Το 2021 φέρνει ανάμεσα στα άλλα και οριζόντια αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες και για τον Στρατό Ξηράς και για το Πολεμικό Ναυτικό και για την Πολεμική Αεροπορία. Οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει η αύξηση και κυρίως από πότε αυτή θα ισχύσει, δηλαδή από ποια ΕΣΣΟ, εξετάζονται με πολύ μεγάλη προσοχή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε την αναγγελία για την αύξηση της θητείας την έκανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προτού πάρει την απόφαση, μελετά τις εισηγήσεις των επιτελείων και όλες τις παραμέτρους που θα έχει αυτή αύξηση και για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για την κοινωνία. Παράλληλα, μαθαίνω ότι η υποχρεωτική στράτευση στα 18 δεν έφυγε από τη ατζέντα των συζητήσεων. Παραμένει, όπως αρμοδίως με πληροφορούν, στο τραπέζι και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα ληφθεί η οριστική απόφαση.

***

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόκειται να εμβολιασθεί σήμερα στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία»

***

Τα 83.850 νέα εμβόλια της Pfizer

Άλλα 83.850 εμβόλια από την Pfizer αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα σήμερα. Τα εμβόλια αυτή τη φορά φθάνουν από το Βέλγιο αεροπορικώς, αντί οδικώς, όπως συνεβη την προηγούμενη φορά. Σας πληροφορώ ότι στις 4 Ιανουαρίου αναμένονται άλλα 81.000 εμβόλια, ενώ εκκρεμεί και η παραλαβή των εμβολίων της Moderna (μόλις βεβαίως πάρουν την έγκριση). Και μέσα στο 2021 αναμένονται πολλά άλλα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

***

Μόνον μία ήπια αλλεργική αντίδραση

Συνεχίζονται αδιακόπως οι εμβολιασμοί κυρίως των υγειονομικών. Να, πάρτε για παράδειγμα το «Σωτηρία». Την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών (δηλαδή την Κυριακή) είχαν εμβολιαστεί συνολικά 60 νοσηλευτές και γιατροί. Τη Δευτέρα εμβολιάστηκαν άλλοι 60. Σιγά- σιγά θα εμβολιαστεί όλο το προσωπικό του «Σωτηρία». Στο μεταξύ μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα. Όπως μου εξήγησε ο νευροχειρουργός, γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώθηκε μόνον μία ήπια αλλεργική αντίδραση σε νεαρή ειδικευόμενη γιατρό, η οποία αντιμετωπίστηκε πάραυτα.

***

«Ε, δεν έχω βγάλει ουρά…»

Η Αντωνία Κουτσούκου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ήταν, επίσης, από τους πρώτους στη χώρα που έκαναν το εμβόλιο.

«Αισθάνομαι μια χαρά. Κατά 50% μπήκα στη διαδικασία να αποκτήσω ανοσία, μέχρι την επόμενη δόση. Το μόνο εργαλείο για να αντιδράσουμε στις αμφισβητήσεις και τους αμφισβητίες είναι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία, δεν συμμερίζομαι τους παραλογισμούς. Όπως βλέπετε δεν έχω βγάλει ουρά. Ο κόσμος μάς εμπιστεύεται τους ασθενείς του στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας και ευτυχώς για πολλούς τα καταφέραμε. Για να βγει κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο στην κυκλοφορία ακολουθούνται πολύ συγκεκριμένες μελέτες. Βάσει αυτών των μελετών, εγώ ήμουν πολύ χαρούμενη που έκανα το εμβόλιο».

***

Ο Τσίπρας, το εμβόλιο και οι κάμερες

Ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να μην υπάρχουν κάμερες κατά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Διότι είπε δεν επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό του εμβολιασμού και της δημόσιας υγείας, για επικοινωνιακούς λόγους. Εάν δεν κάνω λάθος οι εμβολιασμοί των πολιτικών γίνονται κατ΄εξαίρεση, για να δώσουν το καλό παράδειγμα, για να «προβληθεί» η ανάγκη του εμβολιασμού του πληθυσμού. Εκτός εάν του αρκεί μια φωτογραφία.

