Ο ιδιότυπος αγώνας δρόμου για το εμβόλιο

Με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων άρχισε ένας ιδιότυπος αγώνας δρόμου με μοναδικό αντίπαλο τον χρόνο (και βεβαίως τον κωρονοϊό) ώστε να φθάσει το εμβόλιο εγκαίρως σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να φθάσει και στην Ελλάδα και την προσεχή Κυριακή (27 Δεκεμβρίου) να αρχίσει ο εμβολιασμός.

Στις 26 Δεκεμβρίου φορτηγά αυτοκίνητα θα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο στην Ελλάδα από μια μικρή πόλη του Βελγίου, την Puurs, μια πόλη 17.000 κατοίκων στη Φλάνδρα, μεταφέροντας σε ειδικά δοχεία με ξηρό πάγο το εμβόλιο. Θα αποθηκευτεί σε ειδικούς καταψύκτες (έχουν προσφερθεί από συγκεκριμένο Ίδρυμα και από μια εταιρία). Συνολικά υπάρχουν σε απόρρητα σημεία (για να προληφθούν τυχόν επεισόδια από αρνητές εμβολίου) 21 καταψύκτες. Ίσως ο αριθμός να είναι μεγάλος, αλλά πιθανόν να χρειαστούν γιατί όπως δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους έως τον Μάρτιο θα διατεθούν στην χώρα μας 1,265 δόσεις.

***

Την επομένη 27 Δεκεμβρίου πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός σε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα. Την ίδια ημέρα έχουν, μαθαίνω, προγραμματιστεί και άλλοι 4 εμβολιασμοί σημαντικών προσώπων. Δεν αποκλείεται συνεπώς το παράδειγμα της Προέδρου και του Πρωθυπουργού να ακολουθήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, αν όχι στις 27 Δεκεμβρίου στις 28 (αφού αυτή την ημέρα έχουν προγραμματιστεί άλλοι 6 εμβολιασμοί σημαντικών προσώπων).

***

Η Μαρία Λάππα από το Ρέικιαβικ

Να σημειώσω ότι το εμβόλιο έφθασε και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα η Ισλανδία, όπου χθες εμβολιάστηκε μία Ελληνίδα η οποία εργάζεται εθελοντικά σε οίκο με άτομα που πάσχουν από Αλτσχάϊμερ. Η Μαρία Λάππα, μόνιμος κάτοικος Ρέικιαβικ, δήλωσε πως δεν είχε καμία παρενέργεια και περιμένει τώρα, όπως και οι ένοικοι του οίκου ευγηρίας, τη δεύτερη δόση.

***

Ενα εκατομμύριο έκαναν ήδη το εμβόλιο

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι τα στοιχεία που δίνουν οι κυβερνήσεις στις χώρες των οποίων άρχισε ο εμβολιασμός. Έως τώρα περισσότερα από 1.000.000 άτομα έχουν κάνει το εμβόλιο χωρίς καμία ή χωρίς καμία σοβαρή παρενέργεια του πρώτου εργαστηριακά κατασκευασμένου μέσου πρόληψης και προστασίας από τον Covid-19. Χαρακτηριστικό της ασφάλειας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ότι έως τώρα με τα τόσα πολλά εμβόλια που έγιναν μόνον τέσσερις περιπτώσεις παρενεργειών (όχι όμως σημαντικές) έχουν καταγραφεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

***

Το γελοίον των τουρκικών NAVTEX

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι η Τουρκία κάνει συνεχώς επιθετικές κινήσεις έναντι της χώρας μας που έχουν ως στόχο την υπενθύμιση των επεκτατικών επιδιώξεών της. Μάλιστα, το τελευταίο δεκάμηνο στην ημερήσια διάταξη της Άγκυρας είναι η έκδοση συνεχών NAVTEX, είτε για έρευνες του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είτε για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Οι Τούρκοι δεσμεύουν ακόμα και το μισό Αιγαίο για ασκήσεις τις οποίες τις περισσότερες φορές δεν τις πραγματοποιούν ποτέ.

Τώρα τελευταίως μάλιστα εκδίδουν παράνομες NAVTEX που στόχο έχουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και κάθε μέρα παρουσιάζουν…«λίστες» με νησιά που υποτίθεται τα θέλουν αποστρατιωκοποιημένα. Μόλις προχθές εξέδωσαν… αντι-NAVTEX που έχει να κάνει με το Καστελλόριζο, το οποίο απαιτούν να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

Πώς απαντά η Αθήνα; Πρώτα απ’ όλα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας: «O,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται». Δεύτερον, με δήλωση ανωτάτου αξιωματικού ότι «τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών τα παίρνω βερεσέ» και τρίτον με στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά. Δεν είναι μόνον οι διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας που προστατεύουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Είναι και τα πολεμικά πλοία που δημιουργούν ένα τείχος προστασίας στα νησιά. Μάλιστα, ενώ βρισκόμασταν στο ζενίθ της κρίσης με το Oruc Reis και οι Τούρκοι είχαν στείλει κατασκοπευτικά και ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη προσπαθώντας ματαίως να ανακαλύψουν (και να ξετρυπώσουν) τα ελληνικά υποβρύχια, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε εντολή στο υποβρύχιο «Νηρέας» να «φανερωθεί» στους Τούρκους που το έψαχναν νοτίως της Ρόδου. Το «Νηρεύς» με όλη του μεγαλοπρέπεια αναδύθηκε ξαφνικά μέσα στο λιμάνι του Καστελλόριζου, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των κατοίκων.

