Τις τελευταίες «πινελιές» βάζουν Βρυξέλλες και Λονδίνο στη συμφωνία για την μετά-Brexit εποχή, καθώς όλα δείχνουν ότι πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Έτσι, και εφόσον δεν υπάρξει κάποια από τις συνήθειες ανατροπές της τελευταίας στιγμής, η παραμονή των φετινών Χριστουγέννων θα σηματοδοτήσει το τέλος του θρίλερ που ξεκίνησε με το αποτέλεσμα-σοκ του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δρόμος προς την συμφωνία φαίνεται πως άνοιξε μετά τις «τεράστιες παραχωρήσεις» τις οποίες έκανε η βρετανική πλευρά, όπως δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος. Παραχωρήσεις οι οποίες αφορούν, ανάμεσα στα άλλα, το εμβληματικό ζήτημα του καθεστώτος που θα διέπει την αλιεία στη Μάγχη, το οποίο είχε μετατραπεί σε «σημαία» και των δύο πλευρών το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η τελική συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα προβλέπει ότι η ποσότητα των αλιευμάτων για τους αλιείς των «27» θα μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με τα όσα ίσχυαν πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα υπάρξει και μεταβατική περίοδος 5,5 ετών, στην οποία δεν θα αλλάξει οτιδήποτε στο ισχύον καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εξαρχής απαιτούσε η μείωση να είναι της τάξης του 15% και η μεταβατική περίοδος να φτάνει τα 6 χρόνια, ενώ η άλλη πλευρά επέμενε στο 60% και τα 3 χρόνια…
Ο πανικός μετά το «μπλόκο»
Πάντως, το σίγουρο είναι πως οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν ουσιαστικά μετά το σφράγισμα των συνόρων από την πλευρά των «27», με αφορμή το νέο στέλεχος του κοροναϊού που εμφανίστηκε από τη (φυσιολογική και αναμενόμενη, σε γενικές γραμμές) διαδικασία μετάλλαξής του. Οι 48 περίπου ώρες που μεσολάβησαν από το βράδυ της Κυριακής μέχρι προχθές, όταν και ήρθη το μπλόκο, προκάλεσαν κυριολεκτικά χάος στη βρετανική πλευρά και τις πρώτες ελλείψεις στην αγορά.
Οι περισσότεροι έλαβαν το μήνυμα ότι επρόκειτο για μια «εικόνα από τοι μέλλον» στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγούνταν σε ναυάγιο. Κυρίως δε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον «τσαμπουκά» και να πάρει πάνω του την υπόθεση – και μαζί το πολιτικό κόστος, που αναμένεται να φανεί σταδιακά.
Κρίσιμο είναι ποιες πλευρές της συμφωνίας η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα θα μπορέσει ο Τζόνσον να «πουλήσει» ως επιτυχία του. Το πιθανότερο – αν και αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη – είναι αυτές οι πλευρές να έχουν σχέση με την πρόσβαση των βρετανικών προϊόντων στην ενιαία αγορά της ΕΕ, καθώς και με τον μηχανισμό διαιτησίας που προβλέπεται να συγκροτηθεί.
Ένα «μάθημα» προς όλους
Καθώς, πάντως, το θρίλερ μοιάζει να φτάνει στο τέλος του, δεν μπορεί παρά να σημειώσουμε πως το Brexit υπήρξε ένα από τα ελάχιστα μέτωπα στα οποία οι «27» φάνηκαν ενωμένοι ικαι με κοινή γραμμή. Ίσως αυτό να έχει να κάνει δε με την… υπαρξιακή τους αγωνία, καθώς γνώριζαν εξαρχής ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πλήρωνε σοβαρό τίμημα για την απόφασή του, τότε τα πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά.
Πολύ απλά, διότι πολλοί εταίροι ενδεχομένως να έβλεπαν με άλλο μάτι τον δρόμο της αποχώρησης από την ΕΕ ή ακόμη και της «ειδικής σχέσης», με αποτέλεσμα το πουλόβερ της ενοποίησης να αρχίσει να ξηλώνεται πολύ γρήγορα.