Η σημαντική μείωση των θανάτων κατά 20% την τελευταία εβδομάδα και κατά 31% το τελευταίο 15θημερο, όπως και η σταθερή συρρίκνωση κατά 25% του αριθμού των κρουσμάτων κάθε επταήμερο μαζί φυσικά με την άφιξη στη χώρα μας της πρώτης παρτίδας των εμβολίων αποτελούν τα πλέον ευχάριστα, θετικά νέα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Με φόβο ωστόσο την επάνοδο του εφιάλτη με αύξηση των νέων διαγνώσεων, μετά τις 10-15 Ιανουαρίου οπότε θα αναδειχθούν οι συνέπειες της κινητικότητας των πολιτών και της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων κατά την εορταστική περίοδο. Την ίδια ώρα εντυπωσιάζει η αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας – όπως παρουσιάζει «Το Βήμα» – με τη θεαματική μείωση του «μεριδίου» στον αριθμό των νέων φορέων της χώρας της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας αλλά την αύξηση των μολύνσεων στην Αττική, με κύριο πρόβλημα στη δυτική Αττική.
Την τελευταία εβδομάδα λοιπόν, 18 έως 25 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 5.268 νέοι νοσούντες (μέσος όρος 752 κάθε ημέρα) έναντι 6.936 (καθημερινά κατά μέσο όρο 990) που σημαίνει μείωση 24%, που καταγραφεται και τις τελευταίες εβδομάδες. Με βάση αυτά τα στοιχεία κι αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική διαφοροποίηση ο μέσος όρος των κρουσμάτων το τελευταίο επταήμερο του χρόνου θα είναι τα 580 και μπορεί να υπάρχουν μέρες με αριθμό νέων διαγνώσεων που θα θυμίζουν… καλοκαίρι.
Σημαντική μείωση των θανάτων
Όμως το πιο σημαντικό κι ενθαρρυντικό είναι η μείωση των θανάτων (463 το τελευταίο επταήμερο- 66 κατά μέσο όρο κάθε ημέρα) έναντι 572 το προηγούμενο επταήμερο και 668 την περίοδο 4 έως 11 Δεκεμβρίου. Με βάση αυτή την πτωτική ταση σύντομα αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση με καθημερινό αριθμό θανάτων της ταξης των 30-45 ανα 24ωρο κι ευτυχως με ακόμη με μικρότερους αριθμούς στη συνέχεια.
Η μείωση των θανάτων ήταν αναμενόμενη και κατ’ αντιστοιχία της πτώσης των κρουσμάτων που ξεκίνησε πριν από περίπου ίέναν μήνα και η οποία αποτυπώνεται –όπως και στο «πρώτο κύμα» αλλά και διεθνώς- με διαφορά χρονική φάσης 15-20 ημέρες στους αριθμούς των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι στο απευκταίο σενάριο «τρίτου κύματος» covid-19 εντός του Ιανουαρίου η αποτύπωση σε αυξηση των θανάτων αναμένεται να αναδειχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
Οσον αφορά τις διαφοροποιήσεις του επιδημιολογικού χάρτη σε σύγκριση της ποσοστιαίας κατανομής των 611 εγχώριων κρουσμάτων στις 25 Δεκεμβρίου με εκείνην της 13ης Νοεμβρίου (2758 συνολικά νεοι φορείς εκείνη την ημέρα περίπου μια εβδομάδα μετα την εναρξη της δεύτερης καραντίνας) είναι εμφανές ότι πλέον υπάρχει αποκλιμάκωση της νόσου στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (από 48% του συνόλου μειώθηκαν στο 29%).
Αντιθέτως, καταγράφεται σημαντική αύξηση στην Αττική από 22% σε 35,3% του συνόλου. Το κυριότερο πρόβλημα καταγράφεται στη δυτική Αττική όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χθες το 18% των κρουσμάτων όλου του λεκανοπεδίου, όμως υπάρχει πυκνότητα των νέων φορέων σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Σημαντική ποσοστιαία συρρίκνωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σημειώθηκε στη Θεσσαλία (από 11,1% σε 5,2%) όμως υπήρξε αυξητική κατ’ αναλογία τάση σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (κυρίως στον Εβρο) αλλά και στη δυτική Μακεδονία λόγω της έξαρσης της νόσου στην Κοζάνη. Σχετική αύξηση του «μεριδίου» των νέων μολύνσεων παρουσιάστηκε και στη Στερεά Ελλάδα.