Ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να ξαναβγάλει το Oruc Reis για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για 6 μήνες, εντός όμως τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως φαίνεται από την σχετική Navtex, που έχει εκδώσει.
Η κίνηση αυτή, έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι πιέσεις από τη γειτονική χώρα για διάλογο εφ’ όλης της ύλης των παράνομων διεκδικήσεών της και ενώ φουντώνουν οι συζητήσεις για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχουν εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική ή τις «απαιτήσεις» για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών, πάνω από τα οποία πραγματοποιεί μάλιστα, νυχτερινές πτήσεις, δοκιμάζοντας επιχειρησιακές δυνατότητες και σταθμίζοντας τις ελληνικές αντιδράσεις.
Η στρατηγική επιλογή της Τουρκίας, είναι να επιβάλει την λύση την οποία θέλει στα ανοικτά ζητήματα που αυτή πιστεύει πως έχει με την Ελλάδα, όχι με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά με βάση την δικές της μαξιμαλιστικές αξιώσεις και την ισχύ την οποία θεωρεί ότι έχει.
Εντείνει τις εκκλήσεις για διάλογο εφ’ όλης της ύλης και τις πιέσεις για την πολυμερή διάσκεψη, επιδιώκοντας όπως εκτιμάται την επίσημη καταγραφή και ενδεχομένως ένα είδος νομιμοποίησης των απαιτήσεων που προβάλλει έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το Oruc Reis
Το βράδυ της Τρίτης, δόθηκε εντολή στο Oruc Reis, στο πλαίσιο Navtex που έχει ισχύ μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021, να προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες ανοικτά της Αττάλειας και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με νέα NAVTEX, την υπ’ αριθμόν 1610/20, την οποία εξέδωσε ο σεισμογραφικός σταθμός της Αττάλειας το απόγευμα της Τρίτης 22ας Δεκεμβρίου, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος, μαζί με τα δύο βοηθητικά σκάφη, τα «Ataman» και «Cengiz Han», προβλέπεται να βγει για έρευνες για μία περίοδο ως και τις 21 Ιουνίου 2021.
Συγκεκριμένα, η Ωκεανογραφική Υπηρεσία της γειτονικής χώρας εξέδωσε Navtex για έρευνες του Oruc Reis με ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου έως την 21η Ιουνίου του 2021 και αφορά σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας, σε τουρκική όμως υφαλοκρηπίδα. Η περιοχή που δεσμεύεται, στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας, βρίσκεται εντός 30ού και 36ου μεσημβρινού.
Ωστόσο, βάσει του τρόπου που οι Τούρκοι έχουν κινηθεί τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το επόμενο βήμα..
Εξάλλου υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι Τούρκοι να στείλουν σε ελληνικές περιοχές κάποιο από τα γεωτρύπανα που έχουν.
Ο Ακάρ, ο διάλογος και οι ελληνικές Navtex
Ενδεικτικές είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Αμυνας. Ο Χουλουσί Ακάρ, εκτόξευσε κατηγορίες πλήρως ενταγμένες στο προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της Αγκυρας, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει «συμπεριφορά καλού γείτονα», αναφερόμενος στις ελληνικές NAVTEX που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες υδρογραφικές μας υπηρεσίες για την διεξαγωγή ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει 46 NAVTEX μέσα σε 3 μήνες και αυτές οι συμπεριφορές είναι αντίθετες με τον πνεύμα της καλής γειτονίας», είπε και συνέχισε : «ο γείτονάς μας είναι απρόθυμος και συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα γεγονότα».
Μάλιστα σε συνέντευξή του, επανέλαβε και τους όρους με τους οποίους η Άγκυρα θα προσέλθει στο διάλογο, εάν αυτός γίνει: δηλαδή διάλογος άνευ όρων, με όλα τα θέματα στο τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο δε, ότι αναφέρθηκε και στα «δικαιώματα της Τουρκίας», βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, αλλά και το θέμα των 10 ναυτικών μιλίων.