Σπάλα μαύρου χοίρου

Το μαύρο γουρουνάκι της Μεσογείου σε μια εξαίσια συνταγή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Προετοιμασία 20′ Μαγείρεμα 10′ Ψήσιμο 5 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για 6 – 8 μερίδες)

1 ½ κιλό σπάλα μαύρου χοίρου ξεκοκαλισμένη και δεμένη σε ρολό

3 πράσα χοντροκομμένα

180 ml λευκό κρασί

70 γρ. βερίκοκα ξερά

70 γρ. μήλα αποξηραμένα

70 γρ. σταφίδες ξανθές

Λίγο φασκόμηλο φρέσκο

5 μέτρια γογγύλια κομμένα στα 4

200 ml χυμός πορτοκάλι

50 ml πετιμέζι

550 ml σκούρος ζωμός κοτόπουλου

5 μέτριες πατάτες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C. Τσιγαρίζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε λίγο ελαιόλαδο, το κρέας και το μεταφέρουμε σε μια γάστρα. Στην ίδια κατσαρόλα που τσιγαρίσαμε το κρέας τσιγαρίζουμε τα πράσα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για περίπου 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Βάζουμε στη γάστρα, μαζί με το κρέας, τα αποξηραμένα φρούτα, το φασκόμηλο, τα γογγύλια, τον χυμό, το πετιμέζι και τον σκούρο ζωμό. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για περίπου 5 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό και αν χρειαστεί υγρά προσθέτουμε. Μόλις ψηθεί το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.