***

Το εμβόλιο του Προέδρου της Βουλής

Ρώτησα τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα εάν είχε κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο κατά του covid-19 που έκανε. Εκείνο που μου είπε είναι ότι δεν είχε καμία παρενέργεια, αν και είναι αλλεργικός σε διάφορα πράγματα. Για τον Πρόεδρο της Βουλής δεν ισχύει το μην κάνεις εμβόλιο αν είσαι αλλεργικός . Τον ρώτησα πού είναι αλλεργικός και μου απάντησε: «Είμαι αλλεργικός σε μερικά αντιβιοτικά και σε ορισμένα παρασκευάσματα». Συμβουλεύτηκε γιατρό και έκανε το εμβόλιο.

***

Οι κίτρινοι τοίχοι της Ολομέλειας

Τώρα που είναι κλειστή η Βουλή λόγω Χριστουγέννων (ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου) είναι η καλύτερη στιγμή για να την επισκεφθεί κανείς. Έχω την εντύπωση ότι οι βουλευτές θα αντικρίσουν μετά τις γιορτές μια…. ανανεωμένη Βουλή. Μπαίνοντας από την πύλη 51 (που είναι η κεντρική πύλη) γρήγορα ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι οι τοίχοι γύρω από τη αίθουσα της Ολομέλειας άλλαξαν χρώμα. Τι συνέβη;

Tους έβαψαν; Όχι βεβαίως αλλά τους καθάρισαν με ειδικό υγρό (μετά από οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού) και αυτό το κιτρινωπό (αρρωστιάρικο) χρώμα άρχισε ξαφνικά να ζωντανεύει και να γυαλίζει. Να φαίνεται ότι μόλις βάφτηκε. Και ξέρετε γιατί ήταν τόσο κίτρινο το χρώμα των εξωτερικών τοίχων της Ολομέλειας; Επειδή, εκεί πρώτα, ήταν για πολλά χρόνια το… καπνιστήριο βουλευτών. Ο καπνός πότισε στους τοίχους και τους άλλαξε χρώμα.

***

Νέα αίθουσα δημιουργείται στη Βουλή

Αλλά το σημαντικότερο έργο που γίνεται είναι μερικά μέτρα πιο μακριά. Δημιουργείται μια νέα αίθουσα συνεδριάσεων (αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου) η οποία θα χρησιμοποιείται για τις επιτροπές. Επιπλέον παραδίδεται ως αίθουσα, η αίθουσα Τροπαίων, που έως τώρα τη χρησιμοποιούσαν (λόγω μέτρων για τον κορωνοϊό) ως αίθουσα συνεδριάσεων των επιτροπών. Στην αίθουσα Τροπαίων θα φιλοξενηθεί η έκθεση για το 1821 (ανάμεσα στα ιστορικά ενθύμιο θα είναι και το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος, έγγραφα, αποφάσεις καθώς και προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών του αγώνα για την απελευθέρωση.

***

Οι ρομποτικές κάμερες

Εργασίες γίνονται και στην αίθουσα Ολομέλειας, όπου τοποθετούνται ρομποτικές κάμερες και για τις ανάγκες του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής αλλά και για τις ανάγκες των συνεδριάσεων.

***

Η νύχτα της πρωτοχρονιάς

Ήταν έως προσφάτως η νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς αφιερωμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκεί, στη Λέσχη Αξιωματικών στο Σαρόγλειο Μέγαρο, που είναι από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της πόλης των Αθηνών ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με την πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν επίσημο δείπνο και ο Πρόεδρος έκοβε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Η εκδήλωση αυτή, την οποία καθιέρωσε και τιμούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καταργήθηκε λόγω λιτότητας και μνημονίων. Εφέτος κι αν υπήρχε πρόθεση να γίνει εκεί κάποια εκδήλωση έστω τηρώντας τα μέτρα, ο κορωνοϊός δεν το επιτρέπει. Έτσι τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στα σπίτια τους.

***

<b>Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων </b><br>Απέρριψε το αίτημα Οτσαλάν να δικαστεί ξανά στην Τουρκία

Η βαλίτσα με τα εκατονταδόλαρα

Από το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου «ΙΜΙΑ / S-300 / OΤΣΑΛΑΝ – Παλεύοντας για την ειρήνη» (εκδ. Economia publishing), αλίευσα το παρακάτω που αφορά τη βαλίτσα που κρατούσε πάντα μαζί του ο Οτσαλάν:

«Ο Οτσαλάν είχε μια μικρή βαλίτσα που την έπαιρνε πάντα μαζί του, αλλά την άφησε μέσα στο αυτοκίνητο όταν τον συνέλαβαν. Ο Καλεντερίδης της ΕΥΠ είχε ενημερώσει τηλεφωνικώς τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου μου, Βασίλη Παπαϊωάννου, σχετικά με τον κίνδυνο να περιέχει εκρηκτικά τα οποία θα χρησιμοποιούσε για να αυτοκτονήσει εάν τον συνελάμβαναν. Στην πρεσβεία άνοιξαν τη μικρή βαλίτσα, παίρνοντας όλες τις προφυλάξεις, και διαπίστωσαν ότι περιείχε ένα τεράστιο ποσό σε εκατονταδόλαρα!»

***

ΕΛΛΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Ο Παπαδιαμάντης των Χριστουγέννων

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο «Αμερικάνος», η θεατρική παράσταση που βασίζεται στο χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και άρχισε στις 19 Δεκεμβρίου τις διαδικτυακές προβολές της, τις συνεχίζει προσθέτοντας τέσσερις (!) νέες ημερομηνίες λόγω αυξημένης ζήτησης. Από το 2009 μέχρι και σήμερα, η παράσταση σε σκηνοθεσία-ερμηνεία Θανάση Σαράντου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση Λάμπρου Πηγούνη και με μουσικό επί σκηνής τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, έχει παιχτεί σε πάνω από 50 πόλεις από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, αυτή του αφηγητή που κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων.

***

Ασπρόπυργος διαδικτυακά

Μια άλλη ματιά στον Ασπρόπυργο καταθέτουν 19 καλλιτέχνες, στη διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με τίτλο «Το βλέμμα μου και η πόλη». Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι καλλιτέχνες προέρχονται από τον Ασπρόπυργο οπότε είναι σε θέση να συμπυκνώσουν στην εικαστική ματιά τους εικόνες και βιώματα τοποθετώντας νοητά τα έργα τους κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της πόλης, τη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Την έκθεση οργανώνουν η Αιμιλία Μπουρίτη με την Καλλιτεχνική πλατφόρμα Συν+Εργασία, στο πλαίσιο της ενότητας «Γιορτή στην Κοινότητα», του Διεθνούς προγράμματος Αμολή.

Επίσης, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 23 Δεκεμβρίου (ώρα 20.00) ως τις 23 Ιανουαρίου 2021. Οι συμμετέχοντες είναι οι Νίκος Αποστολόπουλος, Κωνσταντίνος Βερούτης, Παναγιώτης Βρούβας, Θόδωρος Γεωρνταµιλής, Θεανώ Καµπόλη -Κουράση, Χριστόφορος Κώνστας @Xsquare DesignLab , Θρασύβουλος Λιάκος, Σοφία Μαυρίδη, Μαρία Μηλιώνη, Δήµητρα Μουλντή, Δαυίδ Μπάκας, Αιµιλία Μπουρίτη, Δηµήτρης Μπουρίτσας, Ευφροσύνη Νερούτσου, Κωνσταντίνα Πηλιχού, Εύα Πόγκα, Χρήστος Ρούσσος, Ματίνα Σιώκη, Αλεξάνδρα Τσίγκου.