Οι περισσότεροι εργαζόμενοι και ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις επιθυμούν, μετά την πανδημία, να εφαρμοστεί ένα υβριδικό μοντέλο που θα συνδυάζει την παρουσία στο γραφείο με την τηλεργασία. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όπως εκείνη της Cisco Webex που βρήκε πρόσφατα ότι το 58% των εργαζομένων επιθυμούν τηλεργασία τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα, το 77% των μεγάλων επιχειρήσεων θα ενισχύσουν αυτού του είδους την ευελιξία, ενώ το 53% θα μειώσουν τους χώρους των γραφείων τους.

Το 2020, χρονιά της τηλεργασίας, αποκαλείται χρονιά της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» για τους χώρους γραφείων. Ερευνα της εταιρείας επαγγελματικών ακινήτων JLL σε 10 χώρες έδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τρεις στους τέσσερις εργαζομένους προτιμούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας μετά την πανδημία, ενώ οι υπόλοιποι ελπίζουν να κάνουν μόνιμα τηλεργασία. Ο καθηγητής του Harvard Business School Ρατζ Τσαουντχάρι, που μελετά την τηλεργασία πολύ προτού ενσκήψει η πανδημία, τονίζει πως όταν μιλάμε για τηλεργασία δεν εννοούμε «εργασία από το σπίτι» αλλά «εργασία από οπουδήποτε».

Υβριδικό μοντέλο

Την περασμένη Δευτέρα, η Google είπε στους 130.000 και πλέον εργαζομένους της να παραμείνουν σε τηλεργασία ως τον Σεπτέμβριο του 2021 αλλά  όταν επιστρέψουν στο γραφείο δεν θα ισχύει το ίδιο εργασιακό μοντέλο που ίσχυε πριν από τον κορωνοϊό. Σε μέιλ του προς το προσωπικό, ο διευθύνων σύμβουλος Σουντάρ Πιτσάι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα υβριδικό μοντέλο που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την πανδημία: οι υπάλληλοι θα εργάζονται στο γραφείο τις τρεις ημέρες της εβδομάδας, «ημέρες συνεργασίας», και τις υπόλοιπες από το σπίτι.

Τον Μάρτιο, η Google ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσαν τηλεργασία και σήμερα από τους πρώτους που συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο μοντέλο προ πανδημίας. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του «ευέλικτου εργασιακού χώρου» που θα αρχίσει να εφαρμόζει αμέσως μετά την πανδημία είναι η δυνατότητα των εργαζομένων να κάνουν κράτηση εσωτερικών «χώρων για συνεργασία» ως 12 ατόμων ή εξωτερικών αν πρόκειται για συνάντηση περισσότερων ατόμων, καθώς και κράτηση γραφείων για τους εργαζομένους που χρειάζονται έναν ήσυχο χώρο για να δουλέψουν. Τέλος, η Google δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει νέους τρόπους για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην εργασία στο γραφείο και την τηλεργασία.

H Microsoft, η Dropbox και η ασφαλιστική Nationwide επίσης σχεδιάζουν υβριδικό εργασιακό μοντέλο για τους υπαλλήλους τους.

Η άλλη πλευρά

Δεν έχουν όμως όλοι οι επικεφαλής εταιρειών την ίδια άποψη. Ο Ριντ Χέιστινγκς, συνδιευθύνων σύμβουλος του Netflix, είπε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ότι το δυσκολότερο να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεργασίας είναι «η συζήτηση ιδεών». Πρόσθεσε ότι βλέπει πολλά αρνητικά στην τηλεργασία – με κυριότερη την αδυναμία συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο, ιδίως σε διεθνές επίπεδο – αλλά δεν πιστεύει πως μετά την πανδημία θα επιστρέψουμε στο πενθήμερο γραφείο. «Στοιχηματίζω ότι οι περισσότερες εταιρείες θα καθιερώσουν τέσσερις ημέρες στο γραφείο και μία τηλεργασία» είπε.

Οι προαναφερθείσες εταιρείες που θα εφαρμόσουν το υβριδικό μοντέλο εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι αναμένουν από τους υπαλλήλους τους να επιλέξουν τόπο κατοικίας από τον οποίο θα είναι εφικτό να πηγαίνουν στο γραφείο μερικές φορές την εβδομάδα. Αντίθετα άλλες εταιρείες, όπως το Facebook και το Twitter, έδωσαν το ελεύθερο στους υπαλλήλους τους να ζουν όπου θέλουν γιατί θα συνεχίσουν την τηλεργασία σε μόνιμη βάση και μετά την πανδημία.

«Οι εργαζόμενοι της Google ήλπιζαν να έχουν παρόμοια ευελιξία [ως προς τον τόπο κατοικίας τους]. Αλλά το μέιλ της 14ης Δεκεμβρίου δείχνει ότι η Google θα έχει αυστηρότερες απαιτήσεις από τους ανταγωνιστές της» σχολίασε το CNBC παραθέτοντας ολόκληρο το μέιλ του Πιτσάι προς τους «Googlers», όπως απευθύνεται στους εργαζομένους.

Με… δυο πισίνες

Καμία από τις σύγχρονες αμερικανικές εταιρείες δεν έχει επενδύσει τόσα σε κτίρια γραφείων όσα η Google στα κεντρικά της, το Googleplex, στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας. Στις παροχές προς εργαζομένους περιλαμβάνονται δωρεάν πλυντήρια-στεγνωτήρια, δύο πισίνες, γήπεδα βόλεϊ με άμμο και 18 εστιατόρια-καφέ. Η ιδέα ήταν – όταν χτίστηκε στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 – ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να δουλεύουν πολλές ώρες χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν σπίτι για να φάνε, να γυμναστούν κ.λπ. Ο στόχος του υβριδικού εργασιακού μοντέλου δεν είναι βεβαίως να δουλεύουν λιγότερο αλλά να δουλεύουν στον χώρο και στον χρόνο που τους εξυπηρετούν για να δουλεύουν καλύτερα.

FILE PHOTO: The sun peaks over the New York Times Building in New York

«Μεγαλύτερη παραγωγικότητα, συνεργασία και ευημερία»

«Εξετάζουμε την υπόθεση ότι ένα ευέλικτο εργασιακό μοντέλο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, συνεργασία και ευημερία» ανέφερε το μέιλ του διευθύνοντος συμβούλου της Google Σουντάρ Πιτσάι (φωτογραφία) προς τους εργαζομένους της εταιρείας που διέρρευσε στους «New York Times». «Καμία εταιρεία της δικής μας κλίμακας δεν έχει εφαρμόσει ένα πλήρως υβριδικό εργασιακό μοντέλο, γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον να το δοκιμάσουμε».