Ένταση και πολιτικές αντεγκλήσεις προκαλεί στην Αλβανία η υπογραφή του ελληνικού Προεδρικού Διατάγματος για το κλείσιμο κόλπων και τη χάραξη ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο, ως το πρώτο βήμα της Αθήνας πριν από την οριστική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια (νμ).
Το «θερμόμετρο» στα Τίρανα είναι ανεβασμένο λόγω των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον προσεχή Απρίλιο, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδιώκουν να κερδίσουν πολιτικούς και δημοσκοπικούς πόντους. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση Ράμα για μυστική διπλωματία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα από το 2017 σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ενώ διερωτάται για το πόσο ζημιώνονται τα Τίρανα από την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η απάντηση Ράμα και η στάση Μέτα
Σε δριμύ τόνο, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας με ανάρτησή του στο Twitter, ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης Ελλάδας στα 12 νμ στο Ιόνιο δεν σχετίζεται με την θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών. «Ζούμε στον 21ο αιώνα και στην Ευρώπη, όπου είναι αδύνατο να «αγοράζονται και να πωλούνται» θάλασσες και εδάφη, ούτε κρυφίως, ούτε δημόσια» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα άσκησε το δικαίωμα αυτό τώρα τελευταία, ακριβώς όπως το έχει ασκήσει η Αλβανία από το 1990! Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες».
Καθοριστικής σημασίας στην εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος με παρέμβαση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχείρησε «να πετάξει την μπάλα» στην αλβανική κυβέρνηση. Ο κ. Μέτα υπογράμμισε ότι έχει εκδώσει από τον Μάρτιο του 2018 το πληρεξούσιο για την εντολή διαπραγμάτευσης της αλβανικής κυβέρνησης με την ελληνική για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ακόμα, σημείωσε ότι δεν έχει ενημέρωση για διακοπή ή αναστολή της διαδικασίας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας πως μόλις λάβει γνώση των εξελίξεων θα γνωστοποιήσει τις θέσεις του.
Πρόσφατα, ο αλβανός Πρόεδρος διόρισε το πέμπτο και το έκτο μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τις ισορροπίες, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εξάλλου, οι μνήμες της κατάρριψης της ελληνοαλβανικής συμφωνίας του 2009 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας είναι ακόμη νωπές καθώς προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Η επίσκεψη Δένδια
Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αλβανία, όπου συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Εκεί, συμφωνήθηκε η παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας σε διεθνή δικαιοδοσία με την υπογραφή συνυποσχετικού.