***

Ανησυχία για τις συναντήσεις στις γιορτές

Την ανησυχία της κυβέρνησης για τις συναθροίσεις και τις συναντήσεις στα σπίτια τις γιορτές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σχετικά με όλα τα δεδομένα γύρω από την πορεία της πανδημίας, τη διαχείριση της κρίσης, και το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού στη χώρα.

***

Ο Μακρόν, ο Κόστα, ο Μητσοτάκης και η καραντίνα

Σας έχω νέα για τις καραντίνες των ξένων ηγετών. Όχι βεβαίως για τον Μακρόν, αφού ξέρετε ότι βρίσκεται σε απομόνωση και η κατάστασή του είναι σταθερή, αλλά για τον Αντόνιο Κόστα, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας που μπήκε σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες λόγω εκείνου του γεύματος με άλλους ηγέτες της ΕΕ και βεβαίως με τον Μακρόν (εξακριβωμένο κρούσμα- όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι). Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ο κ. Κόστα, παρά το γεγονός ότι φορούσε δύο μάσκες θα περάσει τα Χριστούγεννα στην επίσημη κατοικία του. Τώρα θα πείτε γιατί σας τα θυμίζω όλα αυτά;

Σας τα λέω επειδή στις 28 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λισαβώνα, ενόψει τη ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία. Έτσι αναγκαστικά το ταξίδι αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας, ή μάλλον θα πάρει αναβολή έως στις 11 Ιανουαρίου. Θα είναι (εκτός απροόπτου) και το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

***

Όταν στο Προεδρικό ακούστηκε ένα… νιάου

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητούσαν στο Προεδρικό Μέγαρο για το σχέδιο εμβολιασμού, ένα… νιαούρισμα διέκοψε κάποια στιγμή τη συζήτησή τους. Ο Πρωθυπουργός αμέσως ρώτησε: «Τι είναι αυτό;» με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του απαντά: «Δεν ξέρεις την Καλυψώ;».  Και του εξήγησε ότι πρόκειται για τη γάτα που υιοθέτησε κατά την επίσκεψή της στην Κάρπαθο. Δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό από τη γνωριμία της Καλυψούς και η χαριτωμένη γάτα βρέθηκε στην αγκαλιά του Πρωθυπουργού. Είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση που το Προεδρικό Μέγαρο διαθέτει pet.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ζωόφιλη και κυρίως γατόφιλη. Έχει γάτες στο σπίτι της και άλλες γάτες (πλην της Καλυψούς) στο Προεδρικό Μέγαρο. Κάθε πρωί τις φροντίζει όλες. Άλλωστε είχε δηλώσει ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα που αξίζουν προστασία και σεβασμό.

***

Η τελευταία συνεδρίαση του 2020

Η τελευταία συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2020 θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με βασικό αντικείμενο τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου για τη φετινή χρονιά και τον προγραμματισμό των μεταρρυθμίσεων του 2021.

***

Ο Θεός γράφει ίσια με στραβές γραμμές

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής το απασχολεί η πίστη σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό. Έτσι επρόκειτο τη Δευτέρα το βράδυ να διοργανώσουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις επιστημονικές και θεολογικές προσεγγίσεις του κορωνοϊού. Από τις ομιλίες ξεχώρισα αυτή του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Ανθίμου με θέμα «ο Θεός γραφεί ίσια με στραβές γραμμές» και του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου με θέμα «Κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές καταστάσεις της πανδημίας».

***

Η Γιάννα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναμένεται να έχει σήμερα στις 10:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η συνάντηση θα διεξαχθεί προκειμένου η κυρία Αγγελοπούλου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δράσεις και το έργο της Επιτροπής, ενόψει της επετειακής χρονιάς. Σήμερα και αύριο (23 Δεκεμβρίου), η Πρόεδρος της Επιτροπής θα ενημερώσει επίσης, μέσω τηλεδιασκέψεων, τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

***

Τυπώθηκε το Σύνταγμα της Ελλάδος

Η εντολή «τυπωθήτω» δόθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και αμέσως μετά οι τυπογραφικές μηχανές του πρώην καπνεργοστασίου στην οδό Λένορμαν (που ανήκει στη Βουλή) έπιασαν δουλειά. Τύπωσαν το Αναθεωρημένο Σύνταγμα που ψηφίστηκε προσφάτως από τη Βουλή.

***

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το σκάνδαλο Folli Follie

Δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δύο βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρονται να έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να καθυστερήσει η έρευνα για τη Folli Follie. Όπως προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η εταιρεία Price Waterhouse Coopers στα ψηφιακά αρχεία της Folli Follie, σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ υπαλλήλων και υψηλόβαθμων στελεχών υπάρχουν αναφορές στα ονόματα των Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Μπαλαούρα και Αραχωβίτη.

Ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης προχώρησαν σε διάψευση των ισχυρισμών αυτών προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συκοφαντίες.

Η επίμαχη έκθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της ανακρίτριας που χειρίζεται την έρευνα για τη Folli Follie. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία και στη συνέχεια από εκεί θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

***

Ο Κουφοντίνας στις φυλακές Δομοκού

Στις φυλακές Δομοκού επρόκειτο να μεταχθεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας, με ειδική επιχείρηση που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας. Η μεταγωγή Κουφοντίνα είναι επακόλουθο των νέων διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα, ο οποίος προβλέπει πως όσα άτομα έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία δεν δικαιούνται να εκτίουν την ποινή τους σε αγροτικές φυλακές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.