Ήταν το 2020 η χρονιά των τουρκικών προκλήσεων και της επιθετικότητας της Άγκυρας. Στον αέρα με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και με τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, στη θάλασσα με τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων και στη στεριά με την απόπειρα εισόδου μεταναστών στον Έβρο.
Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εάν δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο, όταν οι δύο στόλοι βρέθηκαν τον Αύγουστο, με την κρίση του Oruc Reis, ο ένας απέναντι στον άλλον, οφείλεται στην ψυχραιμία, στον επαγγελματισμό, αλλά και στην αποφασιστικότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Με το Oruc Reis, τα συνοδευτικά του πλοία και τα πολεμικά σκάφη που έπλεαν δίπλα του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα εξεδήλωσε για άλλη μια φορά τις επεκτατικές της τάσεις. Και εις βάρος της Ελλάδας αλλά και εις βάρος της Κύπρου με τον εποικισμό των Βαρωσίων.
Χιλιάδες παραβιάσεις
Αυτή τη χρονιά σημειώθηκαν χιλιάδες παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από σκάφη του τουρκικού ναυτικού αλλά και της τουρκικής χωροφυλακής.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το ΓΕΕΘΑ σημειώθηκαν 3.025 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων στους 12 μήνες του 2020. Οι περισσότερες βεβαίως τον Αύγουστο (625), με την κορύφωση της κρίσης του Oruc Reis.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώθηκαν άλλες 297 παραβιάσεις, τον Οκτώβριο (που εξακολουθούσε το τουρκικό σκάφος να βρίσκεται επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) σημειώθηκαν 332 και τον Νοέμβριο 288.
Οι λιγότερες παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων σημειώθηκαν τον Ιούνιο με 115.
Παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου
Τα πράγματα όμως στους ουρανούς του Αιγαίου είναι διαφορετικά.
Συνολικά το έτος 2020 που μας εγκαταλείπει σημειώθηκαν 4.423 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι περισσότερες μόλις μπήκε ο χρόνος, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2020 (597).
Η επιθετικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο με 541 παραβιάσεις, τον Ιούλιο με 558 και τον Απρίλιο με 507. Συνολικά οι Τούρκοι έστειλαν το 2020 στο Αιγαίο 1.952 αεροσκάφη. Και μάλιστα σε εποχή όπου πολλοί πιλότοι τους είχαν συλληφθεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και σε εποχές οικονομικής κρίσης.
Σε 320 περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος και αέρος- επιφανείας στο εθνικό εναέριο χώρο ή στο FIR Αθηνών και σημειώθηκαν και 412 εικονικές αερομαχίες (dog fights).
Προκλήσεις στον… ρυθμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσο πλησίαζε ο καιρός για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφάσιζε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι τουρκικές προκλήσεις μειώνονταν σταδιακά για να ξαναφουντώσουν πάλι όταν οι Ευρωπαίοι δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία. Να σημειωθεί τέλος ότι όλα τα τουρκικά αεροσκάφη, αν και πολλά απλώς εισέρχονταν για δευτερόλεπτα στο FIR Αθηνών μόνον και μόνον για να υποδηλώσου αμφισβήτηση ή για να «γκριζάρουν» περιοχές, αναχαιτίζονταν αμέσως από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας