Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταρτιστεί το σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, με την κυβέρνηση να περιμένει τον τελευταίο λόγο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων – κατά πάσα πιθανότητα και με την παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως – για μια σειρά ζητημάτων, ανάμεσά τους και το άνοιγμα το σχολείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, το σίγουρο είναι πως εντός της εβδομάδας όλοι οι γονείς θα πληροφορηθούν ποια είναι η απόφαση των ειδικών και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.
«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Θα περιμένουμε τους ειδικούς προκειμένου να μας πουν», σημείωσε σήμερα το πρωί ο Στέλιος Πέτσας χωρίς να αποκαλύπτει εάν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί ή μόνο τα δημοτικά.
Ποιοι λοιμωξιολόγοι είναι υπέρ του ανοίγματος στις 8 Ιανουαρίου
Αρκετοί είναι οι λοιμωξιολόγοι που με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών θεωρούν ασφαλές να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες αμέσως μετά τις 7 Ιανουαρίου.
«Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων. Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε, η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκφράζει προσωπική άποψη.
O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως θα είναι θετικό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 του μηνός.
«Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», είπε στο MEGA.
Η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της η οποία εμβολιάστηκε χθες, εκτίμησε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Ποιοι λοιμωξιολόγοι είναι πιο επιφυλακτικοί
Από την άλλη πλευρά, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, διαφωνεί με την άποψη οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.
«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.
Υπέρ του ανοίγματος μετά τις 7 Ιανουαρίου, αλλά με προϋποθέσεις τάχθηκε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ.
«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αλλά με περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Δεν είμαι σίγουρη αν το σύστημα είναι έτοιμο να ανοίξει το σχολείο με ασφάλεια», σχολιάζει στο CNN Greece.
Kαι προσθέτει: «Να υπάρξει καταγραφή των καθηγητών που έχουν προβλήματα υγείας και είναι σε επικίνδυνη φάση. Αυτοί να μην χρειάζεται να πάνε στο σχολείο. Να συνεχίσουν την εργασία εξ αποστάσεως. Να υπάρξει ίσως κυκλική προσέλευση από πλευρά των παιδιών ώστε οι γονείς να μην συνωστίζονται έξω από τα σχολεία στις μεγάλες πόλεις. Εκεί που τα σχολεία είναι μικρά, σε απομονωμένες περιοχές, όπου τα παιδιά μπορούν να πάνε ακόμη και με τα πόδια στο σχολείο, εκεί θα μπορούσαν να ανοίξουν. Αλλά εκεί που υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στην ίδια περιοχή, εκεί θα έπρεπε να υπάρξει μια μέθοδος ώστε να μην χρειάζονται να πάνε την ίδια ώρα στο σχολείο όλα τα παιδιά».
Στην επίτευξη της ασφάλειας, θα συμβάλουν και τα εμβόλια, εκτιμά.
«Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι από τις πρώτες ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν. Σωστά προηγούνται οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι, αλλά αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο για πολλή ώρα».