Την πεποίθηση του ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος του κορονοϊού εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα σχετικά με την ανάγκη να τηρηθούν πιστά οι οδηγίες και τα μέτρα.
«Μέχρι να επιστρέψουμε στις ζωές μας φοράτε τις μάσκες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, από τα γραφεία της εταιρείας στο Κονέκτικατ, ο Άλμπερτ Μπουρλά, παρουσίασε τον σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη διάθεση των εμβολίων και έδωσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που θα έλθουν στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην ΕΕ το 2021 θα διατεθούν 200 εκατ. δόσεις και κάθε χώρα θα λάβει το μερίδιό της κατ΄ αναλογία πληθυσμού σημειώνοντας πως στην Ελλάδα αναλογούν περί τα 2 εκατομμύρια δόσεις.
Ως προς τις διαδικασίες παράδοσης σημείωσε πως όλα πηγαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει καθώς και ότι η παράδοση γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών ασφαλείας.
Αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των μεταλλάξεων
Υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος αισθάνεται «ευλογημένος» για το επίτευγμα της ανακάλυψης του εμβολίου και της ταχύτατης έγκρισης που αυτό έλαβε τόνισε πως «κατορθώσαμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ως προς τη δράση του απέναντι και στο νέο στέλεχος που έχει εμφανιστεί ως μετάλλαξη του κορονοϊού, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να πει κάτι τέτοιο με σιγουριά.
«Πρέπει να περάσει λίγος χρόνος για να καταλάβουμε καλύτερα τη μετάλλαξη του ιού», τόνισε αρχικά, για να συμπληρώσει ερωτηθείς αν το εμβόλιο της Pfizer είναι το ίδιο αποτελεσματικό μετά τη μετάλλαξη του ιού:
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα. Έχω δει στοιχεία, αλλά δεν μπορώ να είμαι βέβαιος τώρα. Σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να ξέρουμε».
Για το αν χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο ώστε να γίνουν αποτελεσματικά, ανέφερε με πλήρως καθησυχαστικό ύφος: «Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιούμε ενδείκνυται για μετατροπές και αν χρειαστεί η διαδικασία θα είναι πολύ γρήγορη».
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στην Θεσσαλονίκη, στην πατρίδα του όπως την αποκάλεσε, την «πόλη που αγαπώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο» και στην επένδυση της εταιρείας σε αυτή.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλάς «η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε το χατίρι κάποιου. Αλλά διότι πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολύ απαιτητικές, στις πολύ μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε από ένα τέτοιο hub».
Η συνέντευξη
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Μπουρλά, η Pfizer και η Bionteck έλαβαν άδεια κυκλοφορίας για έγκριση, πόρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμβόλιο κατά του COVID και θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα επόμενα βήματα για τον εμβολιασμό στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα νέα ήταν πολύ ευχάριστα όταν λάβαμε την έγκριση, νομίζω ότι ήδη ετοιμάζουμε να ξεκινήσουμε της αποστολές των εμβολίων άμεσα, έχουμε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση 200 εκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021. Βέβαια έχει το δικαίωμα η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης να ζητήσει 100 εκατομμύρια επιπλέον, τα οποία θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τους δώσουμε.
Η κάθε χώρα θα λάβει το ποσοστό της με βάση κάποια φόρμουλα που αναλογεί στο ποσοστό του πληθυσμού. Επομένως και η Ελλάδα θα λάβει από τις πρώτες χώρες.
Πόσες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες κ. Μπούρλα για την Ελλάδα, πότε αναμένεται να παραδοθούν και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι και θα εμβολιαστούν πρώτοι;
Νομίζω ότι θα αρχίσουμε τις παραδόσεις αμέσως! Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα, νομίζω ότι ήδη αυτοί μεταξύ 90 και 100 χιλιάδων δόσεων υπολογίζω να μπορέσει να πάρει η Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβριο.
Φυσικά μπορεί να παίξει λίγο στις πρώτες εβδομάδες της αποστολής. Στην συνέχεια έχουμε νομίζω 2 εκατομμύρια δόσεις που αναλογούν στην Ελλάδα ή 1,9, κάτι τέτοιο, από τα 200 εκατομμύρια που έχει παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν είμαι και απόλυτα βεβαίως! Η αποστολή θα γίνεται ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη!
Yπάρχει χρονοδιάγραμμα για την δεύτερη παρτίδα των δόσεων που θα έρθουν στην Ελλάδα κατά προσέγγιση;
Nαι, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για όλες τις αποστολές αλλά απλώς δεν είμαι σε θέση να σας δώσω λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή.
