα Εργου που έχουμε δημιουργήσει, με τη συμμετοχή ειδικών διεθνούς κύρους και εμπειρίας, προχωρά την προετοιμασία των νέων αυτών προγραμμάτων, που θα διευρύνουν δεξιότητες, θα κινητοποιούν γνωσιακές και αισθητηριακές λειτουργίες και ταυτόχρονα θα εντοπίζουν αναπτυξιακές αδυναμίες σε βρέφη και παιδιά.
Σε ό,τι αφορά τους συμπολίτες μας με αναπηρία, το 2021 θα είναι ένα έτος πολύ διαφορετικό για αυτούς από τη σκοπιά των δράσεων της Πολιτείας. Με οδηγό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που ετοιμάσαμε συνολικά ως κυβέρνηση, οι σχεδιασμένες δράσεις μας συνιστούν μια συνολική παρέμβαση με άξονες την ανεξάρτητη διαβίωση και την ένταξή τους στην επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα. Ξεκινάμε με το πιλοτικό πρόγραμμα για τον Προσωπικό Βοηθό που θα τρέξει μέσα στο επόμενο έτος, θα αφορά 3.000 δικαιούχους και περιλαμβάνεται στις προτάσεις χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέσα σε όλα αυτά φυσικά και δεν ξεχνάμε την ανάγκη «απορρόφησης» των μεταφερόμενων συνεπειών από την οικονομική διάσταση της κρίσης της πανδημίας. Στον Προϋπολογισμό του 2021, όπως εγκρίθηκε από τη Βουλή, αυξάνουμε το βασικό κονδύλι επιδομάτων κατά περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της κρίσης. Ιδιαίτερα ενισχύονται επιδόματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο, το Στεγαστικό, αλλά και τα οικογενειακά και το επίδομα γέννησης.
Δεν περιοριζόμαστε, όμως, μόνο σε επιδοματικές λογικές. Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρεμβαίνουμε δραστικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Υλοποιούμε ήδη μέσω ΟΑΕΔ ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα 100.000 θέσεων για την αναπλήρωση των απωλειών του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άρα του κόστους εργασίας που ήδη ψηφίστηκε δημιουργούμε επιπλέον προϋποθέσεις για την ανάπτυξη θέσεων στην αγορά εργασίας και υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα σε όλα τα νοικοκυριά.
Το 2020 ήταν μια χρονιά αναπάντεχης δοκιμασίας για όλο τον πλανήτη. Το τέλος αυτής της δύσκολης χρονιάς έρχεται μαζί με τις ελπίδες που φέρνουν τα εμβόλια, τα οποία το ένα μετά το άλλο εγκρίνονται πλέον και διατίθενται στους πολίτες. Η επιστήμη ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και με πρωτοφανή ταχύτητα μας προσφέρει πλέον ισχυρή άμυνα απέναντι στον ιό. Εχει έρθει η ώρα για την Πολιτεία και την πολιτική, όπως ακριβώς φρόντισαν μέσα στους δύσκολους αυτούς μήνες να κρατήσουν «ζωντανή» την αγορά και την εργασία, να φροντίσουν πλέον για τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας από τη δοκιμασία. Ειδικά για εμάς στην Πρόνοια η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε τους όρους μιας ισότιμης ανάκαμψης για όλους, χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Η κυρία Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.