Προετοιμασία 15’, Μαγείρεμα 35’
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1 πράσο
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. κάστανα, καθαρισμένα και ψημένα (συσκευασμένα σε vacum, στα σουπερμάρκετ)
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. φουντουκέλαιο (σε ντελικατέσεν και καταστήματα βιολογικών προϊόντων)
80 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
750 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών ή από βιολογικό κύβο
10 γρ. σχινόπρασο ή φρέσκο κρεμμύδι (το πράσινο)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε τα κάστανα, τον ζωμό και, αν χρειαστεί, νερό έως ότου καλυφθούν τα υλικά.
Αφήνουμε να ψηθούν για 30 λεπτά περίπου.
Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ τα κάστανα με τη μισή ποσότητα από το υγρό της κατσαρόλας. Προσέχουμε την υφή – η σούπα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ρευστή ούτε πολύ πηχτή. Εάν χρειαστεί να αραιώσουμε, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη.
Χτυπάμε λίγο την κρέμα γάλακτος.
Στο σερβίρισμα, σε κάθε πιάτο βάζουμε πάνω από τη σούπα μια κουταλιά από την κρέμα και μοιράζουμε τα φουντούκια, το λάδι φουντουκιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι.
Tips: Για μια έκδοση πιο gourmet μπορούμε να προσθέσουμε σε κάθε πιάτο 30 γρ. φουαγκρά, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με αυτή τη σούπα.