Οι δόσεις του εμβολίου κ. Μπουρλα, που προορίζονται για τους Έλληνες πολίτες θα παραδοθούν και θα διανεμηθούν εγκαίρως στα σημεία εμβολιασμού και σύμφωνα με τις δέουσες προδιαγραφές ασφαλείας;
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα γίνουν με τις δέουσες προδιαγραφές ασφαλείας, ελέγχουμε την κάθε λεπτομέρεια μέχρι και το τελευταίο στάδιο παραδόσεως αυτών των εμβολίων, επομένως δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό.
Επίσης, ελπίζω ότι παρά το γεγονός ότι είναι ένα γιγαντιαίο έργο η αποστολή εμβολίων σε τόσες χώρες του κόσμου την ίδια στιγμή, νομίζω ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα όταν κάναμε αποστολές στην Αγγλία ή στην Αμερική, που είναι αρκετά περίπλοκο, επομένως νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά.
Κύριε Μπουρλά αυτό που απασχολεί τις τελευταίες μέρες ολόκληρο τον πλανήτη είναι η είδηση για την μετάλλαξη του κορονοϊού και θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι τελικά αυτή η μετάλλαξη και αν επηρεάζει σε κάτι τα εμβόλια τα οποία και είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν;
Νομίζω ότι, για να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνη είναι, θα πρέπει να περάσει λίγος χρόνος για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το νέο στέλεχος που έχει αναπτυχθεί. Σε ότι αφορά τα εμβόλια είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, αλλά δεν το ξέρουμε αυτή την στιγμή με βεβαιότητα.
Πιστεύω ότι έχω δει στοιχεία τα οποία με κάνουν να μπορώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά θα έχουμε οριστικά στοιχεία αν τα εμβόλια είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος σε κανένα δύο εβδομάδες.
Σε πόσο;
Σε περίπου δυο βδομάδες θα έχουμε αρκετά στοιχεία από την ολοκλήρωση των πειραμάτων που κάνουμε αυτή την στιγμή για να δούμε εάν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, ή περισσότερο, ή λιγότερο, το εμβόλιο μας κατά αυτού του νέου ιού.
Εάν τα στοιχεία αυτά δείξουν ότι χρειάζονται κάποιες προσαρμογές σε ένα εμβόλιο πόσος καιρός θα πάρει για κάτι τέτοιο ;
Νομίζω ότι εξαρτάται από την τεχνολογία του κάθε εμβολίου. Το πολύ καλό με την τεχνολογία messenger RNA που χρησιμοποιούμε εμείς είναι ότι νομίζω ότι θα είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να μπορέσουμε να κάνουμε τροποποίηση στο εμβόλιο επειδή δεν χρησιμοποιούμε ούτε ζωντανούς, ούτε εξασθενημένους ιούς, δεν χρησιμοποιούμε καν πρωτεΐνες μέσα στο εμβόλιο.
Είναι ένα messenger RNA που στέλνουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κώδικα μέσα στα λιποσωματίδια που έχουμε και κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και να έχουμε αμέσως παραγωγή νέων εμβολίων.
Επομένως πιστεύω ότι θα είναι σχετικά γρήγορα αν χρειαστεί αλλά αυτή την στιγμή είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί απλώς θα πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες να το επιβεβαιώσουμε.
Εσείς προσωπικά πως αισθάνεστε που είστε ο επικεφαλής, ο ηγέτης μια φαρμακευτικής εταιρείας η οποία κατάφερε να αναπτύξει, να υποβάλει προς έγκριση ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του COVID και μάλιστα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Αισθάνομαι ευλογημένος που βρέθηκα σε αυτή την θέση και σε αυτή την συγκυρία και κατόρθωσα μαζί με όλο το επιτελείο μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Είναι πολύ μεγάλο, βαθύ το συναίσθημα που νιώθω.
Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα στο να καταφέρετε να κινητοποιήσετε την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους δικούς σας συνεργάτες για να φτάσετε στην παρασκευή του εμβολίου και τελικά στην κυκλοφορία του;
Κοιτάξτε. Πάντοτε λες ότι χρειάζεται τύχη για κάτι τόσο πολύ δύσκολο, αλλά η ανάπτυξη του εμβολίου δεν ήταν τύχη. Ήταν προσπάθεια συγκεκριμένη, οι άνθρωποι ήξεραν τι κάνουν. Αντιμετωπίσαμε χιλιάδες προβλήματα και χρειάστηκε να λύσουμε όλα τα προβλήματα όπως έρχονταν σε εμάς.
Όπως σε κάθε τέτοιο έργο, αυτό που παίζει κυρίως λόγο ειδικά για τον ηγέτη, είναι να κάνει τους ανθρώπους του να πιστέψουν ότι μπορεί να γίνει. Πάντα όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι που δεν έγινε ποτέ, και μάλιστα όταν προσπαθείς να ξεπεράσεις το προηγούμενο ρεκόρ κατά πάρα πολύ, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να πείσεις τους ανθρώπους ότι μπορούν να το κάνουν και νομίζω αυτό ήταν το πιο σημαντικό που έπαιξε ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Η Pfizer δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 60 χρόνια και θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον της εταιρείας στην χώρα μας με δεδομένο ότι έχει υλοποιηθεί ήδη μια επένδυση στην Θεσσαλονίκη;
Η επένδυση στην Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική για εμάς. Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε το χατίρι κάποιου. Αλλά διότι πιστεύουμε ότι με το σπαθί της θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολύ απαιτητικές, στις πολύ μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε από ένα τέτοιο hub.
Το επιστημονικό προσωπικό που μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να προσλάβουμε είναι εξαιρετικό. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τις αιτήσεις που έχουν γίνει και από τους ανθρώπους που τελικά προσλάβαμε, που είναι ένα μικρό ποσοστό αυτών που έκαναν αιτήσεις. Γύρω στο 20% των αιτήσεων πρέπει να ξέρετε ότι ήτανε Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Αυτό το επίτευγμα, ή μάλλον τα αποτελέσματα της πρώτης προσπάθειας να δημιουργήσουμε ένα digital ερευνητικό κέντρο στην Θεσσαλονίκη, επειδή ήμασταν τόσο ευχαριστημένοι, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε και ένα δεύτερο κέντρο το οποίο θα είναι ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών ενδοεταιρικά, υπηρεσιών για την Pfizer που θα δίνονται από την Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο.
Και αυτό το δεύτερο κέντρο θα απασχολήσει τουλάχιστον 350 άτομα, επομένως μιλάμε για περίπου 600 άτομα σε πρώτη φάση που θα προσλάβουμε στην Θεσσαλονίκη και αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που…
…και φαντάζομαι θα είστε δυο φορές περήφανος γιατί η Θεσσαλονίκη είναι και η πατρίδα σας.
Ναι, είναι η πατρίδα μου, είναι το μέρος που έχω όλους τους καλούς μου φίλους. Οι καλοί μου φίλοι είναι από τα χρόνια του λυκείου, είναι το μέρος που έχω τους συγγενείς μου, την αδερφή μου, τα ανίψια μου. Είναι η πόλη που αγαπώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο.
Όλοι οι δικοί σας άνθρωποι από την Θεσσαλονίκη, που τόσο πολύ πληγώθηκε από τον κορονοϊό όλο αυτό το διάστημα, τι σας ρωτούσαν; Εσάς ειδικά, που έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν μαζί σας;
Με ρωτούσαν τα πράγματα που ρωτάει όλος ο κόσμος. Πότε θα έχουμε εμβόλιο, αν νομίζω ότι θα έχουμε εμβόλιο, αν νομίζω ότι θα είναι ασφαλές, αν νομίζω ότι θα τελειώσει η πανδημία, αν νομίζω ότι θα βρούμε θεραπείες και φυσικά, επειδή με αγαπούνε, ρωτούσανε και για εμένα πως τα πάω, αν αντέχω στην πίεση, αν μπορούν να κάνουν για εμένα όλα τα πράγματα που περιμένεις.
Αντέχετε στην πίεση κ. Μπούρλα; Γιατί πραγματικά είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.
Ναι, νομίζω ότι αντέχω.
Θα ήθελα πολύ να σας ευχαριστήσω για την συνομιλία μας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και να σας ευχηθώ καλές γιορτές πάνω απ’ όλα με υγεία για όλους μας.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι και εγώ μέσω της εκπομπής σας σε όλους τους συμπολίτες μας τις καλύτερες ευχές για τα Χριστούγεννα για το νέο έτος και ελπίζουμε σε μια καλύτερη ζωή και σε επιστροφή στην κανονικότητα αρκετά σύντομα.
Αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο παρακαλώ όλους, φοράτε τις μάσκες, τηρείτε τις οδηγίες που σας δίνουν οι υγειονομικές αρχές. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο, θα ήτανε κρίμα κάποιοι να υποστούν περιπέτειες υγείας και να χάσουν ανθρώπους επειδή δεν πρόσεξαν τις τελευταίες μέρες!
Πιστεύετε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος, φτάνουμε στο τέλος;
Το πιστεύω ακράδαντα. Μπορεί να πάρει κάποιο καιρό, αλλά αυτή την στιγμή οι λύσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι τόσο αποτελεσματικές που είